[O2] Octavia II FL 1,4TSI - Silnik chodzi jak traktor!
Zwiń
X
-
wyczytałem w podanym wątku, ze stosowałes oszczędną technikę jazdy. Ja mam jeszcze nawyki z ALH i szybko zmieniam biegi, wiec jest ona chyba podobna. Widzę, ze zrobiłes 18kkm i że praca silnika jest bez zmian. Dla mnie może tak pracować, jadąc i tak nie slysze tego co jest na zewnątrz, najważniejsze że w kabinie tego nie slychac. Tylko zastanawiam się, czy nic sie w nim nie dzieje niedobrego - w końcu to auto ma przejechane dopiero 630km.
[ Dodano: Czw 24 Lut, 11 22:33 ]
wyczytałem, ze sugerowali Ci koledzy z forum podjechanie do VW i sprawdzenie nastawnika wałka rozrządu. Zrobiłes cos w tym kierunku?OII 1,4 TSI CAXA blekmiedzik
Komentarz
-
-
slawek31113, ale oszczędna nie znaczy, że katuję silnik na szóstym biegu przy 1200 krpm.
Zamieszczone przez slawek31113wyczytałem, ze sugerowali Ci koledzy z forum podjechanie do VW i sprawdzenie nastawnika wałka rozrządu. Zrobiłes cos w tym kierunku?
A ja wyjdę na kretyna. Nie mam ochoty na takie zabawy. Auto ma jeszcze 13 miesięcy gwarancji więc mam nadzię, że co ma się z...ć to się z....e na gwarancji ......
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez slawek31113Czytając ten wątek sprawdziłem co dzieje sie w mojej skodzince. Tak więc odpalanie normalne na poczatku obroty w granicach 1000-1100, po kilku sekundach spadaja do okolic pomiędzy 600-800. W kabinie na biegu jałowym jest cicho. Ale po przejechaniu kilku kilometrów postanowiłem na postoju pod blokiem podnieść maske i co? praca silnika przypomina prace poprzedniego ALH lekkie klekotanie. Nic nie telepie, nie trzęsie silnikiem tylko klekocze. Moje pytanie, czy to jest normalne? Czy może jest z nim tez cos nie tak? z rury wydobywa sie lekki białe dym, ale przy obecnych temperaturach to chyba normalne nawet po przejechaniu 10km. Dodam, ze Moje auto przejchało dopiero 630km.
Komentarz
-
-
Ja mam ciszę w kabinie, jedyne co to po podniesieniu maski klekotanie, ale to juz rozwiazalismy. Auto użytkuję dopiero niecały m-c, wiec nie wiadomo co stanie sie za poł roku. A swoją drogą wczoraj składałem tylką kanape. Wykonanie tragedia siedzisko zamontowane na pręcikach, wszystko jakies luzne, zasłanięte wykładziną, tak jakby nie można byłoby spasowac - tj. wykładziny do profilu. Auto jest ładne z zewnątrz, do wewnętrznej częsci tez nie mozna sie przyczepic, ale juz wykonanie...czuje sie oszczędnosci...moja poprzednia O1 miała to wszystko lepiej wykonane. To tak na marginesie, ale nie o tym jest ten wątek.
[ Dodano: Pią 25 Lut, 11 09:08 ]
aha, mam jeszcze jedno pytanie. Czy w Waszych skodzinkach słyszeliście delikatne buczenie z lewej strony? ja to słyszę zaraz po uruchomieniu silnika, później swing jest juz na poziomie powyżej 10, wiec nic nie słychać, ale tak poważnie, początek jazdy i dochodzi do mnie delikatne buczenie. W ASO powiedzieli, ze to jakieś uzupełnianie hydrauliczne czegoś tam.OII 1,4 TSI CAXA blekmiedzik
Komentarz
-
-
kross12
Panowie dzisiaj miałem okazję jeździć Romkiem 1.4TSI, rzeczywiście chodził jak traktor, przebieg auta 55k km
Komentarz
-
kross12
grzes74, teraz zgłupiałem :shock: Na bank to był Roomster Scout, wydawało mi się że jest tam 1.4 TSI
Komentarz
-
Panowie, temat głośnej pracy jest poruszony tutaj: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...r=asc&start=15
Problem wynika z wadliwego nastawnika wałka, który został już zmodyfikowany. Zmodyfikowali też inne elementy układu rozrządu i nie tylko...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez TichyPanowie, temat głośnej pracy jest poruszony tutaj: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...r=asc&start=15
Problem wynika z wadliwego nastawnika wałka, który został już zmodyfikowany. Zmodyfikowali też inne elementy układu rozrządu i nie tylko...
Chcąc mieć pewność czy "mój" silnik nie pracuje za głośno(jak traktor) ja osobiście pojechałem posłuchać aut testowych(Octavie i Golfa) Octavie uruchamiałem samemu-i powiem z czystym sumieniem,że wszystkie trzy silniki pracowały dokładnie tak samo-Od tamtej pory śpię dużo spokojniej.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MisiekWAWDokładnie tak 8) silniki z bezpośrednim wtryskiem lub doładowane o dużych mocach są bardzo bogato strojone i rozgrzane przy pełnym obciążeniu dymią na czarno.
Chyba wszystkie MPSy (silnik z bezpośrednim wtryskiem, na dodatek uturbiony i stosunkowo mocny) które widziałem idące pełnym ogniem dymiły na czarno (oczywiście nie jak diesel, ale jest to wyraźnie widoczne), podobnie 2.0 TFSI które widziałem k
[ Dodano: Wto 01 Mar, 11 20:34 ]
Zamieszczone przez slawek31113Czytając ten wątek sprawdziłem co dzieje sie w mojej skodzince. Tak więc odpalanie normalne na poczatku obroty w granicach 1000-1100, po kilku sekundach spadaja do okolic pomiędzy 600-800. W kabinie na biegu jałowym jest cicho. Ale po przejechaniu kilku kilometrów postanowiłem na postoju pod blokiem podnieść maske i co? praca silnika przypomina prace poprzedniego ALH lekkie klekotanie. Nic nie telepie, nie trzęsie silnikiem tylko klekocze. Moje pytanie, czy to jest normalne? Czy może jest z nim tez cos nie tak? z rury wydobywa sie lekki białe dym, ale przy obecnych temperaturach to chyba normalne nawet po przejechaniu 10km. Dodam, ze Moje auto przejchało dopiero 630km.
Komentarz
-
Komentarz