ero, widze ze chyba trafiłes na mine i więcej pewnie skody nie zakupisz, popier...ol całą gwarancje i pojedz do prawdziwego mechanika a nie do aso, niektórzy tak robią i mają sie całkiem dobrze
[O1] Wyciek oleju
Zwiń
X
-
[O1] Wyciek oleju
Witam!
Zwracam się do waz z prośbą o pomoc!
Rano wyszedłem na dwór była to 9:30 z intencją odpalenia auta. Wkładam kluczyk do stacyjki przekręcam (czekam aż się zagrzeją świece, na dworze jest -17) przekręcam żeby odpalic raz zakręcił i nie odpalił.
Długo nie myśląc poszedłem po prostownik ładowałem go 2h, i druga próba (UDANA) zapalił za drugim razem.
Zostawiłem auto na chodzie około 15 minut, poszedłem się ubrać, oskrobałem szybę oraz poszedłem sobie otworzyć bramę wjazdową, wracam do auta, a tu pod spodem plamka oleju. To szybko maskę do góry i szukam gdzie to i dlaczego, aż w końcu znalazłem. Jutro dam fotki tej części, bo sam nie wiem co to jest i co może być powodem wycieku oleju.
Na moje oko jest to jakaś pompa oleju ale nie jestem pewien, a znajduje się to pod filtrem oleju, tzn jest to połączone z tym elementem co się wkłada filtr oleju.. Proszę was o pomoc przy zlikwidowaniu tej usterki.
Może jakaś uszczelka puszcza czy co??
Acha jeszcze jedno zauważyłem że to już wcześniej się sończyło, bo parę dni temu stałem odwrotnie i zauważyłem że to już wtedy zaczęło się sączyć.
A i zapomniałem dopisac że przejechałem się autkiem żeby sie wszystko rozruszało w nim, po tej mroźnej nocy, i zostawiłem auto na cały dzień na śniegu i kapły tylko 3 kropelki. Może coś się przyblokowało przy próbie odpalenia go , i wywaliło olej w najsłabszym punkcie?
-
-
Fotkie tego:
A tu od spodu:
Może to coś pomoże!
[ Dodano: Pon 25 Sty, 10 10:33 ]
Oki chłopaki dowiedziałem się że ta częśc z której mi cieknie olej nazywa się ODPOWIETRZENIEM SKRZYNI KORBOWEJ!.
A puszcza mi olej ponieważ zbiera się tam woda, która najprawdopodobniej zamarzła i rozsadziło mi tą częśc.
I prosił bym was aby ktoś mi znalazł mi w ETOSIE lub innym programie jaki ma numer katalogowy ta częśc, ponieważ muszę kupic nową!!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Bobek88Oki chłopaki dowiedziałem się że ta częśc z której mi cieknie olej nazywa się ODPOWIETRZENIEM SKRZYNI KORBOWEJ!.
A puszcza mi olej ponieważ zbiera się tam woda, która najprawdopodobniej zamarzła i rozsadziło mi tą częśc.
A tak apropo - wymieniał ktoś te uszczelki?
Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Tak chłopaki macie racje jest to CHŁODNICA OLEJU!!
I ja również zauważyłem że olej leci tylko wtedy gdy auto stoi na mrozie.
Dzisiaj wjechałem do garażu z myślą wymiany tych dwóch uszczelek (jedna jest nad chlodnica, oleju a druga pod). Lecz po przetarciu chłodnicy, i oczekiwaniu z którego miejsca sie poci, to ku mojemu zdziwieniu się nie doczekałem.
Jutro mam zamiar wymienić obje uszczelki.
A i doszedłem do wniosku że podczas mrozu któraś uszczelka się kurczy i przepuszcza olej. (nie wiem czy to możliwe, ale innego wytłumaczenia nie mam)
Powiedzcie mi jeszcze jaki ma numer katalogowy chłodnica oleju, bo nie mogę znaleśc tej części na www.skodaczesci.pl
Komentarz
-
-
Na stronie www.iparts.pl można znaleźć wszelkie oryginalne części oraz ich numery katalogowe. Do octavi I tdi z 2002roku numer chłodniczki to 068117021B
Komentarz
-
-
Bobek88, Spróbuj na razie dokręcić tą śrubą od dołu. U mnie pomimo, że cieknie tylko zimą to cała chłodniczka dała się obracać rękami. Oczywiście trzeba było się trochę przyłożyć ale ruszyła się. Ja u siebie dokręciłem od spodu, klucz 32 najlepiej nasadowy i niestety robota z kanału po zdjęciu osłony dolnej silnika.
Odpukać - na razie nie widzę, żeby się pociła.
Pozdrawiam
Komentarz
-
-
[quote="octikombi"]Zamieszczone przez Bobek88To nie jest żadne odpowietrzenie tylko chłodnica olejowa. Też mi cieknie i zauważyłem, że pojawia się ten wyciek w okresie zimowym, latem tego nie ma. Tam są dwie uszczelki - od góry i od dołu. Na razie spróbowałem u siebie dokręcić tą czarną śrubę od spodu i chyba pomogło bo przetarłem i jest sucho.
A tak apropo - wymieniał ktoś te uszczelki?
Pozdrawiam
Koszt tych uszczelek 10+3 pln, nie miałem klucza nr 32 więc pojechałem do warsztatu na wymianę. Wzieli 50 pln za robociznę. Trzeba odkręcić tą czarną śrubę od dołu pod chłodniczką a następnie kluczem nr 23 odkręcić śrubę w środku. 15 minut roboty.
Te stare uszczelki były twarde jak beton, dlatego sikały olejem na mrozie. U mnie się lało z tej górnej ale jak już wymieniać to od razu dwie.
Komentarz
-
-
Kryzys5554, kolego to prawdopodnie uszczelniacz polosi przy mechanizmie roznicowym. U mnie bylo podobnie tylko, ze wczesniej zauwazylem przy wymianie przegubu wewnetrznego ze sie poci, taki kolor jak mowisz(zoltawy przezroczysty). Na szczescie u mnie jescze nie kapalo ale bylo niezle zapocone, po wymianie usczelniacza jest ok. Przy okazji wymiany uszczelniacza byl wymieniony olej w skrzyni biegow i tobie tez to proponuje, bo prawdopodnie go ubylo. Aha dodam ze u mnie d wymiany byl prawy uszczelniaczpekool
Komentarz
-
-
Dzieki wielkie kolego pekool, ale zaczołem najpierw ogladać płyny w zbiorniczkach i znalazłem winowajce: olej od wspomagania, bardzo dużo go ubyło więc to chyba on spiep**** mi z autka (źle mu tam czy co). Po weekendzie jestem umówiony z mechaniorem więc bedziemy szukać - ,,dziury" w całym. Przy okazji olej w silniku wymienie bo już pora.
Komentarz
-
-
Gość
Kryzys5554, jak poszlo sporo to znaczy ze moze juz byc za pozno bo przy poceniu mozna by sprobowac dolac tego http://www.prestone.pl/produkty/plyn...czelniacz.html
jest jeszcze chyba z STP, tylko trzeba wyssac przez wezyk jak najwiecej plynu zeby wlac go w miare duzo, dziala.
Komentarz
-
chłopaki ale to nie leje mi sie z lewej strony, tylko bardziej prawej, więc jestem optymistycznie nastawiony że to wężyk gdzieś walnoł
[ Dodano: Sob 08 Lut, 14 15:44 ]
Już znam przyczyne ale też mi się to nie uśmiecha. + że nic z pompą same węże w 2 miejscach przy metalowych zaciskach alem jak żem spojrzał na cene :shock: to oczopląsu dostałem, 600 złoty za kawałek gumki z majtek wtopionej w kawałek plasikowej rurki z mopa to chyba przesada. Czy może ktoś miał już styczność z tym problemem i moze polecić jakiś sklep z niższymi cyferkami bo sie zastanawiam czy samochod potrzebuje mechanika czy ja kardiologa.
Komentarz
-
Komentarz