[O1] Wyciek oleju

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • brodamp
    Classic
    • 2010
    • 6

[O1] Wyciek oleju

ero, widze ze chyba trafiłes na mine i więcej pewnie skody nie zakupisz, popier...ol całą gwarancje i pojedz do prawdziwego mechanika a nie do aso, niektórzy tak robią i mają sie całkiem dobrze
  • Bobek88
    Drive
    • 2008
    • 65

[O1] Wyciek oleju

Witam!
    Zwracam się do waz z prośbą o pomoc!
    Rano wyszedłem na dwór była to 9:30 z intencją odpalenia auta. Wkładam kluczyk do stacyjki przekręcam (czekam aż się zagrzeją świece, na dworze jest -17) przekręcam żeby odpalic raz zakręcił i nie odpalił.
    Długo nie myśląc poszedłem po prostownik ładowałem go 2h, i druga próba (UDANA) zapalił za drugim razem.
    Zostawiłem auto na chodzie około 15 minut, poszedłem się ubrać, oskrobałem szybę oraz poszedłem sobie otworzyć bramę wjazdową, wracam do auta, a tu pod spodem plamka oleju. To szybko maskę do góry i szukam gdzie to i dlaczego, aż w końcu znalazłem. Jutro dam fotki tej części, bo sam nie wiem co to jest i co może być powodem wycieku oleju.
    Na moje oko jest to jakaś pompa oleju ale nie jestem pewien, a znajduje się to pod filtrem oleju, tzn jest to połączone z tym elementem co się wkłada filtr oleju.. Proszę was o pomoc przy zlikwidowaniu tej usterki.
    Może jakaś uszczelka puszcza czy co??
    Acha jeszcze jedno zauważyłem że to już wcześniej się sończyło, bo parę dni temu stałem odwrotnie i zauważyłem że to już wtedy zaczęło się sączyć.

A i zapomniałem dopisac że przejechałem się autkiem żeby sie wszystko rozruszało w nim, po tej mroźnej nocy, i zostawiłem auto na cały dzień na śniegu i kapły tylko 3 kropelki. Może coś się przyblokowało przy próbie odpalenia go , i wywaliło olej w najsłabszym punkcie?
    http://bobek88.mybrute.com

Komentarz

• dany1135
      Classic
      • 2009
      • 13

wydaje mi sie ze Ci cieknie spod chlodniczki oleju tam jest oring jak sie nie myle, mialem taki sam problem tylko ze w audi. to mogo byc te uszczelki
      038117070A
      038117070

Komentarz

• Bobek88
        Drive
        • 2008
        • 65

Fotkie tego:

A tu od spodu:

Może to coś pomoże!

[ Dodano: Pon 25 Sty, 10 10:33 ]
        Oki chłopaki dowiedziałem się że ta częśc z której mi cieknie olej nazywa się ODPOWIETRZENIEM SKRZYNI KORBOWEJ!.
        A puszcza mi olej ponieważ zbiera się tam woda, która najprawdopodobniej zamarzła i rozsadziło mi tą częśc.

I prosił bym was aby ktoś mi znalazł mi w ETOSIE lub innym programie jaki ma numer katalogowy ta częśc, ponieważ muszę kupic nową!!

Komentarz

• octikombi
          Ambiente
          S_OCP Member
          • 2007
          • 102

Zamieszczone przez Bobek88
          Oki chłopaki dowiedziałem się że ta częśc z której mi cieknie olej nazywa się ODPOWIETRZENIEM SKRZYNI KORBOWEJ!.
          A puszcza mi olej ponieważ zbiera się tam woda, która najprawdopodobniej zamarzła i rozsadziło mi tą częśc.
          To nie jest żadne odpowietrzenie tylko chłodnica olejowa. Też mi cieknie i zauważyłem, że pojawia się ten wyciek w okresie zimowym, latem tego nie ma. Tam są dwie uszczelki - od góry i od dołu. Na razie spróbowałem u siebie dokręcić tą czarną śrubę od spodu i chyba pomogło bo przetarłem i jest sucho.
          A tak apropo - wymieniał ktoś te uszczelki?
          Pozdrawiam

Komentarz

• SuchyX
            L&K
            S_OCP Member
            • 2007
            • 1170

I ja zauważyłem u siebie małe kropki oleju w garażu ale tylko wtedy kiedy jest mroźno a latem w garażu wycieku nie miałem.
            Navi:Asus A639+mod(416@640Mhz)
            Mobil:Uniden PC 68 Elite<->Sirio Performer 5000/dziurka

Komentarz

• Bobek88
              Drive
              • 2008
              • 65

Tak chłopaki macie racje jest to CHŁODNICA OLEJU!!

I ja również zauważyłem że olej leci tylko wtedy gdy auto stoi na mrozie.

Dzisiaj wjechałem do garażu z myślą wymiany tych dwóch uszczelek (jedna jest nad chlodnica, oleju a druga pod). Lecz po przetarciu chłodnicy, i oczekiwaniu z którego miejsca sie poci, to ku mojemu zdziwieniu się nie doczekałem.

Jutro mam zamiar wymienić obje uszczelki.

A i doszedłem do wniosku że podczas mrozu któraś uszczelka się kurczy i przepuszcza olej. (nie wiem czy to możliwe, ale innego wytłumaczenia nie mam)

Powiedzcie mi jeszcze jaki ma numer katalogowy chłodnica oleju, bo nie mogę znaleśc tej części na www.skodaczesci.pl

Komentarz

• vasko
                Classic
                • 2007
                • 27

Na stronie www.iparts.pl można znaleźć wszelkie oryginalne części oraz ich numery katalogowe. Do octavi I tdi z 2002roku numer chłodniczki to 068117021B

Komentarz

• octikombi
                  Ambiente
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 102

Bobek88, Spróbuj na razie dokręcić tą śrubą od dołu. U mnie pomimo, że cieknie tylko zimą to cała chłodniczka dała się obracać rękami. Oczywiście trzeba było się trochę przyłożyć ale ruszyła się. Ja u siebie dokręciłem od spodu, klucz 32 najlepiej nasadowy i niestety robota z kanału po zdjęciu osłony dolnej silnika.
                  Odpukać - na razie nie widzę, żeby się pociła.
                  Pozdrawiam

Komentarz

• Bobek88
                    Drive
                    • 2008
                    • 65

Tu jest fotorelacja jak to wymienic

Komentarz

• oziemi
                      Rider
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 399

U mnie zawsze było suchutko a po tych dużych mrozach też się pokazał olej. Raczej nie ma co panikować.
                      Elegance
                      ASV 132KM/301Nm --> turbo ASZ 140KM/322NM-->
                      -------------------------------------------

Komentarz

• vasko
                        Classic
                        • 2007
                        • 27

[quote="octikombi"]
                        Zamieszczone przez Bobek88
                        To nie jest żadne odpowietrzenie tylko chłodnica olejowa. Też mi cieknie i zauważyłem, że pojawia się ten wyciek w okresie zimowym, latem tego nie ma. Tam są dwie uszczelki - od góry i od dołu. Na razie spróbowałem u siebie dokręcić tą czarną śrubę od spodu i chyba pomogło bo przetarłem i jest sucho.
                        A tak apropo - wymieniał ktoś te uszczelki?
                        Pozdrawiam
                        Ja właśnie dzisiaj wymieniłem te uszczelki czy oringi, jak zwał tak zwał.
                        Koszt tych uszczelek 10+3 pln, nie miałem klucza nr 32 więc pojechałem do warsztatu na wymianę. Wzieli 50 pln za robociznę. Trzeba odkręcić tą czarną śrubę od dołu pod chłodniczką a następnie kluczem nr 23 odkręcić śrubę w środku. 15 minut roboty.
                        Te stare uszczelki były twarde jak beton, dlatego sikały olejem na mrozie. U mnie się lało z tej górnej ale jak już wymieniać to od razu dwie.

Komentarz

• Bobek88
                          Drive
                          • 2008
                          • 65

żadnej śruby 23 w środku to ja nie widziałem. J a też obie wymieniałem.

Komentarz

• Kryzys5554
                            Ambiente
                            • 2012
                            • 118

sorki że odgrzewam ale szlak mnie trafi z tym samochodem wczoraj stał cały dzien na dworzu i zauwarzyłem wyciek oleju taki miodowy może wiecie co się takim olejem zalewa. Wyciek gdzieś po środku osi przednich kół (tzn po środdku miedzy pasarzerem a kierowcą na długości osi przednich kół)

Komentarz

• pekool
                              Rider
                              • 2012
                              • 321
                              • Octavia I combi (1U5)
                              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Kryzys5554, kolego to prawdopodnie uszczelniacz polosi przy mechanizmie roznicowym. U mnie bylo podobnie tylko, ze wczesniej zauwazylem przy wymianie przegubu wewnetrznego ze sie poci, taki kolor jak mowisz(zoltawy przezroczysty). Na szczescie u mnie jescze nie kapalo ale bylo niezle zapocone, po wymianie usczelniacza jest ok. Przy okazji wymiany uszczelniacza byl wymieniony olej w skrzyni biegow i tobie tez to proponuje, bo prawdopodnie go ubylo. Aha dodam ze u mnie d wymiany byl prawy uszczelniacz
                              pekool

Komentarz

• Kryzys5554
                                Ambiente
                                • 2012
                                • 118

Dzieki wielkie kolego pekool, ale zaczołem najpierw ogladać płyny w zbiorniczkach i znalazłem winowajce: olej od wspomagania, bardzo dużo go ubyło więc to chyba on spiep**** mi z autka (źle mu tam czy co). Po weekendzie jestem umówiony z mechaniorem więc bedziemy szukać - ,,dziury" w całym. Przy okazji olej w silniku wymienie bo już pora.

Komentarz

• pekool
                                  Rider
                                  • 2012
                                  • 321
                                  • Octavia I combi (1U5)
                                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Kryzys5554, to jeszcze gorzej bo prawdopodbnie masz nieszczelna maglownice, a nowa lub regeneracja to juz spore koszty
                                  pekool

Komentarz

Kryzys5554, jak poszlo sporo to znaczy ze moze juz byc za pozno bo przy poceniu mozna by sprobowac dolac tego http://www.prestone.pl/produkty/plyn...czelniacz.html
                                    jest jeszcze chyba z STP, tylko trzeba wyssac przez wezyk jak najwiecej plynu zeby wlac go w miare duzo, dziala.

Komentarz

• Kryzys5554
                                      Ambiente
                                      • 2012
                                      • 118

chłopaki ale to nie leje mi sie z lewej strony, tylko bardziej prawej, więc jestem optymistycznie nastawiony że to wężyk gdzieś walnoł

[ Dodano: Sob 08 Lut, 14 15:44 ]
                                      Już znam przyczyne ale też mi się to nie uśmiecha. + że nic z pompą same węże w 2 miejscach przy metalowych zaciskach alem jak żem spojrzał na cene :shock: to oczopląsu dostałem, 600 złoty za kawałek gumki z majtek wtopionej w kawałek plasikowej rurki z mopa to chyba przesada. Czy może ktoś miał już styczność z tym problemem i moze polecić jakiś sklep z niższymi cyferkami bo sie zastanawiam czy samochod potrzebuje mechanika czy ja kardiologa.

Komentarz

Pracuję...