Od 2 dni mam dziwny problem ze skrzynią biegów. 4-krotnie na dziesiatki przełożen (ok 450 km) z redukcji biegu 5 na 4 miałem problem z wbiciem 4. W trakcie tych przypadków bieg 4 nie wchodził do końca i musilem go odrobine mocniej docisnąć. Sprzęgło wciśnięte jest do końca, auto ma 10tys km przebiegu... Co dziwniejsze z 3 na 4 biegi zmieniaja sie poprawnie i lekko. To nie moj pierwszy samochod i ze skrzynia biegow obchodze sie precyzyjnie - do tego czasu nie musialem użyć do niej siły. Czy jest wogole mozliwe aby w stosunkowo nowym aucie pojawiła się taka usterka i czy to podlega gwarancji? Zdaje sobie sprawe ze ciezko to na odleglosc stwierdzic.. pozostaje mi chyba obserwowac samochod. Tak tez robilem kiedy moja zupelnie nowa skrzynia biegow byla troche niewyrobiona i wsteczny ciężko sie wrzucal - problem ustapil wraz z eksploatacja.
dzieki za odpowiedź, czy przycięty synchronizator moze byc skutkiem mechanicznym i czy ma szanse byc eksploatacyjnym? rozumiem ze scenariusz przejechania podwoziem po zimowych nierównościach nie moze miec z tym nic wspolnego jak myslisz (nie wiem w jakiej czesci ten synchronizator sie znajduje)?
Synchronizator nie uszkodzi się od ocierania podwozia o śnieg. Przyczyną może być np. niewlaściwa zmiana biegów (zbyt gwałtowna ich zmiana, ewentualnie nie do końca wciskany pedał sprzęgła w trakcie przełączania, no i zużycie tysiącami zmian biegów podczas eksploatacji).
www.k-mot.pl
Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
Autoholowanie.
Robert Kulma
to chyba synchronizator moge wyeliminowac
wczoraj jeszcze ta skrzynie biegow poobserwowalem, zauwazylem ze jezeli bieg nie moze wejsc to odrobine mocniejsze jego popchniecie powoduje ze wchodzi z takim haczeniem. Z tego co mi wiadomo wielu uzytkownikow Skody Octavii 1 ma podobne haczenie przy wrzucaniu dwójki
dzisiaj mimo wszystko pojade do serwisu dla spokojności
Z tego co mi wiadomo wielu uzytkownikow Skody Octavii 1 ma podobne haczenie przy wrzucaniu dwójki
U mnie nie raz pojawia się trudność z wbiciem jedynki (albo kilka razy wciskam sprzęgło i dopiero wchodzi, albo wrzucam na dwójkę i z dwójki jedynkę). Ale zdarza się tak nieraz i po kilku dniach przechodzi. jest to raczej sporadyczne. Częściej biegi wchodzą dobrze.
Ja mam to samo co ruwado, wszystkie biegi wchodzą pięknie tylko jedynka czasem nie chce wejść ale to sporadycznie, wtedy to samo co ruwado, tzn wrzucam na dwójkę i dopiero na jedynke
Komentarz