[O1] problem z 4. biegiem

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • educor
    Classic
    • 2011
    • 5

wygląda bajera gratki autka
  • benny1986
    Classic
    • 2010
    • 22

Od 2 dni mam dziwny problem ze skrzynią biegów. 4-krotnie na dziesiatki przełożen (ok 450 km) z redukcji biegu 5 na 4 miałem problem z wbiciem 4. W trakcie tych przypadków bieg 4 nie wchodził do końca i musilem go odrobine mocniej docisnąć. Sprzęgło wciśnięte jest do końca, auto ma 10tys km przebiegu... Co dziwniejsze z 3 na 4 biegi zmieniaja sie poprawnie i lekko. To nie moj pierwszy samochod i ze skrzynia biegow obchodze sie precyzyjnie - do tego czasu nie musialem użyć do niej siły. Czy jest wogole mozliwe aby w stosunkowo nowym aucie pojawiła się taka usterka i czy to podlega gwarancji? Zdaje sobie sprawe ze ciezko to na odleglosc stwierdzic.. pozostaje mi chyba obserwowac samochod. Tak tez robilem kiedy moja zupelnie nowa skrzynia biegow byla troche niewyrobiona i wsteczny ciężko sie wrzucal - problem ustapil wraz z eksploatacja.

Komentarz

• robekcool
      RS
      • 2009
      • 2041
      • Octavia II (1Z3)
      • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

Trochę mały przebieg, ale może przycięty synchronizator??? Sądzę, że temat do usunięcia na gwarancji.
      www.k-mot.pl
      Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
      Autoholowanie.
      Robert Kulma

Komentarz

• benny1986
        Classic
        • 2010
        • 22

dzieki za odpowiedź, czy przycięty synchronizator moze byc skutkiem mechanicznym i czy ma szanse byc eksploatacyjnym? rozumiem ze scenariusz przejechania podwoziem po zimowych nierównościach nie moze miec z tym nic wspolnego jak myslisz (nie wiem w jakiej czesci ten synchronizator sie znajduje)?

Komentarz

• robekcool
          RS
          • 2009
          • 2041
          • Octavia II (1Z3)
          • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

Synchronizator nie uszkodzi się od ocierania podwozia o śnieg. Przyczyną może być np. niewlaściwa zmiana biegów (zbyt gwałtowna ich zmiana, ewentualnie nie do końca wciskany pedał sprzęgła w trakcie przełączania, no i zużycie tysiącami zmian biegów podczas eksploatacji).
          www.k-mot.pl
          Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
          Autoholowanie.
          Robert Kulma

Komentarz

• benny1986
            Classic
            • 2010
            • 22

to chyba synchronizator moge wyeliminowac
            wczoraj jeszcze ta skrzynie biegow poobserwowalem, zauwazylem ze jezeli bieg nie moze wejsc to odrobine mocniejsze jego popchniecie powoduje ze wchodzi z takim haczeniem. Z tego co mi wiadomo wielu uzytkownikow Skody Octavii 1 ma podobne haczenie przy wrzucaniu dwójki
            dzisiaj mimo wszystko pojade do serwisu dla spokojności

Komentarz

• ruwado
              RS
              • 2009
              • 14885
              • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez benny1986
              Z tego co mi wiadomo wielu uzytkownikow Skody Octavii 1 ma podobne haczenie przy wrzucaniu dwójki
              U mnie nie raz pojawia się trudność z wbiciem jedynki (albo kilka razy wciskam sprzęgło i dopiero wchodzi, albo wrzucam na dwójkę i z dwójki jedynkę). Ale zdarza się tak nieraz i po kilku dniach przechodzi. jest to raczej sporadyczne. Częściej biegi wchodzą dobrze.
              pozdrawiam - Darek

Komentarz

• rosa
                Ambiente
                • 2009
                • 242

Ja mam to samo co ruwado, wszystkie biegi wchodzą pięknie tylko jedynka czasem nie chce wejść ale to sporadycznie, wtedy to samo co ruwado, tzn wrzucam na dwójkę i dopiero na jedynke
                www.batlodz.pl

Komentarz

Pracuję...