Zamieszczone przez cycek
Rozruch silnika poniżej -10
Zwiń
X
-
Rozruch silnika poniżej -10
Mam problem z rozruchem w temp. poniżej -10, a właściwie to jego brak, jak temp. jest wyższa to nie ma problemu kręci aż miło jeżeli spadnie to rozrusznik kręci ale nie ma siły zapalić silnika.Akumulator mam nowy CENTRE PLUS 44Ah, rozrusznik czyściłem i wymieniłem bendiks i tulejki ale nic nie pomogło. Pytanie czy rozrusznik padnięty, czy za słaby akumulator?
-
-
zakładaj klemy miernik mierz ile masz na klemach przy "kręceniu" silnika, sprawdz mase. szukamy igły w stogu siana. Wiec wczytując sie dalej w posta ( wyglada - dość dziwnie jak nowy aku nie kreci - zmierz go dokladnie. Wlewałeś może nowy olej ( bo może cholera gestość ) nie taka.... ??Skoda Octavia II 2.0TDI 16V BKD v. Elegance.
Komentarz
-
-
Wyrobił się gwint na jednej śrubie mocującej skrzynie do łapy a drugą zerwało przy ruszaniu spod świateł, problemu co nie miara bo zablokowałem wjazd do centrum handlowego, ciężko zepchnąć auto w takim stanie dodatkowo zerwał się przewód wysokiego napięcia przy module więc go nie odpaliłem trzeba było z holować.
[ Dodano: Sro 10 Lut, 10 20:56 ]
Wymiana filtra nic nie dała temp. -10 auto zgon.
Komentarz
-
-
Nie wiem czy inni sie zgodzą jedz ew. sholuj samochód i zmień olej i zapytaj może o dokładnie taki jaki powinien być u ciebie i na taki zmień.
( jeszcze pomysł skad masz aku. czy masz możliwość zapożyczyć inny ) i sprawdzić może ten co kupiłeś jest felerny i elektrolit jest do d....Skoda Octavia II 2.0TDI 16V BKD v. Elegance.
Komentarz
-
-
A ja Ci podsunę inny pomysł..... Wymień akumulator na taki który ma pojemność przynajmniej 60 Ah. Taki jak Ty masz to widywałem w seicento i tego typu wozidełkach z malutkimi silniczkami. 1.6 potrzebuje kopa żeby zakręcić a 44Ah mu tego nie da, szczególnie w niskich temperaturach gdzie pojemność akumulatora znacznie spada. W swoim szkodniku mam 62 Ah i odpala na dotyk bez łaskiZ resztą producent zaleca akumulator chyba w granich 60 Ah ale dokładnie nie pamiętam.
Co do rozrusznika to przypaliłeś go zapewne sam podczas zbyt długiego kręcenia. Wbrew pozorom rozrusznik jest dość wrażliwy na przegrzanie i trzeba kręcić z głową. Kilka sekund i chwilka przerwy.
Ciekawostka: mam też poloneza w którym akumulator 62 Ah zdaje egzamin wzorowo a przy starym który miał chyba 40 Ah w zimie nie było szans na rozruch :szeroki_usmiech
Komentarz
-
Komentarz