ile powinien pailic 1.8 TSI ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mp-octa
    Classic
    • 2010
    • 14

Zamieszczone przez arturo_freestyl
    0-100 i 400m - wyniki 6,99s i 15,52s na 400m wiec serie raczej trzyma vmax na 5 biegu - 229km/h na 6 - 231km/h
    troszę optymistyczne te wyniki z twoim urządzeniem do pomiarów to RSka by pewnie zeszła poniżej 6 sekund
    Ale furka ładna, w bardzo fajnej konfiguracji, jak dla mnie najlepsze zestawienie kolorystyczne środek/lakier
  • koski
    Drive
    • 2009
    • 75

Witajcie,

ostatnio wydaje mi się, że moj Superb II zaczął więcej palić ... na trasie Częstochowa- Łódź, z non stop 140 km/h (Tempomat) średnie spalanie miałem na poziomie 9,5l /100.

Może mi się wydaje, ale chyba powinien palić trochę mniej (trasa, stała prędkość, brak "deptania")?

jakie są wasze wskazania, ile przejeżdżacie średnio na baku paliwa ?

Nadminię, że mam przejechane dopiero 4k km i raczej traktuję samochód "ulgowo" - czyli nie deptam jakoś bardzo.

Interesuje mnie szczególnie odpowiedź posiadaczy Octavii Combi i Superbów, jako, że waga samochodu jest podobna.

Proszę o opinie.

Pozdrawiam!
    The Proud owner of Skoda Superb II

Komentarz

• winni77
      RS
      • 2009
      • 2183
      • Octavia II combi (1Z5)
      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zajrzyj na Motostat lub tutaj.
      Mój "Batmobil"

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratoRS
        • 2004
        • 25757
        • Audi

koski, A przepraszam ile ma spalac, 3l ???

Jak wyjade ze Rzgowskiej 17 (trzeba przebic sie przez swiatla, potem przejechac kolo Ptaka itd) to do Tesco w Czestochowie mam srednia predkosc ~125km i spalanie 8,5-9l - pociesza Cie to. I nie jest to jazda 140km/h tylko troche wiecej :idea:
        Spritmonitor.de

Komentarz

• koski
          Drive
          • 2009
          • 75

Zamieszczone przez Maicroft
          koski, A przepraszam ile ma spalac, 3l ???

Jak wyjade ze Rzgowskiej 17 (trzeba przebic sie przez swiatla, potem przejechac kolo Ptaka itd) to do Tesco w Czestochowie mam srednia predkosc ~125km i spalanie 8,5-9l - pociesza Cie to. I nie jest to jazda 140km/h tylko troche wiecej :idea:
          wszystko fajnie, zalezy jak jezdzisz

jesli chodzi o moje obawy - do tej pory na baku benzyny (64 litry z pustego - pod korek przejezdzalem okolo 650-750 km. 2/3 trasa, 1/3 miasto. Po ostatnim tankowaniu, komputer wskazuje mi 300 km do przejechania, 300 przejechane i zadziwiajaco szybko spada. dlatego wzbudza to moje obawy.

Co do twojego spalania - nie robi na mnie zadnego wrazenia. Znam ludzi, ktorzy 2l dieslem potrafia wycisnac 25l/ 100 km - nie zartuje, testowego passata tak mozna dojechac w miescie
          Tylko ja nie jezdze bardzo dynamicznie, ani nie zmienila sie charakterystyka mojej jazdy ostatnio.

pozdrawiam

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratoRS
            • 2004
            • 25757
            • Audi

koski, Z benzyna to widze ze w dalszym ciagu bywa roznie, raz nalejesz na tej samej stacji cos normalnego a innym razem syf - nie ma znaczenia marka stacji.

Trzeba obserwowac a nie popadac w panike juz przy polowie baku

Ten wskaznik przeciez tak ma ze na poczatku idzie wolno a potem coraz szybciej.
            Spritmonitor.de

Komentarz

• koski
              Drive
              • 2009
              • 75

koski, Z benzyna to widze ze w dalszym ciagu bywa roznie, raz nalejesz na tej samej stacji cos normalnego a innym razem syf - nie ma znaczenia marka stacji.

Trzeba obserwowac a nie popadac w panike juz przy polowie baku

Ten wskaznik przeciez tak ma ze na poczatku idzie wolno a potem coraz szybciej.
              Moze to zabrzmi "niewiarygodnie" ale tankuje tylko i wylacznie na jednej jedynej stacji

Zobacze jak skonczy mi sie ten bak, ile bedzie na nastepnym.

A co d opaniki, to jest moj pierwszy NOWY samochod, wiec wybaczcie, ale moge byc troche przewrazliwiony i wyczulony na cokolwiek

Komentarz

• Psycho Dad
                Rider
                • 2009
                • 629

Sprawdź ciśnienie w oponach ... wg. instrukcji zimowe pompuje się trochę więcej.

Dużo zależy od warunków drogowych ... deszcz śnieg itp ... możne jakiś korek po drodze , skrobanie szyb. może ścigałeś się kawałek z kimś ? Ja bardziej obserwuje chwilowe spalanie, a średnie spalanie patrzę pod koniec drogi.
                Jeśli chwilowe masz duże to średnia też będzie duża
                To jest bardzo fajny silnik ... bo można nim jeździć zarówno eko jak i dynamiczne

A czy wiesz że na tempomacie nie powinno się "docierać" auta?

Moja średnia do pracy mieści się od 7,5 do 13l na 100km wszystko zależy od wielu czynników
                Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.

Komentarz

• leszekmw
                  RS
                  • 2005
                  • 5356

Zamieszczone przez koski
                  Znam ludzi, ktorzy 2l dieslem potrafia wycisnac 25l/ 100 km - nie zartuje, testowego passata tak mozna dojechac w miescie
                  oj chyba jednak żartujesz :roll:
                  O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                  GVI 1.4TSI
                  LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                  tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• Sheriff
                    Drive
                    • 2005
                    • 90
                    • Octavia III (5E3)
                    • AGU 1.8 20VT 150 KM
                    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Jakiś czas temu miałem 1,9 ASV i bez zmiany oprogramowania, pamiętam, że jak poszalałem to spalanie mi wyszło na poziomie 21 l/100km.
                    A w ogóle to pali tyle ile się wleje - tak mówią chłe chłe chłe
                    Polonez1,3>Tico0,8>Fiat126p0,65>Fabia1,4>OctaviaTourPlus1,9TDI>VWGolf41,9TDI>SeatCordoba1,4>OctaviaTour1,8T20V by Ali

Komentarz

• Yarek
                      Elegance
                      • 2005
                      • 992

Zamieszczone przez leszekmw
                      oj chyba jednak żartujesz
                      Dałoby się - z rana trzeba postawić samochód na kilka godzin na parkingu, niech silnik pracuje, a o 17 wjechać w największy korek w mieście. :szeroki_usmiech
                      . pzdr Jarek
                      aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci

Komentarz

• Maicroft
                        Moderator
                        S_OCP MemberModeratoRS
                        • 2004
                        • 25757
                        • Audi

Jazda na tempomacie tez do ekonomicznych nie nalezy - taka rzecz trzeba brac pod uwage
                        Spritmonitor.de

Komentarz

• leszekmw
                          RS
                          • 2005
                          • 5356

Yarek, no i ja jakoś tak myślałem, odpalić zimny w zimie i przejechać 10km dając w palnik do oporu, też chyba by się komputer nie zdążył przestawić..
                          GVI 1.4TSI
                          LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• olus
                            Ambiente
                            • 2007
                            • 137

mam passka 1.8 tsi czyli wagowo podobnie i spalanie w granicach 9 litrow w trasie to dobry wynik. tempomat tez nie pozwala uzyskac lepszego wyniku bo nie przewiduje sytuacji na drodze ani uksztaltowania terenu.

jezdziles wczesniej turbo benzyna czy dieslem? (ja musialem jakies 5 tys km pojezdzic 1.8 tsi zeby nauczyc sie jezdzic ekonomicznie)
                            have no fear BMN is here :>

www.seat-racing.pl

Komentarz

• zwirek75
                              Ambiente
                              • 2009
                              • 105

Zamieszczone przez koski
                              ostatnio wydaje mi się, że moj Superb II zaczął więcej palić ... na trasie Częstochowa- Łódź, z non stop 140 km/h (Tempomat) średnie spalanie miałem na poziomie 9,5l /100.
                              Moje cudo spaliło by koło 8-9 l/100 km a jest troszke lżejsze.
                              Z obserwacji spalanie rośnie dosyć gwałtowanie po przekroczeniu 130 km/h (przy 130 pali 8/100) - w przypadku Leon-a ma na to wplyw pewnie wysokie Cx.
                              W trasie jadąc jak wszyscy (np. remontowaną 4-ką) pali 7-7.5/100
                              Tomek

Komentarz

• koski
                                Drive
                                • 2009
                                • 75

Zamieszczone przez koski
                                Znam ludzi, ktorzy 2l dieslem potrafia wycisnac 25l/ 100 km - nie zartuje, testowego passata tak mozna dojechac w miescie

oj, chyba jednak nie...

@Psycho Dad: ja już jestem "po" docieraniu - przynajmniej mnie się tak wydaje. pierwsze 3k km bardzo się z moją Skodziną pieściłem, a później już jeździłem "normalnie".

@olus : wcześniej jeździłem leonem 1M 1.8T więc jazdę z turbiną mam obcykaną

jeśli faktycznie do 130 i powyżej jest różnica - to może być to, ponieważ do tej pory właśnie starałem się nie przekraczać 130 km/h.

dopalę ten bak i zobaczę co będzie na następnym

Dzięki wszystkim za zainteresowanie tematem!

Komentarz

• leszekmw
                                  RS
                                  • 2005
                                  • 5356

koski, no ciekaw jestem w takim razie jak to się robi...

Jazda na tempomacie tez do ekonomicznych nie nalezy - taka rzecz trzeba brac pod uwage
                                  no mi się wydaje że jednak jest ekonomiczna , tylko że wolna . sprawdzałem wiele razy na trasie o bardzo małym natężeniu ruchu. sądzę ze chodzi Ci o normalną trasę i jazdę dsg , wtedy rozpędzanie w przedziale na przykład 40-110 jest dość dynamiczne i pali na pewno więcej niż gdyby sie rozpędzało samemu.
                                  GVI 1.4TSI
                                  LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• Maicroft
                                    Moderator
                                    S_OCP MemberModeratoRS
                                    • 2004
                                    • 25757
                                    • Audi

leszekmw, Nie jest, bo Ty zdejmujac noge z gazu w sterowniku wysterowujesz zerowe zuzycie paliwa, a tempomat zawsze wieksze od zera, po drugie Ty jak zaczyna sie gorka to gaz trzymasz jak przed gorka i jak zwolnisz 3km/h to nic sie nie stanie, a dla tempomatu nie ma takiej opcji i sandal do podlogi :twisted:
                                    Spritmonitor.de

Komentarz

• leszekmw
                                      RS
                                      • 2005
                                      • 5356

Maicroft,
                                      ale na lekko pagórkowatej drodze Ty z górki trzymasz gaz a tempomat nie. sprawdzałem ładnych parę razy na takiej trasie , tylko tak jak zaznaczyłem , ruch prawie zerowy , i zawsze na tempomacie wychodziło mniej . niedługo znów zaczne jeździć tą trasą /mam nadzieję że dożyję / i wtedy mogę porobić dokładne pomiary.chodzi mi głownie o prędkość maksymalną do jakiej się rozpędzałem na tempomacie i bez.
                                      GVI 1.4TSI
                                      LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• Psycho Dad
                                        Rider
                                        • 2009
                                        • 629

Zamieszczone przez koski
                                        Zamieszczone przez koski

oj, chyba jednak nie...

@Psycho Dad: ja już jestem "po" docieraniu -
                                        Dzięki wszystkim za zainteresowanie tematem!
                                        A jak Ci wygląda zużycie na jałowych obrotach ... przy zgaszonych odbiornikach i klimie na rozgrzanym ? ( zdaje sobie sprawe też że zależy do od komputera itp)

Bo ja miałem tak że pokazywało przed dotarciem 0.8l/h i czasami spadało na 0.7l/h
                                        po 6000km może 8000km mam tak że pokazuje 0.7l/h zawsze i bardzo rzadko spada na 0.6l/h
                                        po tym spadku założyłem ze silnik się już ułożył.

Bardziej chodzi mi o to że jazda ze stałym okresem obrotów na dotarciu np tempomat nie jest za zdrowa dla układania silnika.

Na pagórkach umiejętna jazda myślę ze przewyższa tempomat.
                                        bardziej można kontrolować rozpędzanie z górki żeby wytracić energie na podjeździe.
                                        Szczególnie że silnik słabo hamuje i można spory dystans przejechać na odcięciu paliwa.
                                        Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.

Komentarz

• Maicroft
                                          Moderator
                                          S_OCP MemberModeratoRS
                                          • 2004
                                          • 25757
                                          • Audi

ale na lekko pagórkowatej drodze Ty z górki trzymasz gaz a tempomat nie.
                                          I tu sie mylisz Ja akurat zdejmuje noge z gazu, a jesli tempomat i tak gaz zdejmie to w dalszym ciagu ciagnie paliwo, do sprawdzenia

Pojezdzij zobaczysz. Mozliwe ze z tempomatem jezdzisz spokojniej
                                          Spritmonitor.de

Komentarz

• winni77
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 2183
                                            • Octavia II combi (1Z5)
                                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

I tu sie mylisz Ja akurat zdejmuje noge z gazu, a jesli tempomat i tak gaz zdejmie to w dalszym ciagu ciagnie paliwo, do sprawdzenia
                                            To czemu komputer mi wtedy pokazuje 0.0??
                                            Mój "Batmobil"

Komentarz

• olus
                                              Ambiente
                                              • 2007
                                              • 137

zgadzam sie z Maicroftem rekordy niskiego spalania mialem wtedy kiedy jechalem bez pomocy tempomatu.

winni77, zauwaz ze jak tempomat przyspiesza to tylko w opcji 0-1,

jadac z gorki moze zobaczysz 0,0 ale zalezy jaka gorka i napewno krocej bedziesz widzial takie spalanie chwilowe niz jadac samemu (po prostu wiesz co masz pred soba) a tempomat reaguje tylko na sygnaly z czujnikow.
                                              have no fear BMN is here :>

www.seat-racing.pl

Komentarz

• leszekmw
                                                RS
                                                • 2005
                                                • 5356

olus, tu nie mówimy o rekordach , bo wtedy maszyna byc może faktycznie jest mniej oszczędna od człowieka , ja mówię o normalnej jeździe a nie o kropelce.
                                                zreszta jak mówie , niedługo zacznę znów jeździć ta trasą to spróbuję to jakoś pomierzyć i wtedy się przekonam.
                                                GVI 1.4TSI
                                                LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• Flame
                                                  Elegance
                                                  • 2010
                                                  • 898

Z testów w wielu samochodach ( poza Alfa Romeo) stwierdzam, że największe różnice w spalaniu są między 120km/h a 130 km/h . Dlatego albo pałuje dużo szybciej, albo jeżdżę to 120 km/h
                                                  ORIGINAL GERMAN AUDI A6 C7 AVANT 3.0 TDI 313KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...168233#1168233

ORIGINAL GERMAN AUDI QUATTRO 2.2 200KM- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...460025#1460025

ORIGINAL CZECH SKODA FABIA MONTE CARLO 1.2 TSI 105KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=906416#906416

Komentarz

Pracuję...