witam.ostatnio moje auto zaczeło się dziwnie zachowywaćodczas jazdy,jak i podczas stania np. w korku, silnik mojego auta często gaśnie (zazwyczaj gdy silnik jest ciepły). a gdy prubuje go zapaląć długo kręci po czym coś jakby strzela pod maską i zapala.zas podczas jazdy poprostu przerywa (jakby gaśnie ale zaraz wszystko wraca do normy,po jakimś czasie znowu ) zauważyłem że jeden z kabli od swiec ma przebicie więc je wymieniłem ale bez rezultatu.może świece,albo cewka.....co to może być ?
Nie jestem mechanikiem, ale stawiałbym na cewkę.
Miałem podobne objawy w Fiacie Brava i w ASO Skody zdiagnozowali problem i wymienili cewkę. Wszystko wróciło do normy.
ja też nie jestem mechanikiem ale tez podejrzewalem cewkę ale będę musiał upewnić się u fachowca. a czy twój fiacik też stracił na mocy przez tą cewkę (czy był mulasty ?)
Był mulasty do tego stopnia, że nie miałem pewności czy będę mógł płynnie włączać się do ruchu z drogi podporządkowanej. I czekałem aż będzie pusto i dopiero wtedy wyjeżdżałem.
W ASO Skody stwierdzili, że to są objawy uszkodzonej cewki (i sprawdzili na kompie) bo jeden cylinder działał jak chciał i kiedy chciał.
Wymienili i jak "ręką odjął".
A przed pobytem w ASO wymieniłem lambdę (niby miała już 11 lat). I nic. Przesmarowałem, regulowałem i próbowałem wstawić (tzn. mechanik) inny silnik krokowy. I nic.
Ponieważ objawy "mulenie" i "strzały" zdarzały się losowo więc po każdej zmianie testowaliśmy autko. Na testy poszło pół baku (tak długo trwały).
A do ASO Skody wpadłem, bo w trasie zapaliła się lampka ciśnienia oleju (na szczęście padł tylko czujnik) i tam wymienili czujnik i cewkę.
Komentarz