Delikatne stukanie z silnika

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • xxolekxx
    Classic
    • 2011
    • 4

a czym jeden i drugi ma sie roznic? oby dwa nie sa mocowane zamiast belki zderzaka? czyli to jest jedno i to samo ?! czy jest jakas roznica?
  • tomassz
    Classic
    • 2010
    • 13

Witam

Dzisiaj usłyszałem, co kilka sekund lekkie stukanie (cos podobnego jak taka zabawka dla dzieci jak dwie metalowe kulki uderzają o siebie). W kabinie słyszę to dopiero jak otworze okno i się wsłucham w prace silnika. Nie czuję żadnych drgań samochodu utraty mocy ani tp. Zastanawiam się tylko, co to może być. Zaznaczę, że pare dni temu wymieniałem rozrząd, filtry, olej (wlane zostało 4 litry, może to za mało?). Ciężko mi powiedzieć czy wcześniej było słyszalne takie stukanie. Może tylko jestem przewrażliwiony bo jeszcze nigdy nie miałem Diesla, ale lepiej się zapytać.

Pozdrawiam
    Tomasz

Komentarz

• jefry
      Rider
      • 2009
      • 411

czyżby dźwięk chodzącego silniczka krokowego ??
      Skoda Octavia II 2.0TDI 16V BKD v. Elegance.

Komentarz

• tomassz
        Classic
        • 2010
        • 13

całkiem mozliwe ale czy to jest słyszalne? Nie wiem czy powinienem się tym martwić czy nie.

Komentarz

• jefry
          Rider
          • 2009
          • 411

sądzę że martwić nie ma się czemu ... Szlachcice ( mądrzejsi - bez ironii ) mam nadzieje że się wtrąca... brzmi to jak klapka gasząca .... ale mogę się mylić
          Skoda Octavia II 2.0TDI 16V BKD v. Elegance.

Komentarz

• tomassz
            Classic
            • 2010
            • 13

Jeszcze tak sobie myśle, że przy klapce gaszącej pojawiają sie kłopoty z moca i odpalaniem samochodu a u mnie niczego takiego nie ma. Odpala na dotyk a z mocą też jest ok.

[ Dodano: Sro 08 Wrz, 10 17:58 ]
            Zamieszczone przez jefry
            sądzę że martwić nie ma się czemu ... Szlachcice ( mądrzejsi - bez ironii ) mam nadzieje że się wtrąca... brzmi to jak klapka gasząca .... ale mogę się mylić
            Myśle, że to raczej nie to.

Chciałem sprostować, że te dźwięki z silnika wydobywają się chyba od zaworów, ale szczerze mówiąc nie wiem, czym może to być spowodowane. Auto nie traci mocy ani tp. Stan oleju jest w połowie min a max (przy wymianie wlane zostało 4 litry). Zastanawiam się, co to może być czy czasem nic się nie dzieje ze szklaneczkami popychacza albo może ktoś z szanownych forumowiczów miał podobne objawy.

Komentarz

• przemek88
              Rider
              • 2009
              • 613

Dzisiaj zauważyłem ze jak odpalę silnik to słyszę takie cykanie przez kilka sekund. Czy to normalne?

Moja Octavia 1.9 TDI AGR

Komentarz

• phrix
                L&K
                • 2007
                • 1000
                • Audi
                • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

słyszę takie cykanie przez kilka sekund. Czy to normalne
                Czy to cykanie jest cykliczne 3 cyki na sekundę ?? Jeżeli tak to normalne - ten typ tak ma, i tak mieć powinien. Szukajka wiecej wam powie na temat owego cykotu... Chyba nawet ja dawalem manuala jak sie owego cykania pozbyc.

Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

• przemek88
                  Rider
                  • 2009
                  • 613

Zamieszczone przez phrix
                  cykliczne 3 cyki na sekundę
                  dokładnie tak

Moja Octavia 1.9 TDI AGR

Komentarz

• phrix
                    L&K
                    • 2007
                    • 1000
                    • Audi
                    • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

przemek88 otworzyć maskę podczas cykania, zlokalizować cykający zaworek, (okolice podszybia w centralnej części komory silnika ) owinąć pianką zacisnąć na opaski. Cykanie ustanie, jest to podstawowy zabieg podczas cywilizowania hałasu dobiegającego z TDI.
                    Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

• przemek88
                      Rider
                      • 2009
                      • 613

Dzisiaj zauważyłem ze jak odpalę np. po nocy auto to cyka. Przejadę 5km wyłączę silnik i za jakiś czas włączę silnik to już nie ma tego cykania

Moja Octavia 1.9 TDI AGR

Komentarz

Pracuję...