[O2FL] przeciekajace uszczelki drzwi i naprawienie przez ASO

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • hetmat
    Classic
    • 2011
    • 1

Dziś trochę słońca było to cyknąłem tak na szybko parę fotek:
  • lukes
    Classic
    • 2010
    • 3

Witam,

Przyuwazylem, ze podczas dluzszej szybkiej jazdy (120-160 kmph) i ulewnym deszczu czasem przez przednie drzwi przedostanie sie woda i kapnie od czasu do czasu. Zwazywszy, ze samochod mam jeszcze na gwarancji zwrocilem sie do ASO o sprawdzenie. Sprawdzili i jak to powiedzieli "podniesli drzwi na zawiasach". Zapewnili, ze przez krotki czas drzwi beda sie gorzej zamykac i trzeba uzyc wiecej sily na ich zamkniecie. Efekt jest taki, ze po 3 tygodniach nadal drzwi sie ciezko zamykaja, jesli za lekko - to odbijaja, gdyz "podniesienie" spowodowalo ich wieksze przyleganie do nadwozia.
    Pojawily sie watpliwosci czy w ten sposob nie szybciej uszczelki sie zuzyja/wybija. Czy zamykajac w taki sposob drzwi nie spowoduje ich "rozklekotania" na przestrzeni kilku lat.
    Wybieram sie z tymi pytaniami do ASO, lecz chcialem przed tym poznac Wasza opinie. Bede wdzieczny za wszelkie sugestie.

pozdrawiam,
    Łukasz

Samochod to Skoda Octavia II FL Combi rocznik 2009

Komentarz

• krisoctav
      Rider
      • 2008
      • 417

podnoszenie drzwi to pomyłka bo w fabryce chyba spasowali dobrze inaczej by auto nie wyjechało podniesienie drzwi da efekt nieprzylegania skrzywienia drzwi a uszczelka będzie rysować kant i tylko naprężenia podczas jazdy jakie w ten sposób będą działać spowodują zmianę paramtrów drzwi nie mówiąc o wyrobieniu się zamka w drzwiach to tak jakbyś zamykał drzwi i podnosił je.

Komentarz

• winni77
        RS
        • 2009
        • 2183
        • Octavia II combi (1Z5)
        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Mnie ciekawi w jaki sposób oni podnosili te drzwi, bo oglądając ostatnio w temacie ciekawostek i humoru jak to robili z Trabantami i jak to teraz robią, to zacząłbym się poważnie martwić.

PS. Dopisz z przodu tematu [O2FL] - będzie czytelniej.
        Mój "Batmobil"

Komentarz

• radik79
          Ambiente
          • 2008
          • 222
          • Octavia III (5E3)
          • CAXA 1.4 TSI 122 KM
          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Sprawdzałeś czy czasem to nie jest to:

Pozdrawiam,
          Radek
          ... Èerná Magic s perle»ovým efektem, dvouzónová klimatizace s elektronickou regulací, dal¹í 4 reproduktory vzadu, navigaèní systém "COLUMBUS"...

Komentarz

• lukes
            Classic
            • 2010
            • 3

Zamieszczone przez radik79
            Sprawdzałeś czy czasem to nie jest to:

Pozdrawiam,
            Radek
            Nie, ale dzieki za sugestie. U mnie nie ma kaluzy i jakiegos wycieku. Gdybym wiedzial jak oni to zrobia to w ogole bym sie za to nie bral. Tak naprawde podczas kilkugodzinnej jazdy spadlo pare kropek i wlasciwie to chcialem ich tylko zapytac co robic, a oni bez porozumienia zrobili to po swojemu.

pozdrawiam,
            Łukasz

Komentarz

• vaz
              Elegance
              • 2010
              • 799
              • Octavia II (1Z3)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Niekiedy wystarczy w takiej sytuacji przesmarować uszczelki olejem lub spayem silikonowym , który raz - uszczelni a dwa , spowoduje poprzez zmniejszenie tarcia , lepsze ułożenie uszczelki .
              Antyfotoradar Valentine1
              Harry II Classic+Sirio ML145

Komentarz

• fuego_2007
                Ambiente
                • 2009
                • 230
                • Octavia II (1Z3)
                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez lukes
                "podniesli drzwi na zawiasach"
                :lol:
                To chyba nie możliwe, mogli jedynie podnieść rygiel i może zamek. Ale jeżeli drzwi nadal się ciężko zamykają to oznacza że są zle spasowane. Lepiej podjedz do nich spowrotem i niech ustawią ci tak jak było poprzednino, przy czym sprawdz czy uszczelki drzwi idealnie dolegaja a przynajmiej nie odstają.

Komentarz

• rkb
                  RS
                  • 2008
                  • 2152
                  • Rapid Spaceback (NH1)
                  • CYVB 1.2 TSI 110 KM

U mnie byla sytuacja gdzie drzwi lekko zaczely odstawac od budy, zamykaly sie dobrze ale wygladaly jak z lekka niedomkniete. Chodzi o tylne drzwi. Poprawili cos na ryglu, teraz jest ok, ale z jednej strony szerokosc szpary w poziomie miedzy drzwiami a buda jest o 1 mm wieksza niz z drugiej strony, jakby drzwi byly przesuniete 1mm w prawo... Nie chce mi sie z tym walczyc bo po co :roll:
                  Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• loyd
                    RS
                    • 2010
                    • 2342

Zamieszczone przez lukes
                    Przyuwazylem, ze podczas dluzszej szybkiej jazdy (120-160 kmph) i ulewnym deszczu czasem przez przednie drzwi przedostanie sie woda i kapnie od czasu do czasu
                    Nooom .... u mnie też tak jest (od czasu do czasu). I tak samo było w poprzednim aucie. To chyba nie wada z ??

Komentarz

Pracuję...