Dziś trochę słońca było to cyknąłem tak na szybko parę fotek:
[O2FL] przeciekajace uszczelki drzwi i naprawienie przez ASO
Zwiń
X
-
[O2FL] przeciekajace uszczelki drzwi i naprawienie przez ASO
Witam,
Przyuwazylem, ze podczas dluzszej szybkiej jazdy (120-160 kmph) i ulewnym deszczu czasem przez przednie drzwi przedostanie sie woda i kapnie od czasu do czasu. Zwazywszy, ze samochod mam jeszcze na gwarancji zwrocilem sie do ASO o sprawdzenie. Sprawdzili i jak to powiedzieli "podniesli drzwi na zawiasach". Zapewnili, ze przez krotki czas drzwi beda sie gorzej zamykac i trzeba uzyc wiecej sily na ich zamkniecie. Efekt jest taki, ze po 3 tygodniach nadal drzwi sie ciezko zamykaja, jesli za lekko - to odbijaja, gdyz "podniesienie" spowodowalo ich wieksze przyleganie do nadwozia.
Pojawily sie watpliwosci czy w ten sposob nie szybciej uszczelki sie zuzyja/wybija. Czy zamykajac w taki sposob drzwi nie spowoduje ich "rozklekotania" na przestrzeni kilku lat.
Wybieram sie z tymi pytaniami do ASO, lecz chcialem przed tym poznac Wasza opinie. Bede wdzieczny za wszelkie sugestie.
pozdrawiam,
Łukasz
Samochod to Skoda Octavia II FL Combi rocznik 2009
-
-
podnoszenie drzwi to pomyłka bo w fabryce chyba spasowali dobrze inaczej by auto nie wyjechało podniesienie drzwi da efekt nieprzylegania skrzywienia drzwi a uszczelka będzie rysować kant i tylko naprężenia podczas jazdy jakie w ten sposób będą działać spowodują zmianę paramtrów drzwi nie mówiąc o wyrobieniu się zamka w drzwiach to tak jakbyś zamykał drzwi i podnosił je.
Komentarz
-
-
pozdrawiam,
Łukasz
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lukes"podniesli drzwi na zawiasach"
To chyba nie możliwe, mogli jedynie podnieść rygiel i może zamek. Ale jeżeli drzwi nadal się ciężko zamykają to oznacza że są zle spasowane. Lepiej podjedz do nich spowrotem i niech ustawią ci tak jak było poprzednino, przy czym sprawdz czy uszczelki drzwi idealnie dolegaja a przynajmiej nie odstają.
Komentarz
-
-
U mnie byla sytuacja gdzie drzwi lekko zaczely odstawac od budy, zamykaly sie dobrze ale wygladaly jak z lekka niedomkniete. Chodzi o tylne drzwi. Poprawili cos na ryglu, teraz jest ok, ale z jednej strony szerokosc szpary w poziomie miedzy drzwiami a buda jest o 1 mm wieksza niz z drugiej strony, jakby drzwi byly przesuniete 1mm w prawo... Nie chce mi sie z tym walczyc bo po co :roll:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lukesPrzyuwazylem, ze podczas dluzszej szybkiej jazdy (120-160 kmph) i ulewnym deszczu czasem przez przednie drzwi przedostanie sie woda i kapnie od czasu do czasu
Komentarz
-
Komentarz