Octavia 1.6 BFQ + gaz problem z max prędkością

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • prybo
    Classic
    • 2010
    • 26
    • Octavia I (1U2)
    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Octavia 1.6 BFQ + gaz problem z max prędkością

Witam,

Mam problem odnośnie "braku" mocy w mojej O1. Auto ma 240 tys nalotu, z czego 100 na gazie (osobiście po zakupie zleciłem montaż LPG sterownik STAG). W czerwcu 2024 auto zaczęło szarpać i jakość dziwnie pracować (pewnie wypadanie zapłonu). I tak oczywiście było. Do wymiany świece (NGK) + przewody (NGK) i przy okazji cewka (BOSCH - która notabene nie była wymieniana od nowości). Auto odżyło. Chciałbym jeszcze nadmienić, że od XII.2014, czyli od zakupu świeci się CHECK (błąd mieszanki i sonda, nie pamiętam co dokładnie). Ale nigdy nie było problemu aby auto "zbliżyło się" do katalogowych 190. W lipcu wymieniałem listwę wtryskową oraz zbiornik gazu, i Pan od gazu stwierdził że jest problem z sondą. W ostatnim czasie miałem możliwość jazdy "eską" i ku mojemu zdziwieniu auto maks jedzie 150 i nie chcę więcej (zarówno na LPG jak i na gazie). Dzisiaj próbowałem ją przegonić i 2 bieg i 3 bieg a ona lewdo do 5 tys obrotów dojechała.

Czy rzeczywiście sonda może dawał takie objawy, czy może kat się zapchał?
  • szydlos007
    Classic
    • 2019
    • 17
    • Octavia I (1U2)
    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

u mnie jest to samo, kata już nie ma bo myślałem że to on blokuje, świece nowe, przewody nowe. Chyba ze cewka od świec jest wyeksploatowana już.

Komentarz

• prybo
      Classic
      • 2010
      • 26
      • Octavia I (1U2)
      • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Dodatkowo dzisiaj zrobiłem test. 3 bieg i but. Do 4 tys. obrotów powiedzmy że w miarę normalnie ale później to masakra, jakby połowa kuni poszła w las i tylko max do 5 tys doszedł i dalej nic. Zauważyłem jeszcze taką prawidłowość, spalanie wg komputera wzrosło o ok. 05-08 l. Trasa codziennie ta sama, prędkość przelotowa także.

Co do cewki (w czerwcu weszła nowa, świece i przewody - więc raczej można to pominąć). Od samego początku użytkowania był problem (check) odnośnie sondy, ale nigdy do tej pory auto tak się nie zachowywało, tzn. można było jechać "do odciny" ok 6,5 tys i prędkość na esce bliska fabrycznej (ok 190 km/h).

Komentarz

Pracuję...