LUKI,
a na pewno masz O2 ? bo w Twoim opisie brakuje tych informacji ?
Zamieszczone przez LUKI
a czy jest opcja, że ktoś z magików ustawi mi to na spocie (Warszawa)?
poproś w tym wątku: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=2441
aby ktoś wziął ze sobą VAG-a, instrukcje już masz (może warto mieć w formie papierowej przy sobie) a za pewnie ktoś tam ze sobą weźmie i pewnie pomoże.
dokładnie tak
O2FL Elegance 1.4 TSI
ps.
spryskiwacze już się schowały
dzięki za wszystkie pomocne informacje!
teraz tylko muszę ogarnąć temat tego czasu w tych spryskiwaczach i będzie super!
kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
Z tego co mi tłumaczyli to w O2FL moduł elektryki i komfortu (mogę się mylić co to nazw tych modułów ale na 100% z dwóch zrobili jeden po FL) jest połączony w jedno, gdzie w O2 były one oddzielnymi modułami i można byto tam łatwo poprzestawiać te spryski.
Włączają się co 5-te spryskanie szyby. Muszą być też załączone światła mijania. Zauważyłem też, że po uruchomieniu silnika licznik spryśnięć się zeruje i pierwsze spryśnięcie również uruchamia sprysk na reflektory. Tak jest przynajmniej w zwykłej O2.
i pierwsze spryśnięcie również uruchamia sprysk na reflektory. Tak jest przynajmniej w zwykłej O2.
W O2FL tak samo. W dodatku zauważyłem, że jak np. przy 3-4 spryskaniu szyby dłużej potrzymam spryskiwacz to zaraz włączają się spryskiwacze reflektorów :x .
Wyciągnę bezpiecznik i zobaczę jak z tym (a w zasadzie bez tego) można "żyć" .
spryski włączają się przy każdym pierwszym użyciu, czytaj użycie pierwszy raz spryskiwaczy od odpalenia silnika oraz co 5-te spryskanie, przecież ta wiedza nie jest tajemna i opisana w instrukcji.
W książce "Skoda Octavia II" Jiri Schwarz'a na str 218 w punkcie dotyczącym spryskiwaczy reflektorów zostało napisane cyt. Prace demontażowe i regulację kierunku wytrysku strumienia płynu najlepiej zlecić do wykonania serwisowi Skody. (tak jest w oryginale :wink: )
Wyłączyłem (na zimę) spryski reflektorów wyjęciem bezpiecznika ale ja również mam trochę źle ustawione spryski - lewy (od strony kierowcy) potrafi zapryskać (zachlapać) boczną (lewą) szybę :x i lewe lusterko :x (przy dłuższym spryskiwaniu 2-3 sek. mało fajna sytuacja :evil: ).
Stawiam ponownie pytanie kolegi johny_bravo
Czy da się regulować te spryski samodzielnie? (jedna osoba)
Czy jest na to jakiś patent?
Czy faktycznie pozostaje serwis (cyt.) Skody?
Czy da się regulować te spryski samodzielnie? (jedna osoba)
wszystko się da...metodą prób i błędów. wyciągasz spryskiwacz, tylko nie "na chama" i do dzieła, tam są dwie dysze i możesz je cienkim narzędziem ustawić jak chcesz. przerabiałem to, ale osobiście radzę to robić przy dodatnich, znacznie dodatnich temperaturach, no chyba że masz garaż w którym masz przynajmniej 15 stopni na + :wink:
radzę to robić przy dodatnich, znacznie dodatnich temperaturach
Mam wyciągnięty bezpiecznik od spryskiwaczy . Chciałem się dowiedzieć czy w ogóle da się to samodzielnie zrobić. Obawiałem się (nadal się obawiam :roll: ), że jak spróbuję podważyć i wyciągnąć spryski to oderwie się zaślepka i d..a . Poza tym czy jeśli będę (jak się ociepli) wyciągał spryskiwacz to na włączonym silniku czy wyłączonym. Na jaką długość można bezpiecznie wyciągnąć (1-2-3-.. cm)? Co to jest cienkie narzędzie? nóż, śrubokręt? Czy jak podważę to jak to to przytrzymać żeby nie wsunęło się. No i czy po tym wszystkim samo się wsunie?
na maxa, bez problemów, tylko spokojnie i z wyczuciem
Zamieszczone przez abrymarz
Co to jest cienkie narzędzie?
ja mam coś w rodzaju przecinaka/klina, który zrobiony jest z silikonu. ale aby się tym nie bawić możesz zrobić to tak, tylko musisz być szybki. włącz zapłon, włącz światła i włącz spryskiwanie szyb i odrazu wyłącz zapłon, spryski powinny zostać wysunięte.
Zamieszczone przez abrymarz
Czy jak podważę to jak to to przytrzymać żeby nie wsunęło się. No i czy po tym wszystkim samo się wsunie?
to się samo nie wsunie, wsunąć musisz sam i bez obaw. a jak ci się oderwie zaślepka to ją klejem przykleisz i będzie pewne, że ci nigdy nie odpadnie :wink:
ja osobiście wyciągam bezpiecznik od sprysków na zimę i po krzyku
Już teraz wiem który to bezpiecznik.
Nr 36 na poniższym schemacie a w instrukcji nazywa się "Układ zmywania reflektorów" (w opisie bezpiecznika nie ma słowa spryskiwacz) i jest 20 amperowy.
chyba będę musiał wyjąć ten bezpiecznik,
znów spryski wysunięte...
kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
Komentarz