Mam podobny problem z tym, że moja O1 110km tdi z 1999 spala 0,5 l oleju na 1000 km... Czy przy 245 tys km to normalne? Dodam, że silnik pracuje cicho, nie dymi, turbina była wymieniona rok temu, a spalanie trasa/miasto to 4,7 l/100km :roll:
[O1] bierze olej
Zwiń
X
-
u mnie olej jest spalany-na pytanie gdzie nikt mi nie potrafi odpowiedzieć
Nie musi być widać wycieków oleju nigdzie.
Ja wymienię uszczelniacze zaworowe -jak nie pomoże to pozostaje gonić auto, bo dalsze naprawy są kosztowne i nie wiadomo czy pomogą.
Czy ktoś wie jakie są objawy jak auto spala olej i winą są uszczelniacze zaworowe?
Dodam że mój nie dymi podczas przyspieszania,czy zmieniania biegów.
Z rana po odpaleniu puszcza siwego dymka i tyle.
Dodam że wciąga mi podobnie około 0,7 l na 1000 km
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez YETI1213Czy ktoś wie jakie są objawy jak auto spala olej i winą są uszczelniacze zaworowe?
Co do spalania takich ilości oleju to może być sytuacja źle dotartego silnika- po prostu nie miał odpowienich obrotów (był zamulony) i olej zeszklił sie na sciankach cylindrów (glazing :idea: ( :?: )).
Takie coś ma miejsce bardzo czesto w motocyklach które dociera się za łagodnie -ratunek jest jeden - ponowne honowanie cylindrów i dobre dotarcie
Oczywiście to tylko przypuszczenia, że u Ciebie tak jest ale zawsze może być taka możliowść
Komentarz
-
-
Yeti, a kiedy wymieniałeś olej?? Bo mniemam, że kupiłeś i jeszcze nie robiłeś wymiany??
Znam przypadki gdzie powodem brania oleju jest jazda na starej oliwie, lub oliwie która była przegrzana, np. silnik latem złapał temperatury i olej się lekko spienił.
Ja polecam ELF/TOTAL. Mój przyjaciel jest autoryzowanym dystrybutorem i u niego kupuję. W wozach w firmie po 10-12kkm czasami trzeba było dolać 0,3-0,5l kiedy jeździły na Castrolu lub Mobilu. Po przejściu na Elf/Total śmigają 15kkm bez dolewek, więc oczywiste że akurat w moim przypadku Elf/Total jest lepszy.4x4
Komentarz
-
-
Oto wyciąg z książki obsługi auta Skoda Octavia:
"Normalne jest , że silnik zużywa olej. Zależnie od sposobu jazdy i warunków eksploatacji zużycie oleju może wynieść do 0,5l/1000km. Przez pierwsze 5000 zużycie może być większe.
Dlatego poziom oleju trzeba regularnie sprawdzać, najlepiej przy każdym tankowaniu i przed dłuższymi podróżami.
Przy dużych obciążenia silnika, jak np. długotrwała jazda autostradą latem, jazda z przyczepą lub jazda w wysokich górach."
Obsługa Samochodu Skoda Octavia-wskazówki eksploatacyjne-Sprawdzanie i dolewanie-olej silnikowy=>232strSkoda Octavia II combi 1,9 TDI BKC 77kW 105KM
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=53228
>>>>>JohnBv<<<<<
mailto: [email protected]
Komentarz
-
-
kochani-jeżeli chodzi o wymianę oleju to wymieniłem olej
-to że od nowości był zamulany to wiem na pewno-jeździła kobieta, kat był totalnie zawalony przy przebiegu 80 tys. km, kierownice w turbo zatarte
Zrobiłem turbinę u turbiniarza, wywaliłem kata,ale skubaniec dalej wciąga olej.
Dzisiaj znowu zapaliła się kontrolka oleju-około 1 l. na 1000 km.
Ale pojawiła się przypadłość która może coś podpowiedzieć.
Jak auto czasami jest na luzie i pochodzi trochę to nagle wariują obroty,rzuca autem i kopci mocno na czarno siwo.
Przy wyprzedzaniu nie kopci jak wcisnę pedał gazu.
Cczy da się powiązać te 3 rzeczy:
-rano puszcza chmurę dymu siwego przy odpaleniu
-na parkingu jak pochodzi na luzie zaczyna rzucać autem i dymi mocno
-wciąga b.dużo oleju 1l na 1000 km i nie widać nigdzie wycieków
jakieś propozycje?
Komentarz
-
-
ja mam Olej Motul i 4 wymiany oleju wsumie 40tys i ani razu nie dolałem oliwyByła O1 i Superb 1 jest AUDI S3 8L Quattro
Jest 235 KM kolejne konie czekają
Nowy Projekt http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=84113
http://www.pro-tune.pl - Polecam
Komentarz
-
-
sprawdzałem raczej nic nie bulgocze
pozostaje mi zbadać ciśnienie na cylindrach-a jak będzie ok wymienić uszczelniacze zaworowe
jak to nie pomoże to żeby coś ustalić trzeba by było cały silnik rozebrać
nie chciałbym gonić tego auta-jeździłem Audi A3,VW 4 -ale tym jeździ mi się najlepiej.
[ Dodano: Czw 20 Sty, 11 20:43 ]
czy ktoś wie z czym to powiązać: na luzie na parkingu jak pochodzi nagle obroty falują,rzuca autem i dymi z rury-śmierdzący zapach?
dalej nie wiem czy w moim aucie winowajcą brania oleju nie jest turbina czy może elementy silnika typu pierścienie,uszczelniacze zaworowe
Komentarz
-
-
najlepiszj sprawdzić nadciśnienie w skrzyni korbowej (misce olejowej) .........posłuży Wam do tego U-rurka , ze skalą milimetrową .Do jednego końca U-rurki mocujemy wężyk dość długi aby swobodnie wykonac pomiar .Do U-rurki wlewamy wodę na poziom "0" .Na czas pomiaru odłączamy odmę ,wyciągamy bagnet oleju,wężyk z U-rurki podłączamy do otwóru gdzie wchodzi bagnet ,odpalamy motor i patrzymy ile woda się unosi .Przy zdrowym motorze woda praktycznie będzie stała w miejscu ,czym bardziej będzie się podnosiła tym silnik jest bardziej złużyty ,lub ma problem na któryms z cylindrów .Trzeba też sprawdzić drożność odmy (w 2,5 TDI V6 lubiły się zatykać ) .Przy niedrożnej odmie pomiar jest błędny ,można w czasie pomiaru lekko przytykac palcem odmę i patrzeć czy manometr reaguje na to ,powinna momentalnie podnosić sie woda ..........
pozdrawiam i życzę udanych pomiarów
Komentarz
-
-
Jak mi rozrzad wymieniali to odpinali jakis waz od turbo i olej kapal z niej, czy on kapie jak turbina jest zjechana czy normalnie tez? Ogolnie turbina jest do regeneracji bo powyzej 3200 obr przestaje dzialac i auto traci moc. Po dluzszym postoju auto po odpaleniu dymi przez chwile a pozniej juz nie. Jak stoi jakis czas na postoju odpalona to faluja obroty i zaczyna dymic.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez TorretoTen gruby. I mowili ze to moze jakies uszczelniacze w turbinie. I wlasnie sie zastanawiam czy to przez to ten olej mi wciaga...
............uszczelniacze jak najbardziej mogą ją padać ............czy turbo jest głośne czy pracuje normalnie ?
Komentarz
-
Komentarz