Mam podobny problem z tym, że moja O1 110km tdi z 1999 spala 0,5 l oleju na 1000 km... Czy przy 245 tys km to normalne? Dodam, że silnik pracuje cicho, nie dymi, turbina była wymieniona rok temu, a spalanie trasa/miasto to 4,7 l/100km :roll:
[O1] bierze olej
Zwiń
X
-
-
Proponuję w pierwszej kolejności zajżeć do intecoolera to bardzo dużo ci powie , będzie wiadomo którą stroną auto spożywa olejDIAGNOSTYKA KOMPUTEROWA
MECHANIKA
BLACHARSTWO
VW SKODA AUDI SEAT
Komentarz
-
Komentarz
-
u mnie olej jest spalany-na pytanie gdzie nikt mi nie potrafi odpowiedzieć
Nie musi być widać wycieków oleju nigdzie.
Ja wymienię uszczelniacze zaworowe -jak nie pomoże to pozostaje gonić auto, bo dalsze naprawy są kosztowne i nie wiadomo czy pomogą.
Czy ktoś wie jakie są objawy jak auto spala olej i winą są uszczelniacze zaworowe?
Dodam że mój nie dymi podczas przyspieszania,czy zmieniania biegów.
Z rana po odpaleniu puszcza siwego dymka i tyle.
Dodam że wciąga mi podobnie około 0,7 l na 1000 km
Komentarz
-
-
Lepsza dla turbiny taka jazda niż, zimne auto i wysokie obrotyZamieszczone przez sebu.Auto wiecznie zimne,a obroty nie więcej jak 1700-2000.
Komentarz
-
może to być już wspomniana sytuacja puszczania chmurki po odpaleniu.Zamieszczone przez YETI1213Czy ktoś wie jakie są objawy jak auto spala olej i winą są uszczelniacze zaworowe?
Co do spalania takich ilości oleju to może być sytuacja źle dotartego silnika- po prostu nie miał odpowienich obrotów (był zamulony) i olej zeszklił sie na sciankach cylindrów (glazing :idea: ( :?: )).
Takie coś ma miejsce bardzo czesto w motocyklach które dociera się za łagodnie -ratunek jest jeden - ponowne honowanie cylindrów i dobre dotarcie
Oczywiście to tylko przypuszczenia, że u Ciebie tak jest ale zawsze może być taka możliowść
Komentarz
-
Yeti, a kiedy wymieniałeś olej?? Bo mniemam, że kupiłeś i jeszcze nie robiłeś wymiany??
Znam przypadki gdzie powodem brania oleju jest jazda na starej oliwie, lub oliwie która była przegrzana, np. silnik latem złapał temperatury i olej się lekko spienił.
Ja polecam ELF/TOTAL. Mój przyjaciel jest autoryzowanym dystrybutorem i u niego kupuję. W wozach w firmie po 10-12kkm czasami trzeba było dolać 0,3-0,5l kiedy jeździły na Castrolu lub Mobilu. Po przejściu na Elf/Total śmigają 15kkm bez dolewek, więc oczywiste że akurat w moim przypadku Elf/Total jest lepszy.4x4
Komentarz
-
Oto wyciąg z książki obsługi auta Skoda Octavia:
"Normalne jest , że silnik zużywa olej. Zależnie od sposobu jazdy i warunków eksploatacji zużycie oleju może wynieść do 0,5l/1000km. Przez pierwsze 5000 zużycie może być większe.
Dlatego poziom oleju trzeba regularnie sprawdzać, najlepiej przy każdym tankowaniu i przed dłuższymi podróżami.
Przy dużych obciążenia silnika, jak np. długotrwała jazda autostradą latem, jazda z przyczepą lub jazda w wysokich górach."
Obsługa Samochodu Skoda Octavia-wskazówki eksploatacyjne-Sprawdzanie i dolewanie-olej silnikowy=>232strSkoda Octavia II combi 1,9 TDI BKC 77kW 105KM
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=53228
>>>>>JohnBv<<<<<
mailto: [email protected]
Komentarz
-
Komentarz
-
kochani-jeżeli chodzi o wymianę oleju to wymieniłem olej
-to że od nowości był zamulany to wiem na pewno-jeździła kobieta, kat był totalnie zawalony przy przebiegu 80 tys. km, kierownice w turbo zatarte
Zrobiłem turbinę u turbiniarza, wywaliłem kata,ale skubaniec dalej wciąga olej.
Dzisiaj znowu zapaliła się kontrolka oleju-około 1 l. na 1000 km.
Ale pojawiła się przypadłość która może coś podpowiedzieć.
Jak auto czasami jest na luzie i pochodzi trochę to nagle wariują obroty,rzuca autem i kopci mocno na czarno siwo.
Przy wyprzedzaniu nie kopci jak wcisnę pedał gazu.
Cczy da się powiązać te 3 rzeczy:
-rano puszcza chmurę dymu siwego przy odpaleniu
-na parkingu jak pochodzi na luzie zaczyna rzucać autem i dymi mocno
-wciąga b.dużo oleju 1l na 1000 km i nie widać nigdzie wycieków
jakieś propozycje?
Komentarz
-
ja mam Olej Motul i 4 wymiany oleju wsumie 40tys i ani razu nie dolałem oliwy
Była O1 i Superb 1 jest AUDI S3 8L Quattro
Jest 235 KM kolejne konie czekają
Nowy Projekt http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=84113
http://www.pro-tune.pl - Polecam
Komentarz
-
Sprawdź czy nie bulgocze w zbiorniczku jak silnik odpalony.W Polsce nie ma kryzysu.
Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.
Komentarz
-
sprawdzałem raczej nic nie bulgocze
pozostaje mi zbadać ciśnienie na cylindrach-a jak będzie ok wymienić uszczelniacze zaworowe
jak to nie pomoże to żeby coś ustalić trzeba by było cały silnik rozebrać
nie chciałbym gonić tego auta-jeździłem Audi A3,VW 4 -ale tym jeździ mi się najlepiej.
[ Dodano: Czw 20 Sty, 11 20:43 ]
czy ktoś wie z czym to powiązać: na luzie na parkingu jak pochodzi nagle obroty falują,rzuca autem i dymi z rury-śmierdzący zapach?
dalej nie wiem czy w moim aucie winowajcą brania oleju nie jest turbina czy może elementy silnika typu pierścienie,uszczelniacze zaworowe
Komentarz
-
-
mozna sprubowac zalozyc oil catch tanka , w ten sposob sprawdzisz czy olej nie znika ci przez odme
Komentarz
-
Sprawdź ciśnienie na cylindrach.
U mnie trzeci odbiega od reszty, auto bierze olej, ok 0.5 na 1000km. Wyrzuca też sporo przez odmę.
Prawdopodobnie padły pierścienie, ale to jeszcze nie jest przesądzone.W Polsce nie ma kryzysu.
Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.
Komentarz
-
Yeti weź może napisz jaki masz silnik, a najlepiej kod literowy (trzy litery) bo jak na razie to widzę że dyskusja kwitnie a ty piszesz że masz silnik 110km. A mi się nie wydaje żeby octavia II miała taki silnik. Diesel czy benzyna chociaż.
Komentarz
-
najlepiszj sprawdzić nadciśnienie w skrzyni korbowej (misce olejowej) .........posłuży Wam do tego U-rurka , ze skalą milimetrową .Do jednego końca U-rurki mocujemy wężyk dość długi aby swobodnie wykonac pomiar .Do U-rurki wlewamy wodę na poziom "0" .Na czas pomiaru odłączamy odmę ,wyciągamy bagnet oleju,wężyk z U-rurki podłączamy do otwóru gdzie wchodzi bagnet ,odpalamy motor i patrzymy ile woda się unosi .Przy zdrowym motorze woda praktycznie będzie stała w miejscu ,czym bardziej będzie się podnosiła tym silnik jest bardziej złużyty ,lub ma problem na któryms z cylindrów .Trzeba też sprawdzić drożność odmy (w 2,5 TDI V6 lubiły się zatykać ) .Przy niedrożnej odmie pomiar jest błędny ,można w czasie pomiaru lekko przytykac palcem odmę i patrzeć czy manometr reaguje na to ,powinna momentalnie podnosić sie woda ..........
pozdrawiam i życzę udanych pomiarów
Komentarz
-
Jak mi rozrzad wymieniali to odpinali jakis waz od turbo i olej kapal z niej, czy on kapie jak turbina jest zjechana czy normalnie tez? Ogolnie turbina jest do regeneracji bo powyzej 3200 obr przestaje dzialac i auto traci moc. Po dluzszym postoju auto po odpaleniu dymi przez chwile a pozniej juz nie. Jak stoi jakis czas na postoju odpalona to faluja obroty i zaczyna dymic.
Komentarz
-
pytanie ,który to był wąż ,czy od odmy ten cieńki ,który idzie z pokrywy zaworów ,czy ten gruby przez ,który tłoczy turbina ?Zamieszczone przez Torretojakis waz od turbo i olej kapal z niej, czy on kapie jak turbina jest zjechana czy normalnie tez?
Komentarz
-
Ten gruby. I mowili ze to moze jakies uszczelniacze w turbinie. I wlasnie sie zastanawiam czy to przez to ten olej mi wciaga...
Komentarz
-
No może puszczać turbina ..........ale sprawdź jeszcze ten cieńszy ,który idzie z pokrywy zaworów .On jest wpięty gdzieś między filtr powietrza ,a turbo ..............odepnij go i zobacz czy jest mocno zaolejony w środku .Zamieszczone przez TorretoTen gruby. I mowili ze to moze jakies uszczelniacze w turbinie. I wlasnie sie zastanawiam czy to przez to ten olej mi wciaga...
............uszczelniacze jak najbardziej mogą ją padać ............czy turbo jest głośne czy pracuje normalnie ?
Komentarz
-
Jezeli chodzi o ten swist turbo to jest ledwo slyszalny, no i powyzej 3200 obr nagle mula lapie i nie chce sie rozpedzac dalej.
Komentarz
Komentarz