Przemyj benzyną palec rozdzielacza i kopułkę, powinno pomóc.
1.4 TSI samo.... chód
Zwiń
X
-
1.4 TSI samo.... chód
Witajcie,
Od pewnego czasu w mojej O2FL z 1.4 TSI pojawiła się taka oto dziwna przypadłość, że podczas spokojnej jazdy - np. najczęściej w mieście w korkach - z prędkościami rzędu 40-60km/h samochód jedzie sobie sam mimo puszczenia pedału gazu!
Wygląda to krótko mówiąc tak, że np. jadę równo 50-ką, i chcę zwolnić. Zdejmuję nogę z gazu, auto jest na biegu, tempomat wyłączony (jest od niedawna zamontowany ale wcześniej też się takie sytuacje zdarzały więc związku nie ma) - no a samochód zamiast zwalniać to jedzie dalej z równymi obrotami !!!
Dotknięcie pedału gazu albo hamulca - powoduje powrót do normalnego zachowania się auta tzn. wytracania obrotów i prędkości - hamowania silnikiem.
Miał ktoś może do czynienia z taką przypadłością i wie co to może być?
Pytałem o to podczas montowania tempomatu - sprawdzono podobno wtedy diagnostycznie i na komputerze nie pojawiły się żadne błędy.
Przy wyższych prędkościach podobnego zachowania nie zaobserwowałem.
Co wy na to forumowicze?
-
-
hmm...... ciekawe :idea: Będę musiał zaobserwować w swojej furce czy też są takie objawy, bo do tej pory nie zauważyłem :shock: Aha.... nie mam tempomatu jakby co. Jak coś zauważę, to podzielę się uwagami, of korsSPOT Poznań:
.....
ruszyć (_)_) i przyjeżdżać !!! ZAPRASZAMY
Error 503 Wojtas Unavailable :P
Komentarz
-
-
martinex, ja czasem polatam O2 1.4TSI i tego nie zauważyłem!
tempomat na pokładzie jest od nowościkliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM
Komentarz
-
-
to sie proponuje przejechać mercem c klasą w automacie, tam po puszczeniu gazu auto dalej pruje do przodu
a w 1,4 tsi jeżdżąc nie zauważyłem żeby jakiś duży kłopot był z hamowaniem silnikiem, to już w felicji słabiej wyhamowujeSkoda Octavia I 1.8T 20V 209 KM & 329 Nm 2007r by TuneUp Gdańsk
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez KaziunciuMoże tempomat załącza sie samoczynnie???
Ale czy to może mieć miejsce
A co do hamowania - to nie jest tak, że auto słabo hamuje silnikiem. Ono W OGÓLE nie hamuje silnikiem - pruje do przodu włącznie z tym, że pod górkę podjeżdża!!!
Zachowuje się prawie tak, jak przy włączonym tempomacie - ale jednak nie do końca. Bo tempomat trzyma prędkość a obrotami manipuluje w zależności od np. nachylenia terenu.
W moim przypadku natomiast auto utrzymuje stałe obroty.
Zawiesza się coś w przepustnicy... ? Nie wiem - na początku lutego pojadę do serwisu na wymianę oleju i zobaczymy. Kłopot w tym, że ta przypadłość nie ma charakteru ciągłego. Czyli np. podczas jazdy testowej z mechanikiem może się takie coś nie zdarzyć - a przy innej okazji może być kilkukrotnie podczas trasy... dlatego ciężko to przedstawić w serwisie.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez martinexZachowuje się prawie tak, jak przy włączonym tempomacie - ale jednak nie do końca. Bo tempomat trzyma prędkość a obrotami manipuluje w zależności od np. nachylenia terenu.
Komentarz
-
-
Nie czekaj tylko odrazu jedz i zglos problem w ASO.
Przypadki zacinajacego gazu sa juz znane w Toyocie Prius a osobiscie doswiadczylem tego w Mitsu Colt. Na szczescie pedal hamulca chcial jeszcze wspolpracowac.VW Vento 1.9TDI 1Z ++
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez winni77Zamieszczone przez martinexZachowuje się prawie tak, jak przy włączonym tempomacie - ale jednak nie do końca. Bo tempomat trzyma prędkość a obrotami manipuluje w zależności od np. nachylenia terenu.
A chodzi o to, że moje auto po puszczeniu gazu jedzie dalej MNIEJ WIĘCEJ ze stałą prędkością - ale to czy ona jest wyższa czy niższa zależy od ukształtowania terenu.
Auto jedzie po prostu z obrotami np. 2000 rpm. Jest pod górkę - trochę zwolni, jest z górki - przyspieszy.
Natomiast na tempomacie jak ustawię np. 50km/h to tempomat steruje obrotami i niezależnie od tego czy jest pod górę czy nie to stara się utrzymać stałą prędkość.
Dlatego jak pisałem wcześniej - objaw jest PODOBNY do tego jak by był włączony tempomat ale jednak nie jest to identyczne zachowanie.
I oczywiście, że prędkość nie jest na stałe powiązana z obrotami. Przecież chwilowe obciążenie silnika ma wpływ - np. w wyniku ukształtowania terenu.
Komentarz
-
-
sprawdz spalanie chwilowe pokazywane przez wskaznik, jak masz puszczony pedal gazu i po chwili nie pokaze Ci sie 0.0 (ofc nie liczac jak auto jest zimne oraz jak masz mniej niz 1300 obr) to wtedy jedz do serwisu.Audi A7 3.0 TDI 313KM/653NM mocy dostarcza http://www.dynosoft.pl/ ;-)
Komentarz
-
Komentarz