1.4 TSI samo.... chód

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • antik
    Classic
    • 2010
    • 7

1.4 TSI samo.... chód

Przemyj benzyną palec rozdzielacza i kopułkę, powinno pomóc.
    : http://www.drive2.ru/cars/skoda/octa...tavia_ii/ant1k
  • martinex
    Drive
    • 2009
    • 87

1.4 TSI samo.... chód

Witajcie,

Od pewnego czasu w mojej O2FL z 1.4 TSI pojawiła się taka oto dziwna przypadłość, że podczas spokojnej jazdy - np. najczęściej w mieście w korkach - z prędkościami rzędu 40-60km/h samochód jedzie sobie sam mimo puszczenia pedału gazu!

Wygląda to krótko mówiąc tak, że np. jadę równo 50-ką, i chcę zwolnić. Zdejmuję nogę z gazu, auto jest na biegu, tempomat wyłączony (jest od niedawna zamontowany ale wcześniej też się takie sytuacje zdarzały więc związku nie ma) - no a samochód zamiast zwalniać to jedzie dalej z równymi obrotami !!!

Dotknięcie pedału gazu albo hamulca - powoduje powrót do normalnego zachowania się auta tzn. wytracania obrotów i prędkości - hamowania silnikiem.

Miał ktoś może do czynienia z taką przypadłością i wie co to może być?

Pytałem o to podczas montowania tempomatu - sprawdzono podobno wtedy diagnostycznie i na komputerze nie pojawiły się żadne błędy.

Przy wyższych prędkościach podobnego zachowania nie zaobserwowałem.

Co wy na to forumowicze?

Komentarz

• kasper64
      Drive
      • 2010
      • 78

Też tak mam i nie mam pojęcia dlaczego tak jest. Przebieg ok. 10000 km
      kasper64

Komentarz

• Trusek
        Rider
        • 2009
        • 520
        • Octavia III (5E3)
        • DADA 1.5 TSI 150 KM

Zamieszczone przez kasper64
        Też tak mam i nie mam pojęcia dlaczego tak jest. Przebieg ok. 10000 km
        ... i tez masz tempomat ?
        <<>> MACIEJ <<>>
        Moje Autko - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=33986 - Zapraszam

Komentarz

• Wojtas_Poznań
          RS
          • 2010
          • 2822

hmm...... ciekawe :idea: Będę musiał zaobserwować w swojej furce czy też są takie objawy, bo do tej pory nie zauważyłem :shock: Aha.... nie mam tempomatu jakby co. Jak coś zauważę, to podzielę się uwagami, of kors
          SPOT Poznań:
          .....
          ruszyć (_)_) i przyjeżdżać !!! ZAPRASZAMY

Error 503 Wojtas Unavailable :P

Komentarz

• Tichy
            Rider
            • 2010
            • 544

Pisano tutaj, że 1.4TSI słabo hamują silnikiem, ale że aż tak....

Komentarz

• Kaziunciu
              Drive
              • 2010
              • 85

Może tempomat załącza sie samoczynnie???

Ale czy to może mieć miejsce

Komentarz

• LUKI
                RS
                • 2005
                • 5776

martinex, ja czasem polatam O2 1.4TSI i tego nie zauważyłem!

tempomat na pokładzie jest od nowości
                kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• pawelz84
                  Classic
                  • 2010
                  • 25

U mnie wolno, bo wolno, ale schodzi z obrotów na włączonym biegu i puszczonym gazie. Dzisiaj specjalnie się kilka razy przyglądałem. Nie mam tempomatu.
                  Pozdrawiam,
                  Paweł

Komentarz

• Coke
                    Elegance
                    • 2010
                    • 771
                    • Octavia II (1Z3)
                    • AUM 1.8 20VT 150 KM
                    • BWA 2.0 TSI RS 200 KM

to sie proponuje przejechać mercem c klasą w automacie, tam po puszczeniu gazu auto dalej pruje do przodu

a w 1,4 tsi jeżdżąc nie zauważyłem żeby jakiś duży kłopot był z hamowaniem silnikiem, to już w felicji słabiej wyhamowuje
                    Skoda Octavia I 1.8T 20V 209 KM & 329 Nm 2007r by TuneUp Gdańsk

Komentarz

• martinex
                      Drive
                      • 2009
                      • 87

Zamieszczone przez Kaziunciu
                      Może tempomat załącza sie samoczynnie???

Ale czy to może mieć miejsce
                      No nie bardzo - bo jak pisałem - przypadłość pojawiła się już dosyć dawno a tempomat mam od początku grudnia. Generalnie liczyłem, że właśnie przy okazji montażu tempomatu problem albo zostanie zdiagnozowany albo przy okazji kodowania usunięty (pod warunkiem, że byłby to problem związany z elektroniką). Niestety tak się nie stało...

A co do hamowania - to nie jest tak, że auto słabo hamuje silnikiem. Ono W OGÓLE nie hamuje silnikiem - pruje do przodu włącznie z tym, że pod górkę podjeżdża!!!

Zachowuje się prawie tak, jak przy włączonym tempomacie - ale jednak nie do końca. Bo tempomat trzyma prędkość a obrotami manipuluje w zależności od np. nachylenia terenu.

W moim przypadku natomiast auto utrzymuje stałe obroty.

Zawiesza się coś w przepustnicy... ? Nie wiem - na początku lutego pojadę do serwisu na wymianę oleju i zobaczymy. Kłopot w tym, że ta przypadłość nie ma charakteru ciągłego. Czyli np. podczas jazdy testowej z mechanikiem może się takie coś nie zdarzyć - a przy innej okazji może być kilkukrotnie podczas trasy... dlatego ciężko to przedstawić w serwisie.

Komentarz

• winni77
                        RS
                        • 2009
                        • 2183
                        • Octavia II combi (1Z5)
                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez martinex
                        Zachowuje się prawie tak, jak przy włączonym tempomacie - ale jednak nie do końca. Bo tempomat trzyma prędkość a obrotami manipuluje w zależności od np. nachylenia terenu.

Nie bardzo rozumiem, chyba że masz DSG i auto na podjazdach samo redukuje bieg. Bo przecież prędkość jest ścisłe powiązana z obrotami silnika na danym biegu, więc jak obroty mogą się zmieniać, a prędkość nie?
                        Mój "Batmobil"

Komentarz

• bradley
                          L&K
                          • 2008
                          • 1465

Nie czekaj tylko odrazu jedz i zglos problem w ASO.
                          Przypadki zacinajacego gazu sa juz znane w Toyocie Prius a osobiscie doswiadczylem tego w Mitsu Colt. Na szczescie pedal hamulca chcial jeszcze wspolpracowac.
                          VW Vento 1.9TDI 1Z ++
                          Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
                          Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol

Komentarz

• kasper64
                            Drive
                            • 2010
                            • 78

Uzupełnienie wcześniejszej informacji: nie mam tempomatu. U ojca w YETI 2.0 disel też to się pojawia też bez tempomatu, nie mamy DSG.
                            kasper64

Komentarz

• martinex
                              Drive
                              • 2009
                              • 87

Zamieszczone przez winni77
                              Zamieszczone przez martinex

Nie bardzo rozumiem, chyba że masz DSG i auto na podjazdach samo redukuje bieg. Bo przecież prędkość jest ścisłe powiązana z obrotami silnika na danym biegu, więc jak obroty mogą się zmieniać, a prędkość nie? Obrazek
                              Wyjaśniam - nie mam DSG.

A chodzi o to, że moje auto po puszczeniu gazu jedzie dalej MNIEJ WIĘCEJ ze stałą prędkością - ale to czy ona jest wyższa czy niższa zależy od ukształtowania terenu.

Auto jedzie po prostu z obrotami np. 2000 rpm. Jest pod górkę - trochę zwolni, jest z górki - przyspieszy.

Natomiast na tempomacie jak ustawię np. 50km/h to tempomat steruje obrotami i niezależnie od tego czy jest pod górę czy nie to stara się utrzymać stałą prędkość.

Dlatego jak pisałem wcześniej - objaw jest PODOBNY do tego jak by był włączony tempomat ale jednak nie jest to identyczne zachowanie.

I oczywiście, że prędkość nie jest na stałe powiązana z obrotami. Przecież chwilowe obciążenie silnika ma wpływ - np. w wyniku ukształtowania terenu.

Komentarz

• winni77
                                RS
                                • 2009
                                • 2183
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

martinex, i wszystko jasne. Teraz rozumiem
                                Mój "Batmobil"

Komentarz

• palioza
                                  Rider
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 417

sprawdz spalanie chwilowe pokazywane przez wskaznik, jak masz puszczony pedal gazu i po chwili nie pokaze Ci sie 0.0 (ofc nie liczac jak auto jest zimne oraz jak masz mniej niz 1300 obr) to wtedy jedz do serwisu.
                                  Audi A7 3.0 TDI 313KM/653NM mocy dostarcza http://www.dynosoft.pl/ ;-)

Komentarz

Pracuję...