Mam pytanie czy w swoich OII macie w taka pogode problem z otwieraniem pokrywa wlewu paliwa. Jak najlepiej zakonserwować aby nie zadrzyło się tak jak umnie ,że pomimo ,że próbowałem naciskać na lewą strone pokrywy a tu nic :?: :roll:
Mam pytanie czy w swoich OII macie w taka pogode problem z otwieraniem pokrywa wlewu paliwa. Jak najlepiej zakonserwować aby nie zadrzyło się tak jak umnie ,że pomimo ,że próbowałem naciskać na lewą strone pokrywy a tu nic :?: :roll:
ja napoczatku to nawet nie wiedziałem, ze trza naciskac....wiec bez problemu mozna sobie radzic lekko podwazajac :diabelski_usmiech
MMK, zdejmij gumową zaślepkę z tego popychacza, wydmuchaj ze środka całą wodę, która tam się dostała. Potem psiknij tam jakimś silikonem ( ostatecznie może być WD-40 + kropelka oleju maszynowego ) i zamknij na nowo tą gumową zaślepkę.
Problem pojawia się tylko przy ujemnych temperaturach gdy woda, która dostała się do mechanizmu zapadki zamarza i blokuje ją. Tak jak napisał piotrek_os, w razie takiej "awarii" wystarczy podważyć delikatnie klapkę np. rogiem karty płatniczej czy czymś podobnym.
Sprawdź też i nasmaruj ( j.w. ) na wszelki wypadek bolec od centralnego zamka, bo jak on zamarznie to nie otworzysz klapki wlewu do wiosny .
ja napoczatku to nawet nie wiedziałem, ze trza naciskac....wiec bez problemu mozna sobie radzic lekko podwazajac :diabelski_usmiech
Próbowałem podwadzić widać ,że pokrywa odchodzi ale niechce sie otworzyć boje się podwarzyc mocniej ,żeby nieurwać?? POMOCY JUTRO WYJAZD A TRZEBA ZAATANKOWAĆ :!: :evil:
Próbowałem podwadzić widać ,że pokrywa odchodzi ale niechce sie otworzyć boje się podwarzyc mocniej ,żeby nieurwać?? POMOCY JUTRO WYJAZD A TRZEBA ZAATANKOWAĆ :!: :evil:
hmmmm z dobrej strony chcociaz podwazasz???? smiało to mozesz zrobic nic tam sie nie popsuje
witam kolego jest sposob aby to otwozyc wez w bagazniku odkrec tapicerke nastepnie masz tam ten rygielek od klapki wlewu paliwa bierzesz odkrecasz dwie srubki i odciagasz rygielek i klapka sie otwiera nastepnie wszystko czyscisz konserwujesz wazelina i skladasz i ma smigac jak nowe wiem bo juz to sam przerabiałem
Komentarz