Zamieszczone przez PAOLO ESCO
[O1] Amortyzator pokrywy bagażnika ( siłownik ).
Zwiń
X
-
[O1] Amortyzator pokrywy bagażnika ( siłownik ).
Witam.
Chciałbym się dowiedzieć czy w Waszych Octavkach 01 Kombi klapa bagażnika po otwarciu i puszczeniu jej - uderza (zamyka się z hukiem) czy jednak wolno się zamyka i nie trzeba jej łapać rękami w końcowej fazie samoistnego opuszczania ?
U mnie zamyka się w dość szybkim tempie, więc chyba siłownik jest do wymiany.
Myślę, że raczej nie da się go naprawić, podregulować, prawda ?
Znalazłem dwa rodzaje amortyzatorów bagażnika:
1) http://www.skodaczesci.pl/oferta/czesc.php?id=1291# 50zł
2) http://www.skodaczesci.pl/oferta/czesc.php?id=1292# 25zł
Czy one się różnią od siebie aż tak bardzo, skoro są to zamienniki (oprócz ceną) ?
Poradnik wymiany siłownika znalazłem tutaj: http://www.skodaczesci.pl/porady/skoda/Ogolne/68
-
-
Chciałbym się dowiedzieć czy w Waszych Octavkach 01 Kombi klapa bagażnika po otwarciu i puszczeniu jej - uderza (zamyka się z hukiem) czy jednak wolno się zamyka i nie trzeba jej łapać rękami w końcowej fazie samoistnego opuszczania ?
Myślę, że raczej nie da się go naprawić, podregulować, prawda ?
Czy one się różnią od siebie aż tak bardzo, skoro są to zamienniki (oprócz ceną) ?
Wiem że do Combi są silniejsze niż do HB. Cena może wynikać też z różnicy producenta. Te najtańsze po 17 PLN/szt strasznie kwiczą przy zamykaniu klapy. Jeżeli często otwierasz klapę będzie Cie to irytowało ... :szeroki_usmiechSzlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI
_
Komentarz
-
-
Gość
Zamieszczone przez phrixodboje na klapie będzie lepiej.
U mnie tez trzaska wiec nauczylem sie poprostu nie puszczac jej z wysoka, a poki silowniki trzymaja klape w gorze to nie bede ich wymienial.
Komentarz
-
Ja dwa dni temu wymieniłem sprężyny gazowe na te z Krosna. Poprzednie klapę trzymały jako tako od mniej więcej 2/3 otwarcia, a sama do góry szła pod sam koniec. Przy niedawnych mrozach -15 trzymała się już tylko na samej górze, a lekki ruch w dól powodował samoczynne (dość gwałtowne) opadanie, a przy zamykaniu był jeden wielki HUK. Nowe otwierają klapę same już od połowy i hamują pod sam koniec. Niestety nie mam efektu wyhamowania przy zamykaniu - wciąż ją trochę podtrzymuję (ale tak chyba miały też oryginalne), choć nie wali jakoś mocno jak ją puszczę luźno.
Komentarz
-
-
Ja do Liftbacka kupiłem zamiennik. Zmusza mnie do tego że musze przy otwieraniu przy koncowym momencie otwierania przytrzymac klape zeby za wysoko nie poszła bo otóż zamienniki to zwykłe "gazówki" i silnie na gorze uderza i nie chce wyłamać/wygiąć mocowań.
Ale 80 zł za komplet zamienników a 180 w ASO za jeden oryginał przekonało mnie zeby wziac zamiennik
Octavia 1.9 TDI ASV 2004---> FOTKI
Była Fabia 1 1.4 MPI CLASSIC
Jest O1 1.9 TDI ASV DRIVE
Jest RAPID 1.2 TSI CJZD 110 KM RM 2016
Komentarz
-
-
o ktorych odbojach mowisz
W ojca Skodzie siłowniki były już całkowicie kaput, i przy zamykaniu hałas był taki jak by ktoś tą klapą o ziemię walił ( aż dziw że szyba to wytrzymuje) :szeroki_usmiechSzlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI
_
Komentarz
-
-
Kupował ktoś ze sklepu: http://www.skodaczesci.pl/oferta/czesc.php?id=1291# te siłowniki ?
Popytam jeszcze w ASO czy rzeczywiście ceny aż tak się różnią ... :?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez maddenkikiale po zniżkach znajomego mechanika.
Octavia 1.9 TDI ASV 2004---> FOTKI
Była Fabia 1 1.4 MPI CLASSIC
Jest O1 1.9 TDI ASV DRIVE
Jest RAPID 1.2 TSI CJZD 110 KM RM 2016
Komentarz
-
-
Gość
Zamieszczone przez phrixo ktorych odbojach mowisz
W ojca Skodzie siłowniki były już całkowicie kaput, i przy zamykaniu hałas był taki jak by ktoś tą klapą o ziemię walił ( aż dziw że szyba to wytrzymuje) :szeroki_usmiech
u mnie jeszcze nie jest z nimi zle, klapa podnosze w poczatkowej fazie dalej juz idzie sama, tylko to trzasniecie, jak starszy zamyka klape zawsze zapomina i trzaska tak ze sam sie dziwie ze szyba wytrzymuje
Komentarz
Komentarz