[O1] Amortyzator pokrywy bagażnika ( siłownik ).

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kkk
    Classic
    • 2010
    • 30

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
    Seat Leon REFERENCE 1.6 TDI CR 105 KM ( około 60/64 tys ).
    Ale to chyba trzeba będzie doposażyć, bo REFERENCE to nie jest wersja jakaś super hiper. Natomiast auto jest jak najbardziej OK moim zdaniem.
  • Pavvlik
    Drive
    • 2009
    • 76

Witam.

Chciałbym się dowiedzieć czy w Waszych Octavkach 01 Kombi klapa bagażnika po otwarciu i puszczeniu jej - uderza (zamyka się z hukiem) czy jednak wolno się zamyka i nie trzeba jej łapać rękami w końcowej fazie samoistnego opuszczania ?
    U mnie zamyka się w dość szybkim tempie, więc chyba siłownik jest do wymiany.
    Myślę, że raczej nie da się go naprawić, podregulować, prawda ?

Znalazłem dwa rodzaje amortyzatorów bagażnika:
    1) http://www.skodaczesci.pl/oferta/czesc.php?id=1291# 50zł
    2) http://www.skodaczesci.pl/oferta/czesc.php?id=1292# 25zł
    Czy one się różnią od siebie aż tak bardzo, skoro są to zamienniki (oprócz ceną) ?

Poradnik wymiany siłownika znalazłem tutaj: http://www.skodaczesci.pl/porady/skoda/Ogolne/68

Komentarz

• phrix
      L&K
      • 2007
      • 1000
      • Audi
      • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Chciałbym się dowiedzieć czy w Waszych Octavkach 01 Kombi klapa bagażnika po otwarciu i puszczeniu jej - uderza (zamyka się z hukiem) czy jednak wolno się zamyka i nie trzeba jej łapać rękami w końcowej fazie samoistnego opuszczania ?
      Zamyka się wolno gdy siłowniki są ok. One wyhamowują klapę przy opadaniu- możesz też odkręcić te gumowe odboje na klapie będzie lepiej.

Myślę, że raczej nie da się go naprawić, podregulować, prawda ?
      Nie nie ma możliwości naprawy :wink:

Czy one się różnią od siebie aż tak bardzo, skoro są to zamienniki (oprócz ceną) ?

Wiem że do Combi są silniejsze niż do HB. Cena może wynikać też z różnicy producenta. Te najtańsze po 17 PLN/szt strasznie kwiczą przy zamykaniu klapy. Jeżeli często otwierasz klapę będzie Cie to irytowało ... :szeroki_usmiech
      Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

• ulysse
        Rider
        • 2010
        • 496

U mnie też klapa zamyka się z hukiem..... w późniejszym terminie planuję wymianę siłowników na chwilę obecną muszę inne rzeczy porobić

Komentarz

Zamieszczone przez phrix
          odboje na klapie będzie lepiej.
          o ktorych odbojach mowisz,nie jezdze teraz prywatnym autem jest w garazu wiec nie mam mozliwosci zobaczyc.

U mnie tez trzaska wiec nauczylem sie poprostu nie puszczac jej z wysoka, a poki silowniki trzymaja klape w gorze to nie bede ich wymienial.

Komentarz

• mario29lh
            Classic
            • 2009
            • 30

Witam ja wymienilem w zeszłym tygodniu na uzywane (z jakiegoś anglika) i teraz trzeba klapie pomóc się zamknać tzn. bardzo delikatnie się zamyka i bez trzasków.
            Wymieniająć jak założyłem jeden nowy to już klapa się trzymała w górze.
            A i pracują bez żadnych obcych dzwięków :szeroki_usmiech

Komentarz

• madden
              Ambiente
              • 2010
              • 106

Ja dwa dni temu wymieniłem sprężyny gazowe na te z Krosna. Poprzednie klapę trzymały jako tako od mniej więcej 2/3 otwarcia, a sama do góry szła pod sam koniec. Przy niedawnych mrozach -15 trzymała się już tylko na samej górze, a lekki ruch w dól powodował samoczynne (dość gwałtowne) opadanie, a przy zamykaniu był jeden wielki HUK. Nowe otwierają klapę same już od połowy i hamują pod sam koniec. Niestety nie mam efektu wyhamowania przy zamykaniu - wciąż ją trochę podtrzymuję (ale tak chyba miały też oryginalne), choć nie wali jakoś mocno jak ją puszczę luźno.
              Spalanie:

Komentarz

• roLLo
                L&K
                • 2008
                • 1063
                • Octavia I (1U2)
                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Ja do Liftbacka kupiłem zamiennik. Zmusza mnie do tego że musze przy otwieraniu przy koncowym momencie otwierania przytrzymac klape zeby za wysoko nie poszła bo otóż zamienniki to zwykłe "gazówki" i silnie na gorze uderza i nie chce wyłamać/wygiąć mocowań.
                Ale 80 zł za komplet zamienników a 180 w ASO za jeden oryginał przekonało mnie zeby wziac zamiennik

Octavia 1.9 TDI ASV 2004---> FOTKI

Była Fabia 1 1.4 MPI CLASSIC
                Jest O1 1.9 TDI ASV DRIVE
                Jest RAPID 1.2 TSI CJZD 110 KM RM 2016

Komentarz

• phrix
                  L&K
                  • 2007
                  • 1000
                  • Audi
                  • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

o ktorych odbojach mowisz
                  W klapie kombi są takie wkręcane/wykręcane gumy. Po ich lekkim wykręceniu klapa lekko na nich hamuje ale i tak warto wymienić siłowniki.

W ojca Skodzie siłowniki były już całkowicie kaput, i przy zamykaniu hałas był taki jak by ktoś tą klapą o ziemię walił ( aż dziw że szyba to wytrzymuje) :szeroki_usmiech
                  Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

• madden
                    Ambiente
                    • 2010
                    • 106

roLLo, To moje zamienniki z Krosna kosztowały 44 zł za sztukę - i same hamują na górze :P
                    Spalanie:

Komentarz

• kiki
                      Rider
                      • 2010
                      • 359

madden,
                      a gdzie te siłowniki kupiłeś ? Bo tez będę musiał swoje zmienić

Komentarz

• Pavvlik
                        Drive
                        • 2009
                        • 76

Kupował ktoś ze sklepu: http://www.skodaczesci.pl/oferta/czesc.php?id=1291# te siłowniki ?
                        Popytam jeszcze w ASO czy rzeczywiście ceny aż tak się różnią ... :?

Komentarz

• madden
                          Ambiente
                          • 2010
                          • 106

kiki, w Intercars, ale po zniżkach znajomego mechanika.
                          Spalanie:

Komentarz

• roLLo
                            L&K
                            • 2008
                            • 1063
                            • Octavia I (1U2)
                            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez madden
                            kikiale po zniżkach znajomego mechanika.
                            Widzisz po zniżkach ja w sklepie z czesciami do skody. Mam zwykłe gazowe siłowniki i mi strasznie rwie klape do góry.

Octavia 1.9 TDI ASV 2004---> FOTKI

Była Fabia 1 1.4 MPI CLASSIC
                            Jest O1 1.9 TDI ASV DRIVE
                            Jest RAPID 1.2 TSI CJZD 110 KM RM 2016

Komentarz

Zamieszczone przez phrix
                              o ktorych odbojach mowisz
                              W klapie kombi są takie wkręcane/wykręcane gumy. Po ich lekkim wykręceniu klapa lekko na nich hamuje ale i tak warto wymienić siłowniki.

W ojca Skodzie siłowniki były już całkowicie kaput, i przy zamykaniu hałas był taki jak by ktoś tą klapą o ziemię walił ( aż dziw że szyba to wytrzymuje) :szeroki_usmiech
                              podziekowal :!: sprobuje
                              u mnie jeszcze nie jest z nimi zle, klapa podnosze w poczatkowej fazie dalej juz idzie sama, tylko to trzasniecie, jak starszy zamyka klape zawsze zapomina i trzaska tak ze sam sie dziwie ze szyba wytrzymuje

Komentarz

• madden
                                Ambiente
                                • 2010
                                • 106

roLLo, Ok - ważne, że trzymają klapę
                                Spalanie:

Komentarz

• Pavvlik
                                  Drive
                                  • 2009
                                  • 76

Stosuje ktoś zamienniki amortyzatorów klapy bagażnika firmy Febi lub Krosno i może polecić?
                                  Zamienniki to koszt około 50 zł/sztuka natomiast oryginały około 180 zł/sztuka.

Komentarz

• shad
                                    Classic
                                    • 2009
                                    • 16

Mam krosno od roku i złego słowa powiedzieć nie mogę 8)

Komentarz

Pracuję...