zielono mi....klima

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • robercikpl
    Classic
    • 2010
    • 23

zielono mi....klima

W nowym poradniku auto świata jest test żarówek, pisze tam które lepiej nie stosować bo pomimo 55W na opakowaniu mają i po 67W czyli są przewatowane. Jest opis tych philipsów osramów i zwykłych itd i różnice w lumenach nie są porażające a cena owszem. Tak samo opisane jest co daje wkładanie lepszej czytaj droższej żarówki do reflektora soczewkowego ( w sumie nic ). Jak znajde czas to przeskanuje to i wkleje.
    Nowa Octavia już wkrótce
  • petras
    Ambiente
    • 2008
    • 171
    • Octavia I (1U2)
    • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

zielono mi....klima

wczoraj w trakcie zmiany oleum w moim bolidzie wchodząc pod samochód zauważyłem taki oto widok:

klima wydaje się że chłodzi....ocb?

Komentarz

• jefry
      Rider
      • 2009
      • 411

przepraszam nie wiem co to ale wg. mnie to piękny grzybek zacząłeś hodować mech :szeroki_usmiech
      Skoda Octavia II 2.0TDI 16V BKD v. Elegance.

Komentarz

• mroko
        Rider
        S_OCP Member
        • 2006
        • 659
        • Octavia II (1Z3)
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

To nie jest żaden grzybek tylko olej ze sprężarki klimatyzacji. Masz jakąś nieszczelność wygląda to na ten przewód który jest najbardziej zazieleniony.
        Rozum każdy ma, ale nie każdy go używa.

Komentarz

• Jacek Wo.
          Ambiente
          • 2010
          • 221

Re: zielono mi....klima

Zamieszczone przez petras
          wczoraj w trakcie zmiany oleum w moim bolidzie wchodząc pod samochód zauważyłem taki oto widok:
          Obrazek

Obrazek

klima wydaje się że chłodzi....ocb?
          A nie są to ślady preparatu do badania szczelności klimy?

Komentarz

• vaz
            Elegance
            • 2010
            • 799
            • Octavia II (1Z3)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Tak jak pisali na motokąciku , jest to barwnik zawarty w czynniku chłodzącym świadczący o nieszczelności :idea:
            Antyfotoradar Valentine1
            Harry II Classic+Sirio ML145

Komentarz

• petras
              Ambiente
              • 2008
              • 171
              • Octavia I (1U2)
              • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez vaz
              Tak jak pisali na motokąciku , jest to barwnik zawarty w czynniku chłodzącym świadczący o nieszczelności :idea:
              witam kolegę z AK

ale czy barwnika nie widać przy świetle UV?

grzyb to to nie jest bo macałem ręką, nie ma ani meszku....takie lekko tłustawe to jest ale pytanie czy może się sama sprężarka nie rozciekła? wygląda to tak jakby na łączeniu....
              nigdy w rękach jej nie miałem więc pytam się fachmanów

Komentarz

• vaz
                Elegance
                • 2010
                • 799
                • Octavia II (1Z3)
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

witam , na pewno nie jest to grzyb . Olej do klimatyzacji może fabrycznie zawierać barwnik widoczny w UV . W każdym razie zdjęcia świadczą o nieszczelności klimatyzacji .
                Antyfotoradar Valentine1
                Harry II Classic+Sirio ML145

Komentarz

• conan
                  Rider
                  • 2011
                  • 546

do czynnika dodają też zielony barwnik który widać gołym okiem a nie przy świetle uv

ps: skoro temat o klimie to ja mam pytanie: czy po włączeniu klimy (climatic) w 1.9 tdi powinno się odczuć różnice w pracy silnika ? bo w innym aucie (1.4) włączając klime słychać że silnik ciężej pracuje i że coś się włączyło a w tym 1.9tdi zero różnicy, w środku auta kompletnie nic nie słychać choć zimne powietrze leci. w takim razie sprężarka pracuje non stop ? czy jak ? :wink:
                  Moja skodzinka o2
                  Blacharstwo i lakiernictwo Autoklinika

Komentarz

• czay
                    Drive
                    • 2011
                    • 42
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

A nie widać różnicy w spalaniu chwilowym? Klima pewnie mniej obciążą TDI niż benzynkę, ale jakiś lekki wzrost powinien być zauważalny. U mnie w 1,6pb/lpg bez klimy na luzie spalanie chwilowe mam ok. 0,7-0,8l/h, jak włączę klimę (climatic) to spalanie chwilowe rośnie do 1,0-1,1l/h (czasami więcej, jak autko nagrzane, na dworze ciepło, i chcę szybko schłodzić). Dodatkowo jak włączam klimę rosną mi obroty o ok. 100-150/min. Nie odczuwam natomiast specjalnie, żeby silnik ciężej pracował (obroty i spalanie chwilowe to w zasadzie jedyne odczuwalne - poza temperaturą - objawy)

Komentarz

• krzysiek13
                      L&K
                      • 2010
                      • 1155

Zamieszczone przez conan
                      czy po włączeniu klimy (climatic) w 1.9 tdi powinno się odczuć różnice w pracy silnika ? bo w innym aucie (1.4) włączając klime słychać że silnik ciężej pracuje i że coś się włączyło a w tym 1.9tdi zero różnicy, w środku auta kompletnie nic nie słychać choć zimne powietrze leci. w takim razie sprężarka pracuje non stop ? czy jak ?
                      Tak jak napisał czay, spojrzeć na spalanie chwilowe i przy załączaniu tudzież wyłączaniu wskazówka obrotomierza drgnie i wróci.
                      Octavia

Komentarz

• ruwado
                        RS
                        • 2009
                        • 14888
                        • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez conan
                        czy po włączeniu klimy (climatic) w 1.9 tdi powinno się odczuć różnice w pracy silnika
                        jasne, że tak, u mnie w 1,6 BFQ jest takie chwilowe jak by szarpnięcie i słychać tyknięcie, jak załącza się sprężarka - obroty wzrastają nieznacznie
                        Zamieszczone przez krzysiek13
                        wskazówka obrotomierza drgnie i wróci
                        Zamieszczone przez czay
                        bez klimy na luzie spalanie chwilowe mam ok. 0,7-0,8l/h, jak włączę klimę (climatic) to spalanie chwilowe rośnie do 1,0-1,1l/h
                        u mnie klima manualna ale potwierdzam w 100 % - jest tak samo

A czy masz jakies spostrzeżenia co do działania klimy? Słabo chłodzi, buczy, rzęzi czy cuś takiego?
                        pozdrawiam - Darek

Komentarz

• conan
                          Rider
                          • 2011
                          • 546

Nie mam zastrzeżeń, działa, chłodzi dość mocno tylko nie słychać jak się ją włącza, ale wczoraj u teścia w romsterze 1.4 sprawdzałem i też nic nie słychać.
                          Moja skodzinka o2
                          Blacharstwo i lakiernictwo Autoklinika

Komentarz

• ruwado
                            RS
                            • 2009
                            • 14888
                            • Octavia IV (NX3)

No to znaczy, że sprężarka działa. Możesz sobie sprawdzić temp. nawiewu, żeby potwierdzić. Ale nawet, jak wszystko jest OKI, to z nieszczelnością trzeba zawalczyć. Nigdy nie wiadomo ile czynnika ucieknie i wtedy sprężarka może się zatrzeć.
                            pozdrawiam - Darek

Komentarz

Pracuję...