Ale jak VAG przyznal sie do bledu i wymienial te skrzynie na gwarancji,czy umywal rece??
Skrzynia biegów O2 - usterka
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez krzynolAgamek12 napisał/a:
Maru 123 napisał/a:
kurde ja też mam problemy z SB. Ciężko wchodzi 1 i R, na wciśniętym sprzęgle ciągnie...
Ja też mam stracha: mam czasami niemal to samo co Ty - na wciśniętym sprzęgle "ciągnie" - ale tylko na 1-ce... A mam nówkę sztukę kompletne sprzęgło takie, jak na pierwomontażu...
o to to, właśnie ten jest pierwszy objaw obracojącego się łożyska w obudowie- ciągnięcie na jedynce
jest gdzieś na forum opis jak poradzić sobie
[ Dodano: Sob 30 Kwi, 11 10:50 ]
Lashlo, z tego co wiem to nie było żadnych akcji serwisowych ale może ktoś ma inne info to chętnie się dowiem
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Maru 123Zamieszczone przez krzynolAgamek12 napisał/a:
Maru 123 napisał/a:
kurde ja też mam problemy z SB. Ciężko wchodzi 1 i R, na wciśniętym sprzęgle ciągnie...
Ja też mam stracha: mam czasami niemal to samo co Ty - na wciśniętym sprzęgle "ciągnie" - ale tylko na 1-ce... A mam nówkę sztukę kompletne sprzęgło takie, jak na pierwomontażu...
o to to, właśnie ten jest pierwszy objaw obracojącego się łożyska w obudowie- ciągnięcie na jedynce
jest gdzieś na forum opis jak poradzić sobie
[ Dodano: Sob 30 Kwi, 11 10:50 ]
Lashlo, z tego co wiem to nie było żadnych akcji serwisowych ale może ktoś ma inne info to chętnie się dowiemsuperb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
kriso_bxe, tę skrzynie co widziałem u mechanika (z dziurą) to właśnie była GQQ.
Co do akcji serwisowych, to skrzyń nie wymieniali, wiem tylko, że były tylko zalecenia na wymianę oleju, jeśli pojawiał się problem z "haczącą 2" (czyli to co u mnie).
Jeśli chodzi o dylemat, naprawiać czy kupić używaną to ja to rozumiem, tak. Jeśli różnica w cenie naprawa/używka, nie jest drastyczna to ja wolę naprawiać. Przynajmniej wiem co to za skrzynia i że pochodzi jeszcze jakiś czas. Np. naprawa w ASO, gwarancja na części na 2 lata, rękojmia na robociznę 6 miesięcy. Czy kupując używaną mamy jakąś gwarancję? Nie mam tu na myśli te tzw. rozruchowe bo to kpina. Na regenerowanie (czyli po prostu naprawione) dają góra 3 miesiące. Oczywiście w sytuacji, gdy stara skrzynia jest "w proszku", nie ma wyjścia i trzeba kupować używki (no chyba że kogoś stać na nową za 3500 EURO).
Komentarz
-
-
alfee,
No moja JCR tak ma i się przymierzam właśnie do wymiany oleju na ten "nie haczący"Jest: VW Passat B6 04.2010 2.0 TDI CR CBBB (170KM/350Nm) http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=88468;
a do zadań miejskich: VW Lupo 1.4 AUD MY2004 (60KM/116Nm seria)
Była: O1 L&K kombi 1.9 TDI AHF 2001/2002 (160KM/356Nm by ECU Project)
O2 kombi 4x4 1.9 TDI BXE 2006 (147KM/345Nm by ECU Project)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez adaśCzyli jaki? Też się nad tym zastanawiam.
A tu masz wszystko opisane co i jak się robi i dlaczego
Alfee
Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
Kawasaki ER5 :-)
Komentarz
-
-
alfee,
Ok, dzięki za info.Jest: VW Passat B6 04.2010 2.0 TDI CR CBBB (170KM/350Nm) http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=88468;
a do zadań miejskich: VW Lupo 1.4 AUD MY2004 (60KM/116Nm seria)
Była: O1 L&K kombi 1.9 TDI AHF 2001/2002 (160KM/356Nm by ECU Project)
O2 kombi 4x4 1.9 TDI BXE 2006 (147KM/345Nm by ECU Project)
Komentarz
-
-
Witam.... chcałem sie komuś pożalić..... na tym forum a mianowicie.... mam 2 octavie
1. octavia 2010 fl 1.9 TDI bxe
2. octavia 2007 1,9 BXe ze skrzynia JCR....
Sprawa dotyczy tej drugiej a mianowicie :
wyjeżdzam z garażu . po przejechaniu 2 km.. odczułem 2 szarpinięcia autem... któe nie wpłynełay na dalszą jazdę. po drdze do pracy zajechałem na stacje zatankować auto.... po zapąłceniu wsiadam odpalam ruszam iii iiiii trzask, bkokada kuł i plama oleju pod silnikiem...... ;/ wezwałem lawete.... mechanik rozebrał półosie i zdemontował skrzynie. okaząło sie ze padł mechanizm róznicowy a raczej cos od wewnątrz obudowy mechanizmu uderzyło i zrobiło dziure az do komopry skrzyni biegów.... a raczej 2 dziry o powiechcni 3x3 cm ..... ;/ ,sprzęgło sprawne półosie też.. auto ma przejechane jak na ten rok mało bo 28 tyś kilometów..... bardzo dzina sprawa...... auto nie było modyfikowane w zaden sposób, predkość rzadko przekracząła 140 km/h mieszkam na ślasku dziury;/:P jest to dość dla mnie dziwna sprawa....... nie wiem co mysleć..... moze ktos z was ma podobna sytuacje....... bo kurcze mam straszny niesmak .... po tym incydencie ;/ czyżby auta serii vag.... az tak bardzo zeszły na psy......... to juz 4 octavia i w 2 miałem problem ze skrzynią....... identyczny........ ale to była beznyna 1.6 75 km, rok 1999.. przejechane 100 tys. km tam si eokazało ze podadł nit z okłądziny traczy sprzęgła.... ale to tak na marginesie ....
.......................... załamkaWBSdesign
Komentarz
-
-
ten kolo ma rzekomo orginalne i nowe skrzynie w cenie 2 tys. zł dzoniłem i zapewnia ze są .... ale cana mi nie pasuje stosunkowo niska względem uzywaniej za 1500 zł? co wy myslicie o tym
a i jak rozpoznac te z wadliwymi łożyskami od tych niby poprawionych .. bo nie chce za poł roku odświeżać wątku na tym forum..... a kupic tak czy siak muszę ..... czy to używana czy nową... co radzicie.... pomocy ;(
[ Dodano: Sro 14 Wrz, 11 17:21 ]
a moze idzie zamontowąć jakąś o innym oznaczeniu ????? 100% pewną ? do silnika bxe ????WBSdesign
Komentarz
-
-
Odświeżę temat
U mnie w CAYB i skrzyni KFK sworzeń mechanizmu różnicowego wyszlifował dziurę w obudowie skrzyni. Teraz jestem na etapie rzeczoznawcy sadowego , ponieważ serwis odmówił naprawy gwarancyjnej twierdząc że źle było eksploatowane auto. Auto ma 1,5 roku wszystkie serwisy co 15 tyś.
Dokładnie mówiąc to jak twierdzi serwis , podczas wyjazdu z grząskiego terenu jedno koło miało uślizg a drugie nie i to spowodowało zerwanie zawleczki z trzpienia mechanizmu , wysunięcie się sworznia i dalej już wiecie.
Mech. różnicowy jest właśnie od tego jak dupa od sr........nia , moje wk....wienie sięgnęło apogeum gdy ktoś wciska taki kit.
Powiem że chyba jest coś na rzeczy z tymi skrzyniami , dodam że kumplowi z innego rejonu Polski trzpień wyrwał obudowę skrzyni około 20 cm2.
Chyba tracę wiarę w Skodę i w koncern VW , coraz więcej wtop.
Nie ma jak stary poczciwy SDI.
Potrzebuję informacji o uszkodzeniach tych mechanizmów, jeśli ktoś znajdzie artykuł lub jakiś wyrok sadowy, cokolwiek, proszę o kontakt na Priv.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez jankowski-unoOdświeżę temat
...
Dokładnie mówiąc to jak twierdzi serwis , podczas wyjazdu z grząskiego terenu jedno koło miało uślizg a drugie nie i to spowodowało zerwanie zawleczki z trzpienia mechanizmu , wysunięcie się sworznia i dalej już wiecie...Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
jeszcze raz !
podsumowując !
siadaja samochody z skrzynia JCR , siadaja jak sie nie wymieni oleju co 60 tys km?
czy tak jest zawsze ,mam samochód z silnikiem BLS i tak sie zaczynam zastanawiac??mam przebieg 53 tys km
i jaki olej bo ten co był podany aucja sie juz skonczyła !!
z góry dziekiwow wr............
Komentarz
-
-
No mi się wysrała JCR, jedynym objawem był trudno wchodzący wsteczny - całość przygody opisana http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...toj%EA&start=0
Dziura była wielkości pięści. Oby jak najmniej takich przygód w naszych pędzidłach.
Komentarz
-
-
Nie wiem jaką mam skrzynię. Nie sprawdzałem, ale nie dawno wymieniłem sprzęgło + dwumas
i jak beznadziejnie wchodziły biegi 1 i R tak nadal beznadzieje wchodzą.
Reasumując:
- wymiana kompletnego sprzęgła nie niweluje problemu haczenia
- dotyczy to nie tylko skrzyń 5-cio biegowych ale i 6-cio również
Komentarz
-
-
Dzisiaj trochę pobawiłem się smarem przy skrzyni
Na sucho wygląda że biegi chodzą lepiej, tzn było ok, ale teraz to już miodzio, prawie bez oporu
Zobaczymy co podczas jazdy będzie :diabelski_usmiech
Jutro jeszcze w środku się pobawię
gadula007, kod skrzyni na nalepce w książce serwisowej będzie :P
Komentarz
-
Komentarz