[O1] Swiatla mijania swieca caly czas...

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • m0t0
    Drive
    • 2011
    • 64

Na dniach zalatwie przelacznik swiatel ze skody fabii 2 z trybem auto, zobaczymy co sie stanie...
    Fiat Bravo GT 1.6
    Skoda Octavia RS 1.8T

Komentarz

• Rudd
      Ambiente
      • 2009
      • 151

Jestem bardzo ciekawy, co trzeba zrobić, aby światła nie świeciły cały czas, ponieważ moja o1, sprowadzona ze szwecji również ma taki gadżet i nie można nikogo w nocy śledzić :twisted:
      B,C 1.8T

Komentarz

• m0t0
        Drive
        • 2011
        • 64

Widze ze masz 2 octavie sproboj przelozyc z O2 przelacznik swiatel do O1 i zobaczyc czy problem zostanie rozwiazany :P
        Fiat Bravo GT 1.6
        Skoda Octavia RS 1.8T

Komentarz

• niedziela67
          Elegance
          • 2007
          • 767
          • Octavia II combi (1Z5)
          • BKD 2.0 TDI 140 KM

5J0 941 589 (nr484) przekaźnik rozruchu u mnie wyłączyć można bezpiecznikiem nr 17
          Załączone pliki
          Była O1 1,9 136/307 z 2002r Czarna perła w kombi http://forum.skoda_club.pl/moja-octa...a67-t2540.html
          Jest O2fl beż cappucino elegance http://forum.skoda_club.pl/moja-octa...ela-t9846.html
          Wersja na lato - SUZUKI Intruder

Komentarz

• m0t0
            Drive
            • 2011
            • 64

niedziela67, lece do auta to sprawdzic :P

EDIT. Nie posiadam bezpiecznika nr 17, nie ma tam na niego odpowiedniego 'gniazda'. Przelacznik swiatel z fabii 2 przelozony - brak roznic
            Fiat Bravo GT 1.6
            Skoda Octavia RS 1.8T

Komentarz

• niedziela67
              Elegance
              • 2007
              • 767
              • Octavia II combi (1Z5)
              • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez m0t0
              Nie posiadam bezpiecznika nr 17, nie ma tam na niego odpowiedniego 'gniazda'
              sprubuj sprawdzić czy masz taki przekaźnik,mi układ nie działał i kiedyś po dojściu do przekaźników zobaczyłem ucięty przewód idący do -, podłączyłem go i w ten sposób zapomniałem o swiatłach.Ty możesz zrobić odwrotnie
              Była O1 1,9 136/307 z 2002r Czarna perła w kombi http://forum.skoda_club.pl/moja-octa...a67-t2540.html
              Jest O2fl beż cappucino elegance http://forum.skoda_club.pl/moja-octa...ela-t9846.html

Komentarz

• mar979
                Ambiente
                • 2011
                • 187

Podłączę się do tematu, mam Octavię II Tour z tego roku, wkurza mnie trochę to że jak mam
                pokrętło świateł ustawione na 0 to przy wyłączonym zapłonie jest jak trzeba, czyli światła
                nie świecą, natomiast przy włączonym silniku lub samym zapłonie świecą mi światła mijania.
                Powoduje to że jak np. czekam kilka minut na kogoś na parkingu to muszę wyłączać silnik i zapłon żeby mi te światła zgasły - przez co przede
                wszystkim nie mam ogrzewania na postoju. W moim wcześniejszym aucie - Clio II wystarczyło
                2 razy przekręcić pokrętło świateł z wyłączonych na pozycyjne i z powrotem i ta funkcja gasła,
                tutaj natomiast nie mam pojęcia jak jest i czy w ogóle można u mnie to wyłączyć.

Pozdro
                Moja Octa:

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=54561

Komentarz

• mariom122
                  Ambiente
                  • 2011
                  • 117

mar979. Właczone masz światła dzienne. W instrukcji powinno być jak je wyłączyć a jak nie to podjechać do serwisu to wyłączą.

Komentarz

• m0t0
                    Drive
                    • 2011
                    • 64

Zamieszczone przez niedziela67
                    sprubuj sprawdzić czy masz taki przekaźnik,mi układ nie działał i kiedyś po dojściu do przekaźników zobaczyłem ucięty przewód idący do -, podłączyłem go i w ten sposób zapomniałem o swiatłach.Ty możesz zrobić odwrotnie
                    Czyli po tej operacji swiatla swieca Tobie gdy masz ustawione 0 i jak przekreccisz kluczyk tak?
                    Fiat Bravo GT 1.6
                    Skoda Octavia RS 1.8T

Komentarz

• mar979
                      Ambiente
                      • 2011
                      • 187

Zamieszczone przez mariom122
                      mar979. Właczone masz światła dzienne. W instrukcji powinno być jak je wyłączyć a jak nie to podjechać do serwisu to wyłączą.
                      Widzicie, lenistwo nie boli...
                      Faktycznie spojrzałem w instrukcję a propos tych świateł do jazdy dziennej i zrobiłem tak jak
                      tam piszą - trzeba najpóźniej 3 sekundy po włączeniu zapłonu podciągnąć dźwignię kierunkowskazów
                      do siebie (zapalą się długie) i od razu na dół (zapali się lewy kierunkowskaz) i przytrzymać
                      minimum 3 sekundy. Analogicznie z ponownym włączeniem świateł do jazdy dziennej tyle
                      że dźwignię przytrzymujemy do góry.
                      Wszystko działa jak trzeba, a ja już się nie wkurzam że mi światła nie gasną na postoju przy
                      włączonym silniku lub zapłonie

Pozdr
                      Moja Octa:

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=54561

Komentarz

• m0t0
                        Drive
                        • 2011
                        • 64

niedziela67, masz octavke ktora byla sprzedawana na rynek skandynawski?
                        Fiat Bravo GT 1.6
                        Skoda Octavia RS 1.8T

Komentarz

• niedziela67
                          Elegance
                          • 2007
                          • 767
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez m0t0
                          Zamieszczone przez niedziela67
                          Czyli po tej operacji swiatla swieca Tobie gdy masz ustawione 0 i jak przekreccisz kluczyk tak?
                          jak przekręce kluczyk mam postój jak zapali silnik to mijania,
                          octavkę mam z austri
                          sory ze tak późno byłem w delegacji i bez zasiegu kompa

Komentarz

• m0t0
                            Drive
                            • 2011
                            • 64

Panowie czy w octavi znajduje sie przekaznik swiatel? Jesli tak to gdzie jest umiejscowiony. Odpialem rowniez wlacznik swiatel i zapalilem auto, efekt - swiatla sie nie zapalaja. Myslalem czy mozna by w samym wlaczniku zmienic cos tak, aby przerwac calkowicie obwod gdy wlacznik jest ustawiony na 0, rozwiazalo by to moj problem :P.
                            Fiat Bravo GT 1.6
                            Skoda Octavia RS 1.8T

Komentarz

• tomus7
                              RS
                              • 2010
                              • 1896
                              • Peugeot

m0t0,
                              http://www.skodaczesci.pl/oferta/czesc.php?id=1485
                              ILE WYJAZDÓW TYLE POWROTÓW
                              http://www.bunkry.pl/pl/index.html
                              a gdy pomogłem, to nie bądź wiśnia i naciśnij POMÓGŁ.
                              http://www.motostat.pl/user_images/16862/icon3.png
                              Była SKODA 1 jest PEUGEOT 207

Komentarz

• m0t0
                                Drive
                                • 2011
                                • 64

Odkopuje temat bo dalej sobie z tym nie poradzilem, bylbym wdzieczny gdyby ktos mogl zrobic fotke kabli ktore ida do kostki ktora laczy sie z wlacznikiem swiatel : D.
                                Fiat Bravo GT 1.6
                                Skoda Octavia RS 1.8T

Komentarz

• Bambek1
                                  Elegance
                                  • 2015
                                  • 963
                                  • Octavia I (1U2)
                                  • AZJ 2.0 MPI 115 KM

Uwaga uwaga wrzucam kotleta do mikrofali...
                                  mam ten sam problem co kolega m0t0, oczywiście ze światłami skandynawskimi. Auto pochodzi z Danii. W wyłączniku nie ma żadnych mostków ani innych kombinacji więc musi być gdzieś zaszyty jakiś pomocnik. Światła mijania odpalają od razu po przekręceniu kluczyka, przygasają na czas pracy rozrusznika a po odpuszczeniu kluczyka ze startu znowu świecą. Ktoś podpowie gdzie dłubnąć żeby to niezwykle "pomocne" udogodnienie wyłączyć?
                                  ŻONA = Ekspert w każdej dziedzinie.
                                  Jak ja mam mało czasu na wszystko... ale najlepszy jestem w nic nierobieniu.
                                  Spalanie - Motostat.pl
                                  Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• alxxx
                                    RS
                                    • 2010
                                    • 1823
                                    • Octavia I (1U2)
                                    • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

Bambek1, musisz "grzebnąć". Zdejmij osłonę nad nogami kierowcy i zobacz czy nie masz jakiegoś modułu dołożonego lub zobacz co tam się kryje za włącznikiem świateł
                                    VAG - diagnostyka - kodowania - adaptacje - PIN immo - adaptacje kluczyków
                                    Jeżeli post okazał się pomocny kliknij

Komentarz

• Marian 2
                                      L&K
                                      • 2007
                                      • 1086
                                      • Octavia I combi (1U5)
                                      • AQY 2.0 MPI 115 KM

Może trochę rozjaśnię jak działa automatyczne włączanie świateł (w moim wykonaniu), i w jaki sposob można to wyłączyć na żądane stosując dodatkowy mały wyłączniczek:

Jak dla mnie w przypadku obowiązku jeżdżenia na światłah całą dobę usuwanie takiego "ulepszenia" jest co najmniej nie na miejscu, bo to sama wygoda, jednak odłączenie na czas robienia czegoś w samochodzie, jest przydatne.

Komentarz

• alxxx
                                        RS
                                        • 2010
                                        • 1823
                                        • Octavia I (1U2)
                                        • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

Marian 2, gość się pyta jak wywalić ustrojstwo a Ty mówisz jak Ty masz zrobione Spróbuj go przekonać Generalnie... układ jest super tylko w przypadku, jeżeli startuje np powyżej 13V i nie "molestuje" akumulatora na zapłonie.
                                        VAG - diagnostyka - kodowania - adaptacje - PIN immo - adaptacje kluczyków
                                        Jeżeli post okazał się pomocny kliknij

Komentarz

• Bambek1
                                          Elegance
                                          • 2015
                                          • 963
                                          • Octavia I (1U2)
                                          • AZJ 2.0 MPI 115 KM

Bambek1, musisz "grzebnąć". Zdejmij osłonę nad nogami kierowcy i zobacz czy nie masz jakiegoś modułu dołożonego lub zobacz co tam się kryje za włącznikiem świateł
                                          Za wyłącznikiem pusto wiązka ginie gdzieś pod kierownicą. Muszę zdjąć w takim razie osłony jak radzisz i tam pogmerać.

Marian 2
                                          Jak dla mnie w przypadku obowiązku jeżdżenia na światłah całą dobę usuwanie takiego "ulepszenia" jest co najmniej nie na miejscu, bo to sama wygoda, jednak odłączenie na czas robienia czegoś w samochodzie, jest przydatne.
                                          Dla mnie akurat jest na miejscu, problemów z pamiętaniem o włączaniu świateł nie mam, ale to rozwiązanie u mnie jest zwyczajnie do bani, gdyż autem nie jeżdżę co dzień za to często wystawiam je z garażu, żeby pomajsterkować korzystając z wolnej przestrzeni pod dachem, ot takie moje priorytety... U żony w fabii II światła odpalają dopiero po uruchomieniu silnika i jest też pstryczek w skrzynce bezpieczników pod kierownicą pozwalający wyłączyć ten automat i manualnie włączać światła włącznikiem i to bym jeszcze zaakceptował. U mnie natomiast ni pstryczka ni guziczka, czyli wybór bez wyboru, przekręcasz zapłon i od razu się światła świecą po jaki wuj? Żeby to był jeszcze oddzielny kabelek do żarówki to bym go do dziennych LED wykorzystał i niechby sobie działał jak działa, w końcu na ledach pobór mocy nie byłby taki straszny. No kowal to wymyślił jak dla mnie.
                                          Rzucam się wolną chwilą pod kierownice i szukam drania...
                                          Spalanie - Motostat.pl
                                          Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Marian 2
                                            L&K
                                            • 2007
                                            • 1086
                                            • Octavia I combi (1U5)
                                            • AQY 2.0 MPI 115 KM

No oczywiście tak, nie wypada nic innego jak zrobić po swojemu, tak jak odpowiada. To co podałem w linku, to tylko jeden ze sposobów na zrobienie w sposób "uniwersalny". Chcemy, "pstryk" i światła się włączają automatycznie, nie chcemy, "pstryk" i nie włączają się.

Komentarz

• Bambek1
                                              Elegance
                                              • 2015
                                              • 963
                                              • Octavia I (1U2)
                                              • AZJ 2.0 MPI 115 KM

Rozebrałem wczoraj trochę skodzianki celem odnalezienia pomocnika do włączania świateł i nic podejrzanego nie znalazłem. Wrzucam foto tablicy przekaźników. Czy to możliwe, żeby to jakiś przekaźnik miał zaszyte w sobie automatyczne załączanie świateł? Tzn technicznie ogólnie wiem, że to możliwe dostaje napięcie przy zapłonie i odpala światła, ale chodzi mi czy w OI takie rozwiązanie może być zastosowane?
                                              Ktoś może dysponuje informacjami za co odpowiadają poszczególne przekaźniki?
                                              Może - nie wiem strzelam teraz - zamiast nr 409 powinien być 408? Bezpieczniki znalazłem, ale przekaźników nie mam.
                                              P.S. Przekładałem włącznik świateł od innego auta (fabii II) z funkcją automatycznego włączania świateł po uruchomieniu silnika z możliwością ręcznej dezaktywacji funkcji pstryczkiem ale dalej to samo, także to nie włącznik za to odpowiada.

Pół roku później... poradziłem.
                                              Trzeba odpiąć następujące przewody dochodzące do włącznika świateł oznaczone na włączniku jako:
                                              1. "TFL"
                                              2. "B"
                                              Pełny banan o taki ooo
                                              Załączone pliki
                                              Spalanie - Motostat.pl
                                              Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

Pracuję...