jaki olej do skrzyni

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • innova
    Rider
    • 2011
    • 554

Zamieszczone przez natash
    Mowa o manualu 5 biegowym i na tym się skupmy
    no dobra, to opiszmy w takim razie następujące aspekty:

1) czy producent pojazdu z maualem podaje interwały wymiany oleju w skrzyni (ja tego nie wiem, wiem już natomiast że jak działa to nie należy dotykać)

2) skoro to należy wymieniać to czemu nie jest to proste (uzupełnienie)

i ja nie staram się wskazywać, iż skrzynia nie wymaga zabiegów serwisowych, gdyż czasem potrzebne są (a nie powinny) uzupełnienia tego oleju ale ogólnie oleje do skrzyni to rzadkość a w obrocie i tak powszeche w sklepie nie są (to też o czymś świadczy i nie tylko o potrzebie włąsciwego doboru do skrzyni) jak wszystkie inne płyny eksploatacyjne. Stąd ja osobiści nawet w przypadku manuala uważam, iż jak działa i jest OK to nie dotykać bo lepiej nie będzie, a jak ktoś coś zrobi bez dochowania staranności to może być tylko gorzej.

rozumiem też zakusy, jak tylko kupiłem samochód to też od razu myślałem co by mu tu powymieniać żeby odwdzięczył mi się lepsza jazdą/eksploatacją. Poczytałem trochę o tych skrzyniach (no akurat o automatach wypadło), popytałem i opinia była mniej więcej zbieżna (poza opinią warsztatu, który się wyspecjalizował w tych wymianach): nie ruszać bez potrzeby.
    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Sprzedam multikabel VAG 10.6.4/11.2/11.3 Millenium/11.6 Millenium, VAG 12.12. Wszelkie informacje na e-mail. Cena z wysyłką 170PLN. MPPS v12 cena z wysyłką 130PLN

Komentarz

• natash
      RS
      • 2011
      • 2599

1 haczy, inaczej nie pomyślałbym o zmianie oleju.

Komentarz

• abstinent
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 4842
        • Octavia II combi (1Z5)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

dla tego ja bym się nie zastanawiał i wymienił

Komentarz

• cold_demon
          Classic
          • 2011
          • 31

dla mnie to jest jakaś totalna paranoja że niby czemu ma zaszkodzić wymiana oleju, przecież skrzynia sie cały czas zużywa i do oleju trafia coraz więcej syfu wiec nie ma siły że traci on swoje właściwości. Temat wymiany przerabiałem kiedyś na BMW E36 bo też miałem problem ze zmiana biegów w zimie a po wymianie oleju problem zniknął a skrzynia pracuje do dzisiaj bez problemów w tym aucie mimo że niema w nim lekkiego życia.
          Tak że nie wierzcie w jakieś chore mity i zmieniajcie olej bez obaw na pewno nie zaszkodzi no chyba ze skrzynia jest już w agonii to wszystko może jej zaszkodzić.

Komentarz

• natash
            RS
            • 2011
            • 2599

Wracając z pracy działała ok, zwrócę uwagę przy jakich warunkach nie można wbić biegu, a teraz konkretnie jaki olej proszę o dokładny link

Komentarz

• abstinent
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 4842
              • Octavia II combi (1Z5)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Komentarz

• innova
                Rider
                • 2011
                • 554

Tak że nie wierzcie w jakieś chore mity i zmieniajcie olej bez obaw na pewno nie zaszkodzi no chyba ze skrzynia jest już w agonii to wszystko może jej zaszkodzić.
                ktoś był czujny i wtargał ten wątek równolegle na wierzch, jest tam dużo potwierdzeń na to, iż w tym elemencie grzebać nie trzeba lub też się nie powinno bez powodów...i paranoją jest nadgorliwość (działanie ponad to co producent przewidział/nakazał) w tym aspekcie

[ Dodano: Czw 26 Sty, 12 22:41 ]
                zwrócę uwagę przy jakich warunkach nie można wbić biegu
                i od tego powineneś był zacząć, wymiana oleju w skrzyni to wcale niekoniecznie będzie rozwiązanie problemu
                --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                Sprzedam multikabel VAG 10.6.4/11.2/11.3 Millenium/11.6 Millenium, VAG 12.12. Wszelkie informacje na e-mail. Cena z wysyłką 170PLN. MPPS v12 cena z wysyłką 130PLN

Komentarz

• natash
                  RS
                  • 2011
                  • 2599

W innych tematach są podawane inne numery skąd pewność, że ten do mojej skrzyni idealnie pasuje, pytam bo po prostu nie wiem, ktoś używał tego do 1.9 TDI manual 5 biegów?

Komentarz

• innova
                    Rider
                    • 2011
                    • 554

W innych tematach są podawane inne numery skąd pewność
                    zwróć uwagę, iż jeden z kolegów wspomniał na sąsiednim wątku też o jakiś linkach/przełożeniach jako możliwej przyczynie. Z olejem to ja bym zaczął od sprawdzenia jego poziomu (jak to nie wiem - koledzy podpowiedzą), jak jest OK to nic bym nie ruszał w samej skrzyni a rozpatrzył mechanizmy/dźwignie pomiędzy szkrzynią a lewarkiem.

Komentarz

• Dzida
                      RS
                      • 2006
                      • 2253

abstinent, oprócz linku daj tez jakieś info, bo za chwilę aukcję szlag trafi i nie będzie pożytku z tego linka.

To jest też prośba do innych ocepkowiczów.

Komentarz

• abstinent
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 4842
                        • Octavia II combi (1Z5)
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Dzida, przecież pisałem wcześniej numer
                        wpisujesz, zaznaczasz szukaj w tytułach i opisach i gotowe

ale żeby nie było

G 052 512 A2

Komentarz

• Dzida
                          RS
                          • 2006
                          • 2253

No i super.

Komentarz

• natash
                            RS
                            • 2011
                            • 2599

A ja pytałem, skąd pewność o ten numer, bo w innych tematach jest wymienione parę numerów oprócz G 052 512 A2

Komentarz

• abstinent
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 4842
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

natash, z forum :idea:

możesz zadzwonić do byle jakiego ASO i zapytać się o numer oleju na zgrzyt w manualnej skrzyni

[ Dodano: Pią 27 Sty, 12 16:25 ]

Komentarz

• Tomek_dx
                                Rider
                                • 2008
                                • 398

natash, Podsumowując:
                                oryginał olej w 5 biegowej manualnej skrzyni do 1.9 TDI BXE to G 052 726 A2 ale juz go nie produkują. Następca do kupienia w ASO to G 060 726 A2.
                                Jeżeli miałbyś problemy z synchronizatorem II biegu (zgrzyt przy szybkim wbiciu II z I) lub problemy z haczeniem to zalewaj G 052 512 A2. Ja właśnie w tym silniku juz przy 50tys miałem problem z II biegiem (synchronizator) po zalaniu tym olejem na razie przebieg 90tys i spokój. Mozna szarpać z I na II ze świateł przy obrotach powyżej 4tys i cisza.
                                Tomek

Komentarz

• natash
                                  RS
                                  • 2011
                                  • 2599

Ja obserwuję skrzynię, narazie jest ok, ale mam wrażenie że biegi ciężko wchodzą. Przypatrzę się jak znowu nie będę mógł np. wbić "1".

Komentarz

• t_kucyk
                                    Ambiente
                                    • 2010
                                    • 147
                                    • Volkswagen

Re: olej do skrzyni

Zamieszczone przez czesiu1929
                                    kolego z tego co mi wiadomo to raczej olej w skrzyni się uzupełnia do stanu a nie wymienia. W niektórych markach samochodów w fabrykach dolewają uszlachetniacze do oleju w skrzyni, które dają jakąś tam trwałość, a jak wymienisz olej całkowicie to zużycie skrzyni jest szybsze. Mało kto o tym wie ze zwykłych użytkowników aut.
                                    Trudno mi uwierzyć, że uszlachetniacze będą działały po 9-10 latach eksploatacji.
                                    Ja wymieniłem po 250kkm - skrzyni nic się nie stało. Biegi wchodzą lepiej.

Komentarz

• natash
                                      RS
                                      • 2011
                                      • 2599

Znalazłem takie informację, na forum i nadal mam :?:

G 052 171 A2
                                      G 052 276 A2
                                      G 052 512 A2
                                      G 052 726 A2
                                      G 060 726 A2
                                      Który brać do BXE?

Komentarz

• luks
                                        Ambiente
                                        • 2009
                                        • 240

może tu coś znajdziesz

skoda
                                        fuckyeah!

Komentarz

• conan
                                          Rider
                                          • 2011
                                          • 546

Ja bym się bał zmieniać olej w skrzyni biegów a to dlatego że kiedyś pokusiło mnie zmienić w vw polo. Biegi chodziły dobrze ale delikatnie było słychać szum, więc wymyśliłem że zmienie olej o tej samej specyfikacji, oryginalnie był castrol ale zmieniłem na mobil. Po tygodniu łożyska w skrzyni szumiały jeszcze bardziej, skrzynia do regeneracji, także powodzenia...
                                          Moja skodzinka o2
                                          Blacharstwo i lakiernictwo Autoklinika

Komentarz

• lookashECL
                                            Rider
                                            • 2009
                                            • 416
                                            • Rapid (NH3)

Olej już kupiony.......
                                            Jutro zakładam jednomas, sprzęgło od G60, uszczelniacz wału i od razu nowa oliwa do skrzyni.
                                            Zobaczymy co z tego wyjdzie.........
                                            Była Octa 90 w dizlu teraz jest Rapid w benzynie KONICHIWA... !!!

Komentarz

• natash
                                              RS
                                              • 2011
                                              • 2599

Zakładam, że w swojej Octavii ma Pan zamontowany silnik o oznaczeniu BLS natomiast skrzynia to albo GQQ lub JCR. Proszę sprawdzić ( jeśli silnik jest taki jak podałem to skrzynia jest jedna z tych dwóch). W tym przypadku do Pana skrzyni producent przewiduje zastosowanie oleju serwisowego G070726A2.
                                              Oleje , G 052 512 A2, G 060 726 A2 (dawne oznaczenie - G 052 726 A2) i G 070 726 A2 teoretycznie mogą być stosowane zamiennie, ale posiadają inne zestawy dodatków, które istotne są przy dłuższej eksploatacji. W zasadzie najlepiej stosować oleje o symbolach zalecanych przez producenta - ceny sa te same dlatego nie warto poprawiać fabryki .
                                              Olej G 052 171 A2 jest dedykowany wyłącznie do skrzyń 6 biegowych.
                                              Oleju G 052 276 A2 nie ma w ofercie VW.
                                              Ja dostałem takie informację z serwisu skrzynie.com.pl

[ Dodano: Czw 12 Kwi, 12 21:13 ]
                                              A jeszcze takie:

Przeoczyłem silnik BXE w serwisówce. Nie zmienia to faktu, że GQQ była montowana w obu silnikach.
                                              Do tej skrzyni, jak wcześniej pisałem, dedykowany jest olej G070726A2 w ilości 1,9 litra.
                                              Jeśli chodzi o kwestię wymiany to książkowo się nie wymienia tego oleju. Producent pisze - nie wymieniać przez cały okres eksploatacji.
                                              Hmm, a co to jest cały okres eksploatacji? Producenci aut zakładają że auto powinno jeździć 5-7 lat i powinien Pan je zezłomować i kupić nowe. Interes ma się kręcić!
                                              Rzeczywistość jest jednak inna. Auta jeżdżą więcej niż 7 lat, ale producent nie sprawdza już wtedy co dzieje się ze skrzynią biegów.
                                              Olej w skrzyni ze względu na warunki pracy zużywa się wolniej niż silnikowy, ale się zużywa. Producenci olejów podają iż olej powinien utrzymywać swoje parametry przez 5 -6 lat od wlania do skrzyni biegów (zakładając że nie stał 20 lat na półce :-) )
                                              Logika wskazuje że olej w skrzyni to nie perpetuum mobile i warto byłoby go odświeżyć co 5 lat lub po 120 - 150 tyś km ( inne szkoły podają że po 200 tyś).
                                              Często do wymiany skłania kierowców ciężkie włączanie biegów w niskich temperaturach, to świadczy o spadku parametrów lepkościowych oleju.

Komentarz

• lookashECL
                                                Rider
                                                • 2009
                                                • 416
                                                • Rapid (NH3)

no i po wymianie oleju i zmiana na jednomas :-)

Komentarz

• natash
                                                  RS
                                                  • 2011
                                                  • 2599

Jak wrażenia, jaki przebieg przed wymianą?

Komentarz

• lookashECL
                                                    Rider
                                                    • 2009
                                                    • 416
                                                    • Rapid (NH3)

Jeżdżę dopiero 2-gi dzień. Przebieg 235 000.
                                                    Wrażenia.......
                                                    Na razie za dużo nie powiem żeby nie zapeszyć ale:
                                                    - leciutkie pedał sprzęgła (wpada w podłogę jak w masło :-) odpowiada mi to :-)
                                                    - autko szybciej wkręca się na obroty
                                                    - po wymianie olej w skrzyni (nie zauważyłem różnicy, no może 1 lepiej wchodzi) Widziałem jakie kakao wyleciało .......... zgroza
                                                    - troszkę inny dźwięki silnika (ale to nie sprężynki od G60 jak to wszyscy piszą)
                                                    - no i najważniejsze zero drgań na jałowym i podczas przyspieszania :-)
                                                    Zobaczymy co będzie dalej.........

Komentarz

Pracuję...