Zamieszczone przez natash
1) czy producent pojazdu z maualem podaje interwały wymiany oleju w skrzyni (ja tego nie wiem, wiem już natomiast że jak działa to nie należy dotykać)
2) skoro to należy wymieniać to czemu nie jest to proste (uzupełnienie)
i ja nie staram się wskazywać, iż skrzynia nie wymaga zabiegów serwisowych, gdyż czasem potrzebne są (a nie powinny) uzupełnienia tego oleju ale ogólnie oleje do skrzyni to rzadkość a w obrocie i tak powszeche w sklepie nie są (to też o czymś świadczy i nie tylko o potrzebie włąsciwego doboru do skrzyni) jak wszystkie inne płyny eksploatacyjne. Stąd ja osobiści nawet w przypadku manuala uważam, iż jak działa i jest OK to nie dotykać bo lepiej nie będzie, a jak ktoś coś zrobi bez dochowania staranności to może być tylko gorzej.
rozumiem też zakusy, jak tylko kupiłem samochód to też od razu myślałem co by mu tu powymieniać żeby odwdzięczył mi się lepsza jazdą/eksploatacją. Poczytałem trochę o tych skrzyniach (no akurat o automatach wypadło), popytałem i opinia była mniej więcej zbieżna (poza opinią warsztatu, który się wyspecjalizował w tych wymianach): nie ruszać bez potrzeby.
Komentarz