parasite, tak masz termostat do wymiany zadaniem termostatu jest regulacia i utrzymanie optymalnej temperatury silnika .
[O1] Czy to termostat?
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez german81parasite, tak masz termostat do wymiany zadaniem termostatu jest regulacia i utrzymanie optymalnej temperatury silnika .
Octavia 1.9 TDI ASV 2004---> FOTKI
Była Fabia 1 1.4 MPI CLASSIC
Jest O1 1.9 TDI ASV DRIVE
Jest RAPID 1.2 TSI CJZD 110 KM RM 2016
Komentarz
-
-
Ja ostatnio wymienialem termostat i czujnik temperatury. U mnie odkrecilem:
- Uchwyt trzymajacy bagnet , wyciagnalem rurke bagnetu
- Demontaz alternatora
dodatkowo przed calym zabiegiem spuscilem kranikiem z prawej strony chlodnicy caly plun chlodzacy wczesniej odkrecajac korek zbiornika wyrownawczego.
wymiana jest prosta:
Sciagasz waz doprowadzajacy plyn do krocca pod ktorym jest termostat, wymieniasz go (pamietaj, aby wlozyc go w tym samym kierunku, co poprzedni) wkladasz gumowa uszczelke (ktora powinna byc w zestawie nowego termostatu) i przykrecasz krociec 2 srubami (10-ka lub mozesz przykrecic imbusem, ale rozmiaru nie pamietam). Podlaczasz rure i zabezpieczasz opaska. Zalewasz plynem do uzyskania maksymalnego poziomu zaznaczonego na zbiorniku wyrownawczym, odpalasz szkodnika, czekasz, az uzyska 90 stopni i ew. robisz dolewke.
U mnie problem z dogrzaniem silnika zniknal i jest ok. Laczny koszt to ok 100 pln + 45 min roboty lacznie ze zlozeniem tego do kupy.
Pozdr.
BartekRadio: C90r+XDP210EQ
Kable:Opt,Skyline,50 mm
Wzm:XES M1+FP 1.800
Glosniki: SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante
Komentarz
-
Komentarz