Witam! Dziś 2 godziny temu miałem niemiłą przygodę, w zasadzie przez własną głupotę wylądowałem autem w polu i rozwaliłem przy tym miskę olejową...sprawa nie wygląda ciekawie, po zatrzymaniu się w polu zaczęła mrugac na czerwono kontrolka oleju i po 10s silnik samoczynnie zgasł. Jutro przyjrzę się dokładniej co poza miską może byc tam jeszcze uszkodzone. Mój silnik to ALH, auto z 2004r., pytanie czy w misce montowany był czujnik poziomu oleju,bo z takich pobieżnych oględzin widzę że będzie cieżko to stwierdzic, dośc mocno się poniszczyła, a jeśli tak, to czy jest opcja, że był on odpowiedzialny za samoistne zatrzymanie silnika, gdy stwierdził, że w misce sahara, czy może o zgrozo silnik się zatarł? No i jeszcze jedno, czy jest sens kupować zamiennik miski, a może lepiej używkę? Oryginał chyba dość drogi...
Dzięki za uwagę no i jakieś sugestie w tej materii... :cry:
możesz kupić zamiennik - jak znów przywalisz i tak się rozpadnie ( choć ori jest wykonana solidniej). do czujnika masz wiązkę, więc będziesz wiedział czy był ( poza tym coś po nim pozostało). mialem kilka przypadków uszkodzenia miski, w żadnym z nich nie doszło do samoczynnego zgaśnięcia silnika, nawet przy dużej stracie oleju. przy składaniu 2 uwagi: 1. czystość, 2. śruby uszczelniacza tylnego w.k.
www.k-mot.pl
Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
Autoholowanie.
Robert Kulma
sslawekk, musisz dokładnie przejrzeć kanały olejowe, czy jakieś kawałki miski, czujników, czy inne duperele nie dostały się tam. Miskę najlepiej kup używaną, przy czym pamiętaj też o nowej uszczelce pod miskę.
Dzięki Panowie za podpowiedzi! Miska zdjęta, zakładając klucz na wał korbowy idzie kręcić silnikiem, także zatarty chyba nie jest i myślę, że to czujnik poziomu oleju zatrzymał pracę silnika...przynajmniej mam taką nadzieję... :roll:
napewno sie nie zatarł, tez tak miałem w sumie to wymieniałem juz 4 razy michę i za pierwszym razem tez mi zgasł silnik i wogóle nie kręcił, ale to tak widocznie musi byc jak straci ciśnienie .
U mnie jak przyładował kamień w miskę i zrobił dziurę to po 200m przejechanych silnik samoczynnie zgasł i olej ściekł a nie mam czujnika poziomu oleju w misce. wymiana miski zalanie olejem i jak na razie działa wszystko do tego wymiana uszczelniacza wału przynajmniej w moim przypadku :P
Komentarz