[Inne] Pilne! Blad w F2 1.2 TSI, pytanie o gwarancje !!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Joy1978
    Classic
    • 2013
    • 39

Zamieszczone przez kazek103
    Właśnie szykuje się moja pierwsza wymiana oleju 3500 km przebiegu , czy zasadne jest użycie płukanki po tak małym przebiegu , olej Motul 0W30 X-lite , płukanka AMSoil.
    uwazam ze nawet konieczne.
  • TomekRs
    RS
    • 2011
    • 1670

witam, panowie znajomy ma fabie 1.2 tsi i dzisiaj postanowilismy sie troche poscigac (wzialem mniejsze wozidlo nissana note) i po calej zabawie auto stalo ok. minute na wolnych obrotach, zeby turbo odpoczelo i nagle przy ruszaniu odlaczylo turbine i wywalilo na blat EPC i HELIKOPTER. Zczytalem bledy z vaga i wywalio: 00907 i 11825
    Co to oznacza mniejwiecej sprawdzilem, 1 blad cos od elektryki jakis czujnik a drugi to turbosprezarka. Jutro wybieramy sie do salonu skody bo auto na gwarancji tylko teraz moje pytanie: czy moge powiedziec, ze podlaczylem auto pod komputer i sam zczytalem bledy czu palic jana i mowic, ze nie wiem o co chodzi? sprawa bardzo pilna bo jutro sobota i serwis do 14 a auto potrzbne na weekend i caly tydzien!!

Komentarz

• piotrek_os
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 8160
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

octaviars1, a po co mowic... - wystarczy, ze ma "checka" na zegarach, a oni niech szukaja przyczyny.
      Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Biszczu
        RS
        • 2011
        • 5567

octaviars1, ale Ty nie jesteś specem od auta tylko użytkownikiem. Nie musisz wiedzieć co się stało. Zawsze możesz powiedzieć "Panie w aucie zapaliła się kontrolka i dalej ie jechało" :wink:
        "Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

• TomekRs
          RS
          • 2011
          • 1670

wiem, wiem tylko chodzi o to, ze oni zanim sie zabiora do tego to pewnie z tydzien minie. Dzisiaj dziwna sytuacja, kontrolki zgasly.. jechac czy nie jechac do ASO ?

Komentarz

• djczas
            RS
            • 2005
            • 9612

octaviars1, jechac do aso niech szukają jak wsadzili tyle ekologii to niech teraz szukają mogło to być również być związane z paliwem bo kombinacja błędów może co innego oznaczać niż jeden samodzielnie co do turbiny to sprawdzić ubytki oleju jak są zbyt duże to może oznaczać że gdzieś jest nieszczelność.

Komentarz

• pandzik
              RS
              • 2011
              • 2254
              • Seat

Niektóre tematy przypominają mi jako żywo te pisane na forach przez dzieci Neo, np: "wczoraj podczas gry w piłkę połamałem nogę. Spuchła jak balon itd. Co robić koledzy?" :P

W zeszłym roku, w nowym Bravo ojca zapaliła sie kontrolka silnika. Zadzwoniłem na Assistance i po pół godzinie podjechał pod dom mechanik z pełnym oprzyrządowaniem. Podpiął sie do kompa i trudził przez godzinę. Zrobił, podziękowałem i jest spokój do dzisiaj. Polecam, szkoda czasu na jeżdżenie do ASO.

Komentarz

• TomekRs
                RS
                • 2011
                • 1670

Zamieszczone przez pandzik
                Niektóre tematy przypominają mi jako żywo te pisane na forach przez dzieci Neo, np: "wczoraj podczas gry w piłkę połamałem nogę. Spuchła jak balon itd. Co robić koledzy?" :P

W zeszłym roku, w nowym Bravo ojca zapaliła sie kontrolka silnika. Zadzwoniłem na Assistance i po pół godzinie podjechał pod dom mechanik z pełnym oprzyrządowaniem. Podpiął sie do kompa i trudził przez godzinę. Zrobił, podziękowałem i jest spokój do dzisiaj. Polecam, szkoda czasu na jeżdżenie do ASO.
                nie bardzo rozumiem.. to nie jest sytuacja na zasadzie " przywalilem w sciane i auto nie chce dalej jechac. Co mam zrobic?" tylko normalne pytanie, czy mam pochwalic sie swoja wiedza i tym, ze podlaczylem kabel do auta i sprawdzilem jaki blad itd czy pojechac i udawac glupka. Z tego co zczytalem z vaga i sprawdzilem to blad dotyczy albo jakiegos czujnika w turbosprezarce albo calej turbosprezarki. Dziwne jest to, ze kontrolka zgasla samoczynnie, bez kasowania bledu.

Komentarz

• zibibyd
                  Drive
                  • 2011
                  • 48

Re: Pilne! Blad w F2 1.2 TSI, pytanie o gwarancje !!

Zamieszczone przez octaviars1
                  witam, panowie znajomy ma fabie 1.2 tsi i dzisiaj postanowilismy sie troche poscigac (wzialem mniejsze wozidlo nissana note) i po calej zabawie auto stalo ok. minute na wolnych obrotach, zeby turbo odpoczelo i nagle przy ruszaniu odlaczylo turbine i wywalilo na blat EPC i HELIKOPTER. Zczytalem bledy z vaga i wywalio: 00907 i 11825
                  11825 - mechanical failure of the wastegate actuator - czyli awaria zaworu sterującego doładowaniem. W zależności jak podejdą do sprawy, albo wymiana turbiny, albo wstawią podkładkę dystansującą (1h roboty).

Komentarz

• dontak
                    Rider
                    • 2008
                    • 586
                    • Octavia III combi (5E5)
                    • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Z tego co kojarzę to w 1,4 TSI był podobny problem. Jakiś przekaźnik przy turbo padał i odcinało sprężarkę. Kończyło się to wymianą turbo! Było niedawno na forum. Może to coś w ten deseń?
                    OIII 1.2 TSI 105 KM

Komentarz

• TomekRs
                      RS
                      • 2011
                      • 1670

Wlasnie o to mi chodzilo, ze pierwsze co przeczytalem po zczytaniu bledu to, ze turbo do wymiany. Tylko blad zniknal i co teraz?

Komentarz

• Biszczu
                        RS
                        • 2011
                        • 5567

jedź do ASO
                        "Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

• Polon
                          Rider
                          • 2010
                          • 315

Re: Pilne! Blad w F2 1.2 TSI, pytanie o gwarancje !!

... znajomy ma fabie 1.2 tsi i dzisiaj postanowilismy sie troche poscigac ...
                          Jaki wynik?

... pierwsze co przeczytalem po zczytaniu bledu to, ze turbo do wymiany. Tylko blad zniknal i co teraz?...
                          Co teraz? Nic nie robić lub wybrać się na kolejne ściganie - może problem powróci. Turbo to droga rzecz i jeśli już ma się zepsuć, to lepiej żeby zepsuło się na gwarancji.
                          Pozdrawiam

Komentarz

• TomekRs
                            RS
                            • 2011
                            • 1670

wynik zupelnie nie miarodajny bo w nissanie mam sprzeglo na wykonczeniu, a ze samochod do podjechania do sklepu czy gdzies na dzialke to jeszcze czekam z wymiana. Kazde wcisniecie gazu do konca z biegu od 2-5 konczy sie masakra jakas. Auto stoi w miejscu. Z danych fabrycznych wynika, ze ok. 1,5sek ma przewagi skoda (katalogowo) wiec pozostaje kwestia zmiany biegow

Komentarz

Pracuję...