shado, "7" są w benzynkach, no chyba, że kupisz RSa tam obojętnie od silnika jest zawsze "6" :wink:
cieknie olej z korka misy olejowej
Zwiń
X
-
cieknie olej z korka misy olejowej
witam wszystkich,przyszedl czas na wymiane oleju juz poraz 3 od momentu kiedy jestem posiadaczem mojej igly, i tym razem sam chcem wymienc filtr oleju oraz sam olej, problem w tym ze z tego korka od misy olejowej na dole puszcza olej nie to ze duzo, ale na oslonie dolnej silnika zawsze robi sie mala plamka co jakies pol roku jak ją odkrecam zeby zobaczyc czy nic sie niedzieje, mam pytanie czy mozna jakos to uszczelnic: podkładką, uszczelką czy niewiem czym ?? sylikon to pewnie odpada! kolega mi mowil ze nowy korek zupic,a skolei tesciu dowalil ze jak gwint w misce lekko uszkodzony to nowa sruba nic nieda ehhkarol - człowiek który zostal papierzem
-
-
Tak się zdarza w aluminiowych miskach po iluś tam spustach i solidnym dokręcaniu korka. Jest taki patent, niedrogi z nagwintowaniem na wiekszy gwint w misce i wkręceniem na klej tulejki z gwintem zewnętrznym i wewnętrzntm pod korek spustowy. Chyba lepiej w warsztacie, bo gwintowniki kleje.
Komentarz
-
-
Gość
jak wyciek niewielki to sprobuj narazie zmienic podkladke i ona raczej nie jest miedziana, to inny twardszy material. Jesli dalej bedzie sie tak dzialo to przegwintowac na wiekszy gwint jak ktos juz napisal. Po ilus tam wymianach czasem lubi sie zdarzyc ze kapie. ja ostatnio wymienialem i balem sie ze gwint zjechalem bo ciezko odkrecal sie na calej dlugosci, ale jest ok. Przyswiec i obejrzyj dokladnie gwint w misce bo raczej na korku nie zniszczysz, jak jest ok to jak pisalem podkladke sprobuj zmienic.
Komentarz
-
Re: cieknie olej z korka misy olejowej
Zamieszczone przez 13karolsswitam wszystkich,przyszedl czas na wymiane oleju juz poraz 3 od momentu kiedy jestem posiadaczem mojej igly, i tym razem sam chcem wymienc filtr oleju oraz sam olej, problem w tym ze z tego korka od misy olejowej na dole puszcza olej nie to ze duzo, ale na oslonie dolnej silnika zawsze robi sie mala plamka co jakies pol roku jak ją odkrecam zeby zobaczyc czy nic sie niedzieje, mam pytanie czy mozna jakos to uszczelnic: podkładką, uszczelką czy niewiem czym ?? sylikon to pewnie odpada!
Najpierw spróbuj wymiany samej podkładki/ uszczelki, jeśli nie pomoże, to dokładnie odtłuść korek wkręcony w miskę, silikonem go zaklej i powinno być OK. U mnie wytrzymywało 15kkm między zmianami oleju i było suchutko.
Siemion
Komentarz
-
-
ILE WYJAZDÓW TYLE POWROTÓW
http://www.bunkry.pl/pl/index.html
a gdy pomogłem, to nie bądź wiśnia i naciśnij POMÓGŁ.
http://www.motostat.pl/user_images/16862/icon3.png
Była SKODA 1 jest PEUGEOT 207
Komentarz
-
-
dzieki za wszystkie podpowiedzi fakt wczoraj popoludniu wymienilem olej oraz nowy korek z uszczelka ktora jest fabrycznie wmontowana w korek od misy olejowej - koszt 6 zl w ASO, dokrecilem nawet chyba nie na maksa bo jakos sie balem jeszcze mocniej dokrecac a mialem przeczucie ze moglem na hama krecic i krecic, ale dzis popoludniu wjechalem sobie na kanal zeby obadac sytuacje, no i jest okej sucho i bez przeciekow zadnych, hmm wlalem 4L a na bagnecie wyszlo ze na maxa jest olej :/ to tylko taka boloczka-dzieki i pozdrawiam najprostsze rozwiozanie okazalo sie dzieki bogu najlepszekarol - człowiek który zostal papierzem
Komentarz
-
-
Gość
Zamieszczone przez 13karolsshmm wlalem 4L a na bagnecie wyszlo ze na maxa jest olej :/ to tylko taka boloczka
[ Dodano: Czw 29 Mar, 12 21:43 ]
zreszta co ja bede staremu chlopu gadal
Komentarz
-
heh wiem czytalem o tym i sie przygotowalem, 4 weszla i max, mozliwe ze wina w misie lezy bo troche pogieta od sporu jest po tej zimie i w taki sposob ze chyba tam musial stary olej zostac w rogu po drugiej stronie od korka, dzieki bogu ze nie pekla :P ale pewnie nastepne spotkanie z czyms twardym i bedzie kaput drugi raz jak bede wymienial to chyba przod jeszcze lewarkiem podniose :P i poczekam z pol godzinki co najmniej :diabelski_usmiechkarol - człowiek który zostal papierzem
Komentarz
-
-
Gość
-
ILE WYJAZDÓW TYLE POWROTÓW
http://www.bunkry.pl/pl/index.html
a gdy pomogłem, to nie bądź wiśnia i naciśnij POMÓGŁ.
http://www.motostat.pl/user_images/16862/icon3.png
Była SKODA 1 jest PEUGEOT 207
Komentarz
-
Komentarz