Mam problem z moim autkiem, zaraz po odpaleniu po dłuższym postoju silnik nie równo pracuje i troszkę przydymi tak jakby nie pracował na wszystkie cylindry (to trwa chwilkę, jakoś do 5 sek). Świece sprawdzałem, wszystkie grzeją. Jaka może być jeszcze przyczyna?
I mam jeszcze dodatkowe pytanie, zbliża mi się zmiana oleju, mam zalany mobil 10w40, czy dalej lać mobila czy może castrola magnateca10w40?
Przyczyn może być kilka:
- opadanie paliwa na jednym z wtryskiwaczy - czyli przez pierwsze kilka chwil pracy może być lekko zapowietrzony i nie dawac takiej ilości paliwa jaka powinien
- zuzycie jednego z wtryskiwaczy - końcówka już nie rozpyla tak dobrze paliwa przez co zapłon na zimnym silniku jest utrudniony
- slabsze ciśnienie wtrysku na danym wtryskiwaczu
- ogólne zużycie silnika
Moja rada - nie przejmowac się. U mnie pojawiały się takie objawy ale ustąpiły po wymianie filtra paliwa przy okazji kompleksowej obsługi auta.
Panowie ale jest piekny temat jaki olej do TDi moze tam podyskutujcie o oleju dla kolegi. Jesli chodzi o nie rowna prace po odpaleniu to na poczatek proponuje sprawdzic, najlepiej z kims, czy zaraz po odpaleniu po dluzszym postoju nie pojawia sie banki powietrza w przewodach od filtra do pompy wtryskowej.
to ze po dluzszym postoju postoju pokazuje sie tam mala banka powietrza to normalne, ale sprawdz czy jak juz odpalisz nie leca jeszcze banki powietrza, najlepiej niech ktos odpala a ty obserwuj ten przewod czy nie leci powietrze, albo cos w rodzaju piany.
PioteR156, mam u siebie to samo. Sprawdź wężyk idący od filtra paliwa do pompy. Na samym początku gumowa rura łączy się z takim plastikiem przeźroczystym. Tam może być nieszczelność. (powstają one przy wymianie właśnie filtra paliwa ponieważ trzeba tym wężykiem trochę tam manewrować - zużycie materiału.
Daj znać jak dojdziesz do tego co było przyczyną.
Ja u siebie dodatkowo wymieniłem świece żarowe bo jedna była padnięta.
Zgrywanie wsadów z kości, programowanie BIOS, programowanie pamięci.
Nie, to u mnie nie ma takiego efektu. Odpala po dwóch obrotach silnika.
[ Dodano: Pon 23 Kwi, 12 21:50 ]
Tak jak patrzałem na Twoje filmiki powyżej to odpala podobnie jak Tobie przy ujemnej temperaturze.
Jak jest cieplej to jest lepiej, chodź też nie zawsze i nie mam pojęcia od czego to może zależeć, może faktycznie jest jakiś problem z którymś z wtryskiwaczy...
[ Dodano: Sro 25 Kwi, 12 16:28 ]
Wczoraj będąc na zewnątrz pod garażem zaobserwowałem że jak silnik chodzi to w przewodzie czasami pojawiają się pęcherzyki powietrza, to jest normalne? Do tego zauważyłem, że zaraz po zgaszeniu pojawia się większy pęcherz, tak jakby wracał z pompy paliwa, w pompie jest jakiś zaworek zwrotny lub może być tam nie szczelność?
Komentarz