od jakiegos czasu sledze juz to forum, ale ... inkognito , az w koncu postanowilem sie zalogowac. Miedzy innymi w takim celu, jak mysle duza czesc zalogowanych - problemy.
No ale do rzeczy - autko posiadam od ponad pol roku. Jest to Octavia Combi z 2000r.
Nie była bita - bo niby z pewnego źródła, no ale po zimie, kiedy to zaczelo robic sie ciepło, zaczal irytowac mnie szum w kabinie od ok 100km/h i wyżej :/.
Pierwsze co doczytałem, to wyrobione uszczelki, źle poskładane nadwozie, zużyte lub pęknięte podszybie.
Przerobiłem trzy opcje: uszczelki w drzwiach posprawdzane, jest OK, wnikliwie przebadana prawa strona auta, bo własnie po prawej, w dolnej czesci szyby czołowej przy desce rozdzielczej dochodzi ten niemiły szum :/. Podszybie też wymieniłem na nowe a wiatr jak hulał tak hula ... :/.
Az do dnia dzisiejszego, kiedy to przy wyciszonym radiu i wentylatorze na 1, ruszyłem przez przypadek dzwignia wycieraczek az tu nagle szum ucichł :|
Wiec pytam, bo powtórzyłem ten zabieg kilkakrotnie przy predkosci powyzej 100km/h z tym samym rezultatem - szum zniknal - CZY to możliwe ze prawe ramie wycieraczki, lub tez pióro wycieraczki daje ten efekt? moze troszke inaczej ustawic to ramie.
Ktos z Was mial moze cos takiego?
Możesz kupić wycieraczki areo, są z takim małym spojlerem który dociska je do szyby. Warto zobaczyć czy sprężyny wycieraczki dobrze dociskają. Jest też opcja, że gdy ktoś demontował wycieraczki źle je ustawił na szybie i teraz są zbyt wysoko.
Co do demontażu przedniej szyby - nic mi o tym nie wiadomo ... :/,
data jest taka jak na reszcie szyb, ale moze ktos z rozbitka wstawil kiedys, tego sie juz nie dowiem , natomiast ustawienie ramienia wycieraczki, potestuje po tym, jak nic nie da zdjęcie lub wymiana pióra wycieraczki.
A apropo piór , to wlasnie mam AREO z tym ala dociskiem do szyby.
Tak czy siak potestuje w weekend, bo na co dzien żona uzytkuje skude.
A tak na marginesie, jakby ktoś chciał, to mam dojście do bdb cen na felgi ALCARA i oponki różnych marek, jak cos, walić śmiało
Komentarz