[O1] znaczny spadek mocy - Nolauf i syk turbiny (?)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • octavianin
    Classic
    • 2012
    • 5

karas123-83 witaj
  • klonos
    Classic
    • 2011
    • 14

Cześć,

Na wstępie napiszę że czytałem o objawach jakie u mnie zaszły jednak na forum nie znalazłem tematu który obejmowałby całość objawów - dlatego zakładam nowy temat. Podejrzewam że dzieje się coś z turbiną i łapie tryb awaryjny.

Opis zjawiska:
    w zakresie obrotów od 2500 do 3500 słychać syk - wydaje mi się że turbiny - wcześniej go nie było. Następnie przechodzi w tryb awaryjny (chyba - na zegarach nie pokazuje się żadne info, ale czuć nagły brak mocy - silnik wyje a przyspieszenie nie ma - niezależnie od biegu).

Co sprawdziłem do tej pory:
    - jest ubytek oleju około pół litra - i to przez ostatnie maks 400km.
    - nie ma żadnych plam pod samochodem i nie za bardzo widać wycieki
    - próbowałem podpiąć vag-a ale nie udało mi się skomunikować z samochodem - kabel z Viakena i soft VAG-COM 3.11 (nigdy wcześniej nie podpinałem) - chciałem odczytać błędy, lub ew zrobić logi bo z tego co czytałem to podstawa do rozmowy o tym co się dzieje, zamiast wróżyć z fusów.

ostatnie naprawy/wymiany
    Auto jest świeżo po wymianie paska klinowego i sprzęgiełka napinacza. Opisane wyżej objawy ze spadkiem mocy były wcześniej tzn wystąpiły dwa razy i od razu wstawiłem samochód do mechanika jak zauważyłem postrzępiony pasek. Myślałem że to że pasek ma uszkodzenia wpływa na zamulenie auta jednak jak widać tylko myślałem

Samochód:
    Octavia O1 1,9tdi ALH 90KM 132kkm

Proszę o wskazówki jak ogarnąć tego VAG-a lub co ewentualnie mógłbym zrobić by przybliżyć sytuację samochodu.
    Agencja interaktywna klonos.pl tworzymy skuteczne strony internetowe i wiele więcej.

Komentarz

• german81
      L&K
      • 2010
      • 1414
      • Octavia II combi (1Z5)
      • AUQ 1.8 20VT 180 KM
      • BZB 1.8 TSI 160 KM

sprawdz czy nie masz gdzies nieszczelnosci miedzy turbo a głowica .wszelkie olejiste wycieki nałaczeniach i przewodach i na IC swiadczy o nieszczelnosci .
      diagnostyka vag 602-614-253

Komentarz

• przemik
        RS
        • 2012
        • 1610

No tak diagnostyka dynamiczna będzie konieczne plus odczyt błędów.
        Tutaj poczytasz jak "ogarnąc" VAGa

Ew. zapraszam na PW..... pomoge Ci zrobic logi.... i namierzyc do dolega Octavi...

Pozdrawiam
        Przemek
        DIAGNOSTYKA GRUPA VAG
        A6 C4 Avant 2.5 TDi AEL quattro
        80 B3 Limo 1.6 TD SB

Komentarz

• turbospec
          Classic
          • 2012
          • 22

Re: znaczny spadek mocy - Nolauf i syk turbiny (?)

Zamieszczone przez klonos

ostatnie naprawy/wymiany
          Auto jest świeżo po wymianie paska klinowego i sprzęgiełka napinacza. Opisane wyżej objawy ze spadkiem mocy były wcześniej tzn wystąpiły dwa razy i od razu wstawiłem samochód do mechanika jak zauważyłem postrzępiony pasek. Myślałem że to że pasek ma uszkodzenia wpływa na zamulenie auta jednak jak widać tylko myślałem
          W niektórych TDI przy wymianie paska i napinacza rozmontowuje się układ dolotowy tak aby zrobić dobry dostęp w czasie naprawy. Czasami zdarza się tak, że po złożeniu wszystkich części zapinki na rurach nie siądą właściwie i podczas gwałtownego przyśpieszania, gdy turbosprężarka zbuduje ciśnienie dochodzi do rozłączenia rur (i z tego powodu może być słychać syk). Sprawdź proszę rury prowadzące od turbosprężarki do intercooler'a i od intercooler'a do kolektora ssącego.

Jeśli chodzi o olej to jego zużycie jest zbyt wysokie. Sprawdź czy w intercoolerze nie zbiera się olej - jeśli tak to turbosprężarka jest do naprawy (wymiana uszczelnień, czyszczenie, wyważenie). Jeśli potwierdzi się turbo do naprawy to wczesna reakcja pozwoli Ci zaoszczędzić sporo pieniędzy.

Przy okazji warto zapoznać się z tematem: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...ighlight=turbo
          www.turbospec.pl

Komentarz

• klonos
            Classic
            • 2011
            • 14

Witam ponownie, dziękuję za odpowiedzi. Byłem ostatnio strasznie zarobiony i nie miałem czasu powalczyć z samochodem, ale dziś się za to wziąłem.

Było już za ciemno żeby obejrzeć kwestię wycieków i szczelności - tym zajmę się jutro.

Próbowałem natomiast podłączyć się do komputera, ale z marnym efektem.

Mam kabel z viaken.pl oznaczony VAG KKL i program VAG-COM 311.2-n.

Podłączyłem kabel do laptopa zainstalowałem ze sterownikami dla VAG ze strony viakena.
            Zainstalowałem VAG COM
            ustawiłem w opcjach sterownika na komputerze COM 1
            Tak samo COM 1 ustawiłem w VAG-COMie

zrobiłem test:
            COM Port Status: OK
            Intrface Status: 0 - found, ready
            Fast-Sunch Compatible: NO

chciałem sczytać błędy z pamięci silnika wszedłem w
            SELECT -> 01.ENGINE -> i otrzymałem po chwili informację że nie odbiera danych - o co chodzi? czy coś robię źle?

co do kabla upewniałem się na forum że jest ok. Macie jakieś pomysły o co może chodzić?
            Agencja interaktywna klonos.pl tworzymy skuteczne strony internetowe i wiele więcej.

Komentarz

• K_Popiel
              Rider
              • 2010
              • 608

Sprawdź czy w menadżerze urządzeń w windows'e do twojego kabelka przypisany jest port COM 1, i w programie VAG-COM i w menadżerze porty COM muszą być identyczne.
              // Podstawowa Diagnostyka VAG // Odczyt PIN Immo // OP-COM //
              ------------------------------------------------------

Komentarz

• klonos
                Classic
                • 2011
                • 14

@K_Popiel

Są takie same. Jak instalowałem domyślnie system przypisał kabelkowi com9 i zmieniłem go na com1.

Z kolei w VAG-COMie sprawdzałem i na innych ustawieniach niż COM1 nie dopuszczało mnie do kroku SELECT -> 01.ENGINE i wyrzucało info (piszę z pamięci) że nie ma komunikacji przez dany port COM.

Zakładam że program widzi komputer tylko nie otrzymuje od niego sygnałów. Nie niestety mam pojęcia co może być tego przyczyną.

Komentarz

• przemik
                  RS
                  • 2012
                  • 1610

Probowales sie podlaczyc do innego samochodu... ew. czy kiedys ktos podlaczal sie do Twojego z sukcesem ?
                  Przemek
                  DIAGNOSTYKA GRUPA VAG
                  A6 C4 Avant 2.5 TDi AEL quattro
                  80 B3 Limo 1.6 TD SB

Komentarz

• richi9
                    Rider
                    • 2011
                    • 427

niestety wina instalacji kabla... wejdx w menager urządzeń jeśli na kablu będzie pytajnik to nie masz sterownika dobrze zainstalowanego.spróbój jeszcze raz krok kroku, spoczko...

Komentarz

• klonos
                      Classic
                      • 2011
                      • 14

Na wstępie dzięki za szybkie odpowiedzi.

@przemik
                      Niestety nie. Ani nie miałem okazji podpinać swojego kabla i laptopa pod inną skodę ani nikt nie podpinał się do mnie z innym kablem.

Mógłbym teoretycznie spróbować podpiąć się pod octavię O2 mojego taty, ale z tego oc czytałem to ona wymaga innego kabla (?).

@richi9
                      Nie mam pytajnika - sprzęt pokazuje się w Porty (COM i LPT) jako Interface USB-Serial Port (COM1) także wydaje mi się że jest ok.

Komentarz

• richi9
                        Rider
                        • 2011
                        • 427

dobrze com1 a w opcjach vaga zmieniałeś na com1? jeżeli tak no to może jeszcze raz od początku zainstalować. Krok po kroku..
                        Sorry widze ze zmieniałes w vagu też ...Noto odinstaluj i jeszcze raz krok po kroku...

Komentarz

Pracuję...