Witam serdecznie.
Ostatnio wymieniałem tarcze hamulcowe + klocki z tyłu w octavi I 4x4
po tym zabiegu przy hamowaniu drga kierownica i lekko pedał hamulca....
Dodam tylko że auto stało jakiś czas nie jeżdżone....
Będąc pewnym że tył wymieniłem jak należy, pomyślałem że winowajca leży w przednich tarczach hamulcowych.
Zabrałem się za sprawdzenie ich, okazało się że wewnętrzna strona tarczy ma duże ranty i wybrzuszenia, klocek nie dolega na całej jej powierzchni. Klocek wewnętrzny jest w 20% starty z widocznymi wyżłobieniami....
Zewnętrzny natomiast klocek ma 80% zużycia a tarcza ma niewielki rant na zewnętrznej i wewnętrznej średnicy.
Zanim kupię zestaw na przód:
1. Jako że jest to 4 napędowa octavia tył może przenosić drgania poprzez wał na skrzynie, jednostkę napędową aż na kierownicę???
2. Może problem leży w szpilkach pływających zacisku do którego przymocowane jest jarzmo ??
Tylne szpilki:
Jedna z nich ma wyżłobienie a druga tak jakby średnica zmienia się "kolumnowo"
Pamięta ktoś z waz która szpilka idzie do góry a która na dół ?
Ostatnio wymieniałem tarcze hamulcowe + klocki z tyłu w octavi I 4x4
po tym zabiegu przy hamowaniu drga kierownica i lekko pedał hamulca....
Dodam tylko że auto stało jakiś czas nie jeżdżone....
Będąc pewnym że tył wymieniłem jak należy, pomyślałem że winowajca leży w przednich tarczach hamulcowych.
Zabrałem się za sprawdzenie ich, okazało się że wewnętrzna strona tarczy ma duże ranty i wybrzuszenia, klocek nie dolega na całej jej powierzchni. Klocek wewnętrzny jest w 20% starty z widocznymi wyżłobieniami....
Zewnętrzny natomiast klocek ma 80% zużycia a tarcza ma niewielki rant na zewnętrznej i wewnętrznej średnicy.
Zanim kupię zestaw na przód:
1. Jako że jest to 4 napędowa octavia tył może przenosić drgania poprzez wał na skrzynie, jednostkę napędową aż na kierownicę???
2. Może problem leży w szpilkach pływających zacisku do którego przymocowane jest jarzmo ??
Tylne szpilki:
Jedna z nich ma wyżłobienie a druga tak jakby średnica zmienia się "kolumnowo"
Pamięta ktoś z waz która szpilka idzie do góry a która na dół ?
Komentarz