Duży ubytek płynu chłodnicy oraz osad pod korkirm oleju!!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Dominikpl
    Classic
    • 2016
    • 5

Najczęściej 28, jak jeździłem do Niemiec to z "dużych" na 21 nadawali.
  • koltotki89
    Classic
    • 2013
    • 10

Witam.
    Jakieś 3 tyg. temu wymieniałem olej jak i płyn w układzie chłodzenia i co 2 tyg. muszę dolewać wody i to nie mało bo około 2 litrów. :shock: Ale wczoraj jak wybrałem się na dłuższą trasę podniosła mi się temperatura silnika do maksimum przez co musiałem zjechać na pobocze odczekać trochę i dolać znów wody i to ponad 2 litry. Po dolaniu temperatura silnika wróciła do normy ale przejechałem około 70 km i znów musiałem dolać :bsilny:

Z tego co udało mi się dowiedzieć to najprawdopodobniej uszczelka pod głowicą ale nie mam pewności. Czy możecie mi podać ewentualny koszt takiej naprawy i powiedzieć co przy takiej wymianie jest potrzebne chodzi mi tu o części i czy olej będzie musiał być znowu wymieniony/

Silnik 1,6 benzyna 101km km

Z góry wielkie dzięki

Komentarz

• pekool
      Rider
      • 2012
      • 321
      • Octavia I combi (1U5)
      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

a zwrociles uwage czy samochod ci nie dymi ? to strasznie duzo ci go ucieka, to raczej wyglada na wyciek... jak u mnie padla UPG to mi wywalalo plyn ze zbiorniczka wyrownawczego po ostrzejszej jezdzie, plyn w zbiorniczku byl metny i bylo w nim czuc spaliny. Patrzyles czy nie ma mokrej plamy pod samochodem ? Tak ogolnie wymiana UPG, czesci plus sprawdzenie glowicy na szczelnosc kosztowalo mnie 950 pln. Najpierw sprawdz podstawowe opcje ubytku plynu, zeby sie nie pakowac w niepotrzebne koszta
      pekool

Komentarz

• koltotki89
        Classic
        • 2013
        • 10

Nie nie sprawdzałem czy auto dymi. A na jaki kolor powinno dymić? i plamy też nie zaobserwowałem ale popatrzę jeszcze.

Komentarz

• djtomi2
          Rider
          • 2010
          • 252
          • Octavia II (1Z3)
          • CEGA 2.0 TDI CR RS 170 KM

Jak najbardziej objawy uwalonej uszczelki pod głowicą. Osad pod korkiem oleju oznacza, że płyn chłodniczy idzie ci do oleju, a co za tym idzie wymiana oleju po robocie jest raczej konieczna.
          Pozdrawiam.

Komentarz

• koltotki89
            Classic
            • 2013
            • 10

Ok. Skoro to objawy uszczelki pod głowicą to czy tak DUŻY ubytek płynu mógł coś uszkodzić przy okazji czy został spalony?

Komentarz

• BASTIAN001
              L&K
              • 2013
              • 1177
              • Octavia I (1U2)
              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Tak duży ubytek wody nie powinien nic więcej uszkodzić ale tak naprawdę usterki oraz koszty poznasz dopiero po zdjęciu głowicy...i ocenie przez mechanika...

Komentarz

Pracuję...