[O1] Demontaż tylnego czopa

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • LukaszVRS
    Classic
    • 2016
    • 1

Fajna amerykanka. Gratulacje
  • bogdann
    Classic
    • 2013
    • 3

Witam, podczas wymiany czujnika ABS z tyłu niestety urwałem śrubkę mocującą. I tu pojawia się kilka pytań:

1. Najlepsze wyjście jakie widzę to demontaż czopa i wykręcenie wykrętakiem urwanej śruby, czy jest jakieś lepsze wyjście?
    2. Widzę w poradnikach że piasty nie schodzą tak lekko i trzeba użyć ściągacza - pytanie co z założeniem z powrotem, nie będzie problemów?
    3. Chyba za bardzo spiłowałem nowy czujnik i jest niecały milimetr luzu - czym wypełnić lukę między podstawą czopa a czujnikiem, poxipol się nada?
    4. Jeśli ktoś w Warszawie się w tym specjalizuje albo dla niego to pikuś - niech pisze cenę

Pozdrawiam

Komentarz

• Damian-jg
      Ambiente
      • 2008
      • 229

Zamieszczone przez bogdann
      2. Widzę w poradnikach że piasty nie schodzą tak lekko i trzeba użyć ściągacza - pytanie co z założeniem z powrotem, nie będzie problemów?
      Piasta jest z łożyskiem, w sumie po ściągnięciu możesz ja od razu wymienić
      Zamieszczone przez bogdann
      3. Chyba za bardzo spiłowałem nowy czujnik i jest niecały milimetr luzu - czym wypełnić lukę między podstawą czopa a czujnikiem, poxipol się nada?
      jeżeli jest ok 1 mm jest ok
      FIAT Service

Komentarz

• bogdann
        Classic
        • 2013
        • 3

Zamieszczone przez Damian-jg
        Piasta jest z łożyskiem, w sumie po ściągnięciu możesz ja od razu wymienić
        chwilowo nie planowałem takiego wydatku, widzę skf w okolicach 200zł a najtańszego zamiennika za 90zł nie będę montował więc wolałbym żeby stary sprzęt wskoczył na swoje miejsce

Komentarz

• dees
          Ambiente
          • 2008
          • 217

Nie wskoczy- po sciągnięciu szmelc.
          pryncypal

Komentarz

• bogdann
            Classic
            • 2013
            • 3

Zamieszczone przez dees
            Nie wskoczy- po sciągnięciu szmelc.
            A jak z jakością zamienników? Z tego co kojarzę od półtora roku mam chyba z przodu zamienniki i jest ok, ale różnie to z tym bywa.

Brałem już tam wentylator i zamek firmy VIKA, więc nie zdziwiłbym się gdyby to też była ta firma

Komentarz

• krisoctav
              Rider
              • 2008
              • 417

Ja jak wymieniałem czujnik abs też tą śrubkę ukręciłem i jeżdżę bez zamontowałem czujnik akurat pasował w duży wcisk i się trzyma nie ma błędów tobie również radzę załóż sprawdź czy nie wywala błędów i po sprawie warunki zewnętrzne jeszcze tobie bardziej pomogą i się ładnie zamocuje a jak masz luz to może poksylina aby ustawić i zabezpieczyć

Komentarz

• petras
                Ambiente
                • 2008
                • 171
                • Octavia I (1U2)
                • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

jakieś 50kkm wymieniałem czujnik abs w tylnym kole i aby ułatwić sobie zadanie zdemontowałem całą piastę którą bez problemu założyłem spowrotem i do dnia dzisiejszego cisza dobiega z tego koła. zatem nie do końca jest prawdą to iż demontaż piasty jest jednoznaczny z jej wymianą

Komentarz

Pracuję...