A czy ktoś, kto nie wybiera się na zlot może zamówić podkoszulki i smycze?
Rozruch na zimnym silniku
Zwiń
X
-
Rozruch na zimnym silniku
Witam wszystkich, zimne dni i pojawił się owy problem. Wymieniłem świece, filtr paliwa, rozrusznik i aku. Co może być faktyczną przyczyną tego problemu, bo pytając kilku mechaników (chyba z 8) każdy wskazał inną przyczynę, zaczynając od czujnika temperatury kończąc na przekaźniku świec. Dodam, że świece grzeją, ale muszę podgrzać je kilka razy, gdy auto stało dobre kilka godzin. Problem znika gdy auto ponownie się odpali (pali od strzała). Z góry dziękuję za info
-
-
Mataxaa, co do termostatu wątpię, natomiast co do czujnika to możliwe, ale skoro świece grzeją to znaczy, że raczej jest ok, bo ECU odczytuje temperaturę odpowiednią do uruchomienia układu podgrzewania wstępnego (jak to się ładnie fachowo nazywa :lol. Też do sprawdzenia. Measuring Blocks w VCDS kanał 01. A co do kąta wtrysku, to silnik musi mieć min. 80 stopni, bo inaczej
. Jak już będziesz w BS to kliknij na TDI-Timing to pokaże się wykres kąta wtrysku. Optimum to niebieska linia na środku. Oczywiście to przy odpalonym silniku
Komentarz
-
-
Mataxaa, no teoretycznie samo się nie powinno rozjechać, ale różne rzeczy się dzieją. Rozrząd kiedy robiłeś? Bo ja podejrzewam, że u mnie wtedy coś mechanik zwalił, bo i zeszłej "zimy" ciężko mi palił. A w tym sezonie to już w ogóle, 4x grzane świece a i tak przy niewielkim mrozie trzeba było z 10 sekund kręcić żeby zaczął łapać.
Komentarz
-
-
Rozrząd był wymieniany od razu po kupnie autka, a aktualnie przejechałem na nim około 30kkm. Apropo zeszłej zimy, nawet na mrozie +/- -10C autko paliło na dotyk. Wyczytałem, że problem może być tz. "nieszczelność układu paliwowego" na skutek którego paliwo się cofa. Gdyż "fachowiec" wymieniał mi filtr paliwa. Może faktycznie skupić się na początek na tym ?
Komentarz
-
-
Mataxaa jeżeli wcześniej auto dobrze odpalało a problem pojawił się między innymi po wymianie filtra paliwa to w pierwszej kolejności na tym bym się skoncentrował. Jak sam napisałeś układ paliwowy może być nieszczelny. Być może winowajcą jest zawór filtra paliwa-zużyte oringi.
Sprawdź jeszcze czy opaski łączące przewody z filtrem są dobrze zamocowane.
Komentarz
-
-
BASTIAN001, Po moje mu to by trza sprawdzić kąt ustawienia wtrysku.Miałeś wymieniany filtr paliwa.Cz y nowy został zalany ropą przed założeniem :?: Sprawdz szcelność całego układu paliwowego oraz zaworek zwrotny czy ropa się nie cofahttp://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
Pozdrawiam ANIOL
Komentarz
-
-
Mataxaa, oczywiście, że zrobisz to tam.. wrzucę fotki z neta..
Wyciągasz tą blokadę z drutu (wysuwasz) i w ten sposób odblokujesz trójnik:
Ciągniesz trójnik z czuciem do góry i Twoim oczom ukaże się:
I te dwa małe oringi wymieniasz na nowe.. montaż w odwrotnej kolejności.VAG - diagnostyka - kodowania - adaptacje - PIN immo - adaptacje kluczyków
Jeżeli post okazał się pomocny kliknij
Komentarz
-
-
alxxx zgadza się i wiem że jest to norma...
Mataxaa wymieniałeś zaworek przy okazji wymiany filtra, czy było to wcześniej...? (wiesz nowe nie zawsze znaczy lepsze)... jeżeli razem z filtrem to załóż stary jeżeli masz i sprawdź czy jest poprawa...
Czy wcześniej przed wymianą też musiałeś kilka razy grzać świece...?
Komentarz
-
-
BASTIAN001, Tak był też wymieniany razem z filtrem. Przed wymianą wystarczyło tylko raz i palił od ręki. Wymieniłem ori na nowe i sytuacja trochę się poprawiła, ale do rewelacji jeszcze daleko.
Postaram się metodą prób i błędów wykluczyć każdy z potencjalnych przyczyn. Wczoraj zaczął mi wariować wskaźnik temperatury. Słyszałem, że walnięty czujnik też ma duży wpływ na takie zachowanie. Więc postaram się go jutro wymienić
[ Dodano: Nie 25 Sty, 15 00:23 ]
Konty wtrysków sprawdzone wszystko ok, czujnik temperatury wymieniony, ori w zaworka zwrotnego wymienione i dużych zmian nie ma .. Ktoś ma może jeszcze jakieś pomysły ?
Komentarz
-
-
Jeżeli temperatura otoczenia ma znaczenie, czyli wraz z jej spadkiem rozruch jest utrudniony to sprawdziłbym kompresję silnika. Można wszystko wymienić, ale jak nie będzie odpowiedniej kompresji to i tak nie odpali.
Natomiast jeżeli jest 20 stopni ciepła na dworze, a silnik jest zimny i też ciężko odpala to już nie kompresja tylko coś innego.
Komentarz
-
-
toznowuja, nie strasz kolegi na zapas
Mataxaa, jaki masz kąt wtrysku? Mnie udało się w piątek ustawić na te niby optymalne 53, ale po wykresie widziałem, że to jednak jeszcze nie optimum. Aczkolwiek poprawa jest zdecydowana, bo odpala po dosłownie 2-3 sekundach kręcenia a nie 10 i więcej i jakby spalanie lekko spadło :szeroki_usmiech
Komentarz
-
-
toznowuja, Kompresja przy okazji była sprawdzona i powiedzieli, że wszystko jest dobrze. Silnik palił poprzedniej zimy przy mniejszych temperaturach na dotyk, wszystko zaczęło się, po wyżej wymienionych zabiegach.
rafiki, Aktualnie kąt wtrysku ma około 60 (dobrze nie pamiętam). I tu kolejne pytanko, czy jest taka możliwość, że pompa w baku jest uszkodzona i może powodować takie zachowanie. ? Bo nie słyszę żeby chodziła, gdy włączę zapłon (chyba że jestem już głuchy i ciężko usłyszeć jej cichą pracę ) :P
Komentarz
-
Komentarz