Tempomat

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • piotras74
    Rider
    • 2008
    • 738

Tempomat

Jedno pytanie do kolegów Jakim momentem były dokręcone te śruby? czy tak jak zaleca Skoda 120 Nm czy może pneumatykiem czy nożnie skacząc po kluczu? Nie przypadkowo każda śruba w aucie ma podany moment z jakim należy ją przykręcić. Naprawdę warto zainwestować w klucz dynamometryczny (sto parę pln) najlepiej z zakresem 20-180 Nm i pozbyć się problemów ze śrubami które się urywaja lub nie chcą odkręcić. Ja sam serwisuję VW a teraz dodatkowo Skode od kilku lat i nigdy nie miałem problemów z żadną śrubą. Smarów nie polecam gdyż producent tego nie przewidział jest mozliwość odkręcenia się śruby a wtedy..... Przy śrubach dokręcanych do momentu 50-70 Nm wręcz polecam używanie specjalnego preparatu zapobiegającego samoczynnemu odkręceniu się śrub. Oczywiście nie do kół tu wystarczy 120 Nm i nigdy nie ma problemu z odkręceniem a siła jest odpowiednia.
  • lemon
    Classic
    S_OCP Member
    • 2007
    • 4

Tempomat

Mam tempomat - zamontowali w ASO, po jakimś czasie "siadł" i już nie wstaje. W ASO na gwarancji wymieniali ze dwa razy jna nowy i tez nie wstawał - kicha! Poddali się a ja mam dodatkowy gadżet tylko niepełnosprawny. W ASO nie moga się domyslić co mu dolega i zostałem z problemem sam!
    abisynia

Komentarz

• dariuspolo
      L&K
      S_OCP Member
      • 2007
      • 1168

...jezeli kodowanie jest zapamietane (11463), to sprawdz funkcje tempomatu wg. tabeli(blok pomiarowy 06 lub 22).

[ Dodano: Wto 08 Kwi, 08 14:16 ]
      ...deaktywacja tempomatu: 16167
      Załączone pliki
      T4 CARAVELLE AXG 150PS/295Nm
      SEAT ALHAMBRA BLT 180PS/385Nm
      Zuzycie paliwa

Komentarz

Pracuję...