[O1] Decyzja o zakupie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tomi82
    Classic
    • 2009
    • 27

[O1] Decyzja o zakupie

Andrev3, zacznij juz trenować :lol:
    tomi
  • jankos31
    Classic
    • 2008
    • 33

[O1] Decyzja o zakupie

Witam serdecznie wszystkich na tym forum.
    Mam pewien dylemat i może wasza społeczność choć trochę pomoże mi w decyzji. Otóż mam do kupna dwa modele Octavii:
    1) Octavia 2003 silnik 2.0 115KM. 131000 km -cena 25000
    2) Octavia 2003 silnik 1.6 102KM 160000 km -cena 23000
    Obydwa auta są w wersji AMBIENTE, obydwa są serwisowane, mają oryginalne przebiegi (znam je od nowości). Chciałbym się dowiedzieć, jak w codziennej eksploatacji sprawują się te dwa silniki, jak ze spalaniem, jak z kosztami np wymiany rozrządu. Co myślicie na temat przebiegu 160000km jeżeli chodzi o silnik 1.6 i ogólnie o Octavię.
    Pozdrawiam

Komentarz

• Marian 2
      L&K
      • 2007
      • 1085
      • Octavia I combi (1U5)
      • AQY 2.0 MPI 115 KM

Nie zastanawiać się i brać 2,0. Silnik nie do zdarcia, bo nie wysilony, lepsze osiągi i komfort jazdy, spalanie porównywalne.

Komentarz

• marekzu
        L&K
        • 2007
        • 1412
        • Superb II combi (3V5)

brac 2.0 , tak jak Marian 2, pisze - stara sprawdzona konstrukcja

Komentarz

• Janinho
          Rider
          S_OCP Member
          • 2008
          • 390
          • Octavia II (1Z3)
          • BKD 2.0 TDI 140 KM

dołóż 2tyś i bierz 2.0 - trudno nie zgodzić sie z kolegami tym bardziej,że to te same wersje wyposażeniowe a i przebieg ma mniejszy. Skoro jesteś pewny tych przebiegów to ja bym brał 2.0

chyba, że jakiś kolor ma paskudny :P
          >>>Moja Octavka<<<

Komentarz

• Andrev3
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 6116

Dokładnie wybierz 2.0. Co prawda 1.6 z takim przebiegiem tez jest ok, ale jednak 2.0 sprawi Ci więcej frajdy z jazdy prze podobny spalaniu. Jeżeli chodzi o koszty serwisowania to nie powinno być wiuększych różnic między jednym i drugim silnikiem. 2.0 jak wspomniałmarekzu, to dobra sprawdzona jednostka. I mniejszy przebieg
            Powodzenia w zakupie i bezawaryjnej jazdy
            RENT COMPLEX

DACAR.team

Komentarz

• jankos31
              Classic
              • 2008
              • 33

Dzięki wszystkim za sugestie. Zawsze wiedziałem, że na Skodziaży można liczyć No właśnie, jeżeli chodzi o spalanie, to katalogowe wartości są mi znane.
              A na jakim poziomie rzeczywistym ono się kształtuje w jednym jak i w drugim silniku?
              Pozdrawiam

Komentarz

• Andrev3
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 6116

jankos31, wszystko zależy od stylu jazdy i wagi nogi. Moja Oti co prawda 1.6 ale 75 KM wyrabia sie średnio do 8 litrów przy takie normalnej użytkowej jeździe (nie turystyczno - zwiedzającej ) Także przypuszczam ze do 9 max 10 powinienes ise mieścić
                RENT COMPLEX

DACAR.team

Komentarz

• drobny81
                  Classic
                  • 2008
                  • 19

Witam wszystkich!!!

Jestem nowym laikiem na forum i mam na oczku O1 z 98r z przebiegiem 48 000 km od kobieciny która ją lekko porysowała. Czy cena 2 200 EU to rozsądna cena ?? :?

Komentarz

• Andrev3
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 6116

Jeżeli przebieg jest faktycznie taki jak mówisz to nawet się nie zastanawiaj... a jeżeli się nie zdecydujesz to daj namiar
                    RENT COMPLEX

DACAR.team

Komentarz

• drobny81
                      Classic
                      • 2008
                      • 19

Będzie u mnie w czwartek, porobię parę fotek i poproszę Was o opinie. Szwagier nagrał mi to autko tylko jest gołe. Miałem dylemat co do przebiegu, ale kolesie sprawdzili tarcze, nie były bardzo zjechane no i pierwszy właściciel Co musiałbym zrobić (sprawdzić) po jej sprowadzeniu ??

P.S.
                      Jeżeli będzie miał jeszcze jakąś podobną bryczkę to dam Wam znać na forum

Komentarz

• Andrev3
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 6116

Ja kupiłem półtora roku temu OI 1.6 75 KM z 99 roku z przebiegiem 36 000 KM od dziadka w Niemczech prywatnie. Stan igła i dałem 3500 EU Więc jeżeli wszystko jest ok to sie nie zastanawiaj. Odnośnie golasa... to ja też mam Classica

[ Dodano: Nie 20 Kwi, 08 17:07 ]
                        I chyba małe OT zrobiliśmy...Sorki
                        RENT COMPLEX

DACAR.team

Komentarz

• drobny81
                          Classic
                          • 2008
                          • 19

Wielkie dzięki za radę Miałem do wyboru jeszcze Mondeo 98r full opcja, ale jakoś te autka do mnie nie przemawiają :/ Brat ma Felicje Magic z 99r 1.3 MPI i autko sprawuje się perfekcyjnie!!! Ma przejechane 200 000 km a mechanik z serwisu powiedział, że spokojnie zrobi jeszcze 100 000 bez remontu. Dlatego skusiłem sie na Octawię. Jeżeli znajdę w okolicy jeszcze jakiegoś dobrego mechanika to będę wniebowzięty

Komentarz

Pracuję...