Bądźmy szczerzy - z garażu by go nikt nie wygonił A przynajmniej dzieciaka łatwiej na tył wsadzić - choć nawet dziecko za wiele miejsca tam nie będzie miało.
Turbinka - roznice pomiedzy nimi
Zwiń
X
-
Turbinka - roznice pomiedzy nimi
Witam wszystkich uprzejmie
jestem b. nowy i b. swieży jeśli chodzi o motoryzacje w ogole (a jesli chodzi o TDI i i turbinki w szczegolnosci).
Szukalem i czytalem zeby nie dublowac tematow, ale potrzebuje b. konkretnej pomocy/odpowiedzi: czy turbinke GT 1749V o numerze VW (?) GA3 038 253 019D moge wymienic na turbinke GT 1749V o numerze VW np. GS4 0382530 19N ?
Pytam, gdyż auto (Octavia I 1.9 TDI kombi 2000r. 110KM silnik ASV) z Notlauf-ami itp. trafilo do warsztatu, gdzie chciano rozmontowac i 'ożywić' turbinkę, ale poinformowali mnie wlasnie, iz nie moga jej rozebrac - jest podobno tak zardzewiala/zapieczona, ze boja sie zeby nie rozpadla sie podczas dalszych prob demontazu. Sugerują wysylke turbiny do zakladu zajmujacego sie wylacznie regeneracja.
Widze na Allegro turbine 'podobną' (tj. GS4 0382530 19N) i zastanawiam sie czy jest szansa zamontowac ja w moim aucie.
A jesli odradzacie zakup na Allegro czesci o nieznanym przebiegu/stanie to moze znacie kogos kto w okolicach Gorzowa Wlkp. (Poznan, Szczecin?) regeneruje takie trudne przypadki jak moja turbinka?
Prosze uprzejmie o pomoc, bo jestem zielony w temacie - z gory dziekuje za wszelkie porady.
-
-
RSS_OCP Member
- 2004
- 2333
- Superb III (3V3)
- ASV 1.9 TDI VP 110 KM
- CDAA 1.8 TSI 160 KM
- CHHB 2.0 TSI RS 220 KM
Cześć
Ja mam na sprzedaż swoją turbinę: http://allegro.pl/item352775446_turb...at_vw_asv.html - jest to turbina od wersji ASV (numer na mojej: HGR 038253019N). Turbina w stanie idealnym, wyjęta przy przebiegu 67 tyś. km.
Komentarz
-
[quote="_tm_"]Cześć
Ja mam na sprzedaż swoją turbinę: http://allegro.pl/item352775446_turb...at_vw_asv.html - jest to turbina od wersji ASV (numer na mojej: HGR 038253019N).
---------------
Witam i dziekuje za propozycje.
Pytanie jednak pozostaje nierozstrzygniete: czy moja turbinke GA3 038 253 019D moge zastapic turbinka Twoja czy innego sprzedawcy w przypadku, gdy Twoja ma kod HGR 038253019N a innego sprzedawcy ma kod GS4 0382530 19N ...
Pomozcie prosze rozstrzygnac to pytanie jednoznacznie.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftMozesz wsadzic kazda GT1749V ktora jest z kolektorem
Komentarz
-
-
Zeby nie tworzyc nowego tematu powiedzcie mi jak nazywa sie to cudo zaznaczone na fotce. (fotka z licytacji _tm_ - bardzo dzieki ) To jest jakis zawor? Bo okazalo sie u mnie, ze po wyjeciu turbiny to cudo stoi jak zaczarowne. Nie chce wcale sie ruszac. Nie wiem czy sie zapieklo, czy cos innego. Podobno nie da sie tego kupic jako czesci zamiennej tylko z cala turbina :roll: .
Obiaw mialem taki ze przy 170 mialem odciecie mocy i max co dalo sie jechac to 130-140. Pojechalem do mechanika i stwierdzil ze najprawdopodobniej to beda zapieczone i zabrudzone sadzami kierownice :roll: Wyjeli turbine i okazalo sie ze ten zawor (jak oni to okreslili) nie pracuje wcale.Załączone plikiPassat 2.0 TDI, 140 KM, 2007, Comfortline
mam nadzieję, że będzie równie dobry co octavia...
Komentarz
-
-
To jest mieszek do sterowania podcisnieniowo sztanga do regulacji zmiennej geometrii turbiny. Tak to fakt teoeretycznie nie sprzedaja tego jako czesci zamiennej, chociaz do starych Passatow w ETCE widnieje jako czesc zamienna, chociaz cena zabija A teraz inne pytanie. Czy ktos zdjal ciegno po drugiej stronie, co laczy sie ze sprezarka i wtedy zobaczyl czy dziala sam mieszek. Bo moga byc zabite kierownice sadza i mieszek, chocby byl nowy i tak nie dygnie nawet o 1mm :twisted:
Komentarz
-
-
Dzieki Maicroft, za szybka i fachowa odpowiedz :roll: wlasnie u mnie wyczyscili kierownice z sadzy i nadal nie dzialala ta sztanga, stad pomysl na ten mieszek (juz teraz wiem ) :roll:
[ Dodano: Wto 29 Kwi, 08 08:53 ]
Zamieszczone przez Maicroftchociaz cena zabija
mysle ze to bedzie to... :roll:Passat 2.0 TDI, 140 KM, 2007, Comfortline
mam nadzieję, że będzie równie dobry co octavia...
Komentarz
-
-
dobrze , fachowo i się cenią regenerują turbiny w Iławie,
teraz właśnie zmieniają mi w warsztacie mieszek w mojej ASV-ce bo łapał zadyszkę . Kierownice byly o.k. ale zawór padł i wysypało się z niego duuuża kupka rdzy i piasku!!
Koles mi wstawia używany , podobno sprawny i daje gwarant, za 350 pln + 400 za robote. W Iławie chcą za ten zawór z regulacją na przyżadach 1000 pln netto :lol:
Moja furmanka jest z końca 2005 roku i ma najechane 130kkm.
marcind, wczoraj rozmawiałem z tym gościem z allegro wydawal sie konkretny , ale jak ktoś może go sprawdzić , albo już z nim handlowal dajcie jakieś info!!NOWA TWARZ http://www.wrzuta.pl/obraz/x1NMSALRtR/
Bilstein B4+tarcze ATE PD+klocki ATE - SUPER ZESTAW !!
Wojtisek - bokiem do przodu to jest to !!!!
171 KM ; 402 Nm obr/min
Nie sztuką jest zabić muchę przednią szybą, sztuką jest zabić ją boczną...
Komentarz
-
-
No właśnie!! jak się kształtują ceny u Was za taką usługę??
czy 400 pln , ale na fakturę, za wyjęcie turbiny, wymianę zaworu, zamontowanie i wyregulowanie to dużo??NOWA TWARZ http://www.wrzuta.pl/obraz/x1NMSALRtR/
171 KM ; 402 Nm obr/min
Komentarz
-
-
Szczerze mówiąc nie wiem, ponieważ ja to sam robiłem a czynność ta zajmuje jakieś 15-20 minut (oczywiście bez regulacji - u mnie jakoś chyba nie była potrzebna bo wszystko bangla jak należy).
Jeśli turbina nie była czyszczona (czy cokolwiek innego z nią robione) to do wymiany samego mieszka nie widze żadnego sensu w jej demontażu. A co do ceny mieszka to może nie będę pisał za ile taka regenerowana część jest do dostania żeby Cię nie dołować :wink:PerfectService by
Komentarz
-
-
Pomozcie prosze - mam takie mozliwosci :
- wysylac gdzies moja dotychczasowa turbinke do regeneracji bez gwarancji czy to sie uda a jesli tak to w jakim zakresie bedzie musiala byc naprawiana (a tym samym ile to bedzie kosztowac - mowia, ze w granicach 400-800 w zaleznosci od jej stanu - ale wiecie jak to jest najpierw mowia cos a potem sie z tego robi wiecej)
- kupic na all..gro za 500 PLN - zostala jakoby po zalozeniu wiekszej przy zwiekszaniu mocy, ma ok 78 tys km przebiegu, gwarancja rozruchowa sprzedawcy
- kupic na all..gro za 800 PLN od jednej z osob z tego forum (propozycja w wątku powyzej) - zostala jakoby po zalozeniu wiekszej przy zwiekszaniu mocy, ma ok 67 tys km przebiegu, gwarancja rozruchowa sprzedawcy
Co robic ? Brac czyjes ufajac, ze sa dobre czy ryzykowac z wysylka i regeneracja mojej obecnie tak zapieczonej, ze warsztat boi sie z nia silowac zeby jej nie uszkodzic (nie sa wyspecjalizowani w regeneracji turbin i podobno nie maja takich mozliwosci jak ci, ktorzy sie tym zajmuja jaka dzialalnoscia podstawowa) ??
co robic ??
Komentarz
-
-
RSS_OCP Member
- 2004
- 2333
- Superb III (3V3)
- ASV 1.9 TDI VP 110 KM
- CDAA 1.8 TSI 160 KM
- CHHB 2.0 TSI RS 220 KM
Zamieszczone przez wojtisek1No właśnie!! jak się kształtują ceny u Was za taką usługę??
czy 400 pln , ale na fakturę, za wyjęcie turbiny, wymianę zaworu, zamontowanie i wyregulowanie to dużo??
[ Dodano: Wto 29 Kwi, 08 16:09 ]
Zamieszczone przez grzechu- kupic na all..gro za 800 PLN od jednej z osob z tego forum (propozycja w wątku powyzej) - zostala jakoby po zalozeniu wiekszej przy zwiekszaniu mocy, ma ok 67 tys km przebiegu, gwarancja rozruchowa sprzedawcy
Komentarz
-
lukas_ig, no nie przesadzaj!! :shock: wyjęcie , ustawienie , wyczyszczenie turbawki w ASV-ce w 20 minut???? :roll:
to chyba musisz być mechanik od WRC :PNOWA TWARZ http://www.wrzuta.pl/obraz/x1NMSALRtR/
171 KM ; 402 Nm obr/min
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez wojtisek1lukas_ig, no nie przesadzaj!! wyjęcie , ustawienie , wyczyszczenie turbawki w ASV-ce w 20 minut????
to chyba musisz być mechanik od WRC
Nie było mowy o żadnym ściąganiu, regulacji czy tym bardziej czyszczeniu :roll:
Pisałem tylko i wyłącznie o wymianie mieszka :wink:PerfectService by
Komentarz
-
Komentarz