misiek^wro, i tu się z Tobą zgodzę- o ile zwykłe wycieraczki motguma dają jako tako radę to te plaskie to shit i szkoda na to $$$ :evil:
[O2] Felgi - stalowe czy aluminiowe
Zwiń
X
-
[O2] Felgi - stalowe czy aluminiowe
Witam,
Czy oprócz walorów estetycznych oraz odwracania uwagi od braku halogenów i lakieru na lusterkach zewnętrznych mojej "miętówki" :szeroki_usmiech , zyskam coś zakładając felgi aluminiowe :?: :lol:
Aktualnie mam założone felgi stalowe 6.0Jx15" ET47 a na nich gumy MICHELIN 195x65R15.
Opony są świeże bo autko świeże
, więc myślałem "zapodać" alusy np. 6,5x15" ET50 żeby nie zmieniać dodatkowo opon.
Fajnie byłoby zainstalować ciut większe alusy (co zresztą sugerowaliście w paru postach), ale wtedy musiałbym wymienić nowe opony na jeszcze nowsze
.
Generalnie planuję zakupić drugi komplet felg, tak żeby nie przekładać opon (przy zmianie sezonu) a jedynie całe kółka.
Czy przy tych założeniach (i rozmiarach wchodzących w rachubę) jest sens "wchodzić" w alusy i wydawać ok 1 tys. zł, czy może lepiej kupić drugi zestaw stalówek....... a resztę kasy spożytkować na inne cele np.: piwo :szeroki_usmiech bądź inne dodatki do "mięty"
PozdrawiamMINT
-
-
Nawet na 15'' auto wygląda o wiele lepiej, chociaż nie mówię, że na 16'' nie byłoby jeszcze lepiej. Też miałem taki dylemat, bo nie chciałem inwestować w nowe, większe opony zaraz na starcie. Wymyśliłem sobie to tak, że dwa sezony pojeżdżę na alu 15'' latem i na stalowych zimą, a potem jak przyjdzie czas na nowe letnie opony, to kupię 16'' opony + 16'' felgi, a te 15'' pójdą na zimę po prostu 8)Zamieszczone przez RamseyEeee tam "dziwnie" :lol: emba, popatrz na auto tomejkmopl i na moje, masz 195/65 na 15" alu wlasnie. Masz kase - kupuj
Komentarz
-
-
Pomijając sam wygląd który jest duuuużżżżooo lepszy w przypadku alusów, zyskujesz dużo wiecej
Mianowicie felga, popularnie zwana aluminiową, to stop paru metali który jest o niebo wytrzymalszy od felgi stalowej. Oczywiście alusy tez się da pogiąć, ale trzeba się bardziej postarać niz w przypadku stalowych 
Kolejna sprawa to mniejsza waga felg aluminiowych, a wiec również zmiejszenie masy nieresorowanej co wpływa pozytywnie na komfort jazdy i prowadzenie auta.
Takze jak widzisz, felga aluminiowa to nie tylko ładnie wygladajacy bajer, ale coś więcej
Czarny Elegance
Komentarz
-
-
... dodałbym jeszcze, że stop taki jest sztywniejszy niż stal .... :wink:Zamieszczone przez BigPomijając sam wygląd który jest duuuużżżżooo lepszy w przypadku alusów, zyskujesz dużo wiecej
Mianowicie felga, popularnie zwana aluminiową, to stop paru metali który jest o niebo wytrzymalszy od felgi stalowej. Oczywiście alusy tez się da pogiąć, ale trzeba się bardziej postarać niz w przypadku stalowych 
Kolejna sprawa to mniejsza waga felg aluminiowych, a wiec również zmiejszenie masy nieresowrowanej co wpływa pozytywnie na komfort jazdy i prowadzenie auta.
Takze jak widzisz, felga aluminiowa to nie tylko ładnie wygladajacy bajer, ale coś więcej
to niebo a ziemia w stosunku do stalówkiPisząc to miałem na myśli głównie wygląd, ale jak w międzyczasie koledzy sprawę wyłuszczyli, wrażenia z jazdy też są ciut inne ...Czekaj bo nie kumam że niby jak alus podczas jazdy jest lepszy od stalówki ????
Komentarz
-

Komentarz