[O2] Felgi - stalowe czy aluminiowe

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • plonas
    Classic
    • 2009
    • 11

misiek^wro, i tu się z Tobą zgodzę- o ile zwykłe wycieraczki motguma dają jako tako radę to te plaskie to shit i szkoda na to $$$ :evil:
  • emba
    Drive
    • 2008
    • 67

Witam,

Czy oprócz walorów estetycznych oraz odwracania uwagi od braku halogenów i lakieru na lusterkach zewnętrznych mojej "miętówki" :szeroki_usmiech , zyskam coś zakładając felgi aluminiowe :?: :lol:

Aktualnie mam założone felgi stalowe 6.0Jx15" ET47 a na nich gumy MICHELIN 195x65R15.
    Opony są świeże bo autko świeże , więc myślałem "zapodać" alusy np. 6,5x15" ET50 żeby nie zmieniać dodatkowo opon.
    Fajnie byłoby zainstalować ciut większe alusy (co zresztą sugerowaliście w paru postach), ale wtedy musiałbym wymienić nowe opony na jeszcze nowsze .
    Generalnie planuję zakupić drugi komplet felg, tak żeby nie przekładać opon (przy zmianie sezonu) a jedynie całe kółka.

Czy przy tych założeniach (i rozmiarach wchodzących w rachubę) jest sens "wchodzić" w alusy i wydawać ok 1 tys. zł, czy może lepiej kupić drugi zestaw stalówek....... a resztę kasy spożytkować na inne cele np.: piwo :szeroki_usmiech bądź inne dodatki do "mięty"

Pozdrawiam
    MINT

Komentarz

• tomekjmopl
      L&K
      S_OCP Member
      • 2006
      • 1187
      • Opel
      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Ja bym walił w alusy - nawet 15-tka alu to niebo a ziemia w stosunku do stalówki

P.S. Swoją drogą wysublimowane masz problemy chłopie ... :wink: :P :wink:

Komentarz

• Superbman
        Ambiente
        • 2006
        • 208

tomekjmopl,zgadzam się Ty chyba masz 15" jesli dobrze widzę na foto,dobrze prawisz stalowka a alu nawet 15" inna bajka :wink:
        252/555

Komentarz

• tomekjmopl
          L&K
          S_OCP Member
          • 2006
          • 1187
          • Opel
          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Superbman
          tomekjmopl,zgadzam się Ty chyba masz 15" jesli dobrze widzę na foto,dobrze prawisz stalowka a alu nawet 15" inna bajka :wink:
          Si Senior

Komentarz

• adamn
            Drive
            S_OCP Member
            • 2006
            • 99

Kupiłbym drugi zestaw stalowych felg. Seryjne kołpaki w O2 są bardzo fajne. Jak dla mnie 15 calowe felgi wyglądają dziwne przy tak wysokim profilu.

Komentarz

• Ramsey
              Drive
              • 2007
              • 73

Eeee tam "dziwnie" :lol: emba, popatrz na auto tomejkmopl i na moje, masz 195/65 na 15" alu wlasnie. Masz kase - kupuj
              Yeah, right.

Komentarz

• hubert78
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 1576

Zamieszczone przez tomekjmopl
                to niebo a ziemia w stosunku do stalówki
                Czekaj bo nie kumam że niby jak alus podczas jazdy jest lepszy od stalówki ????

Komentarz

• TFil
                  Classic
                  • 2008
                  • 37

Zamieszczone przez Ramsey
                  Eeee tam "dziwnie" :lol: emba, popatrz na auto tomejkmopl i na moje, masz 195/65 na 15" alu wlasnie. Masz kase - kupuj
                  Nawet na 15'' auto wygląda o wiele lepiej, chociaż nie mówię, że na 16'' nie byłoby jeszcze lepiej. Też miałem taki dylemat, bo nie chciałem inwestować w nowe, większe opony zaraz na starcie. Wymyśliłem sobie to tak, że dwa sezony pojeżdżę na alu 15'' latem i na stalowych zimą, a potem jak przyjdzie czas na nowe letnie opony, to kupię 16'' opony + 16'' felgi, a te 15'' pójdą na zimę po prostu 8)

Komentarz

• Big
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 6389

Pomijając sam wygląd który jest duuuużżżżooo lepszy w przypadku alusów, zyskujesz dużo wiecej Mianowicie felga, popularnie zwana aluminiową, to stop paru metali który jest o niebo wytrzymalszy od felgi stalowej. Oczywiście alusy tez się da pogiąć, ale trzeba się bardziej postarać niz w przypadku stalowych
                    Kolejna sprawa to mniejsza waga felg aluminiowych, a wiec również zmiejszenie masy nieresorowanej co wpływa pozytywnie na komfort jazdy i prowadzenie auta.
                    Takze jak widzisz, felga aluminiowa to nie tylko ładnie wygladajacy bajer, ale coś więcej
                    Czarny Elegance

Komentarz

• tomekjmopl
                      L&K
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 1187
                      • Opel
                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Big
                      Pomijając sam wygląd który jest duuuużżżżooo lepszy w przypadku alusów, zyskujesz dużo wiecej Mianowicie felga, popularnie zwana aluminiową, to stop paru metali który jest o niebo wytrzymalszy od felgi stalowej. Oczywiście alusy tez się da pogiąć, ale trzeba się bardziej postarać niz w przypadku stalowych
                      Kolejna sprawa to mniejsza waga felg aluminiowych, a wiec również zmiejszenie masy nieresowrowanej co wpływa pozytywnie na komfort jazdy i prowadzenie auta.
                      Takze jak widzisz, felga aluminiowa to nie tylko ładnie wygladajacy bajer, ale coś więcej
                      ... dodałbym jeszcze, że stop taki jest sztywniejszy niż stal .... :wink:

to niebo a ziemia w stosunku do stalówki
                      Czekaj bo nie kumam że niby jak alus podczas jazdy jest lepszy od stalówki ????
                      Pisząc to miałem na myśli głównie wygląd, ale jak w międzyczasie koledzy sprawę wyłuszczyli, wrażenia z jazdy też są ciut inne ...

Komentarz

• uwe
                        Ambiente
                        • 2007
                        • 120

... a ja bym dodał jeszcze do tego co powyżej, że przy alumach jest lepsze chłodzenie tarcz hamulcowych niż przy stalówkach (szczególnie szczelnie osłoniętych kołpakami), co szczególnie w lato może mieć też pozytywny wpływ na bezpieczenstwo
                        OII COMBI 2.0 TDI

Komentarz

Pracuję...