Wymiana płynu hamulcowego

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • grzybek
    Ambiente
    • 2007
    • 103

Zamieszczone przez pantol
    Kto da 2.99 za ON ? Licytacja rozpoczęta ...
    Ty się raczej pytasz, kto sprzeda ON za 85gr gdzie zawarta jest marża, koszty dystrybucji oraz cena paliwa
    www.LeonClub.pl
  • Marcinisko
    Ambiente
    S_OCP Member
    • 2006
    • 149

Czy podczas wymiany plynu hamulcowego w 1.9 TDi AHF muszę odpowietrzyć sprzęgło.
    Czy do wymiany i przepłukania układu wystarczy mi 1l?
    Czy płyn firmy ATE DOT-4 jest OK?

Komentarz

• mroko
      Rider
      S_OCP Member
      • 2006
      • 659
      • Octavia II (1Z3)
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Marcinisko
      Czy podczas wymiany plynu hamulcowego w 1.9 TDi AHF muszę odpowietrzyć sprzęgło.
      Powinieneś też odpowietrzyć sprzęgło żeby tam też doszedł świeży płyn.
      Czy do wymiany i przepłukania układu wystarczy mi 1l?
      Nawet powinno wystarczyć 0,7l płynu.
      Czy płyn firmy ATE DOT-4 jest OK?
      Jest OK.

Pozdrawiam
      Rozum każdy ma, ale nie każdy go używa.

Komentarz

• wojtass
        Rider
        • 2007
        • 473

ja też miałem odpwietrzyc przy ostaniej wymianie hamulcy ale mechanik powiedział że się boi że zerwie odpowietrzniki w zaciskach bo są zapieczone, a jak się to pourywa to są ponoć duuuuże koszty I teraz nie wiem może podjadę do innego

Komentarz

• mroko
          Rider
          S_OCP Member
          • 2006
          • 659
          • Octavia II (1Z3)
          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Ja popsiukałem WD troszeczkę obstukałem młotkiem i poszło bez problemu.

Komentarz

• wojtass
            Rider
            • 2007
            • 473

hmmmm no właśnie Może LESER i tyle a potem ".... O Panie zerwały się...."
            Widzę że jak sam nie zrobisz to lipa Muszę się za to zabrać

Komentarz

• Marcinisko
              Ambiente
              S_OCP Member
              • 2006
              • 149

mroko, a w którym miejscu znajduje się odpowietrznik sprzęgła? CZy procedura odpowietrzenia sprzegla polega również na pompowaniu pedałem hamulca, przytrzymaniu i upuszczeniu przy odpowietrzniku?

Komentarz

• mroko
                Rider
                S_OCP Member
                • 2006
                • 659
                • Octavia II (1Z3)
                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Odpowietrznik sprzęgła znajduje się oczywiście przy skrzyni biegów. U mnie żeby do niego się dostać musiałem wyjąć akumulator i podstawę akumulatora. U Ciebie może być w tym samym miejscu ale nie dam sobie ręki uciąć. Najlepiej żeby go znaleźć idź po przewodzie idącym ze zbiorniczka z płynem hamulcowym a on Cię doprowadzi do odpowietrznika. Odpowietrznik wygląda tak samo jak te od hamulców.
                CZy procedura odpowietrzenia sprzegla polega również na pompowaniu pedałem hamulca, przytrzymaniu i upuszczeniu przy odpowietrzniku?
                Przy odpowietrzaniu sprzęgła pompujemy pedałem sprzęgła, pedał hamulca zostaw w spokoju .
                2 naciśnięcia na pedał sprzęgła i trzymasz pedał w podłodze a druga osoba odkręca odpowietrznik a po siknięciu płynu zakręca odpowietrznik i wtedy Ty pompujesz kilka razy pedałem sprzęgła przytrzymujesz i tak w kółko.
                Dziwnym efektem będzie że po każdym odkręceniu i zakręceniu odpowietrznika pedał sprzęgła sam nie wraca od podłogi tylko trzeba go samemu pociągnąć.

Komentarz

• DGW
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 2330

Trochę jasności:
                  Zamieszczone przez mroko
                  Odpowietrznik sprzęgła znajduje się oczywiście przy skrzyni biegów
                  odpowietrznik znajduje się przy wysprzęgliku a konkretnie w nim. 8)
                  Zamieszczone przez mroko
                  Najlepiej żeby go znaleźć idź po przewodzie idącym ze zbiorniczka z płynem hamulcowym a on Cię doprowadzi do odpowietrznika.
                  a nie doprowadzi go do pompy bo wydaje mi się że jeszcze coś musi wytwarzać ciśnienie potrzebne do wysprzęglenia układu 8)

Przy wymianie płynu hamulcowego należy uważać żeby podczas "odpowietrzania sprzęgła" poziom płynu nie spadł zbyt nisko :idea:

Mimo że jedno z założeń tego forum jest pomaganie innym to wydaje mi się że są sytuacje kiedy należy czynności wykonać w warsztacie. Moim zdaniem, przy jakichkolwiek naprawach jest potrzebna choć minimalna wiedza na temat gdzie, co jest w aucie lub jaka jest zasada działania danego układu. Bez tego radziłbym nie grzebać bo skutki mogą okazać się w najlepszym wypadku dosyć kosztowne a w najgorszym - tragiczne
                  NFPNorth-West
                  2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
                  WARSZTAT www.dsize.pl
                  ->
                  CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
                  spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]

Komentarz

• mroko
                    Rider
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 659
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez dobrygrzeswawa
                    odpowietrznik znajduje się przy wysprzęgliku a konkretnie w nim. 8)
                    A wysprzęglik znajduję się przy skrzyni. Dlatego tak napisałem bo łatwiej znaleźć skrzynie i przy niej jakiś odpowietrznik niż wysprzęglik jeżeli się go wcześniej nie widziało.
                    Zamieszczone przez dobrygrzeswawa
                    a nie doprowadzi go do pompy bo wydaje mi się że jeszcze coś musi wytwarzać ciśnienie potrzebne do wysprzęglenia układu
                    Jakby doszedł do pompy to by też doszedł do wysprzęglika.

Komentarz

Pracuję...