Zamieszczone przez pantol
Wymiana płynu hamulcowego
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez MarciniskoCzy podczas wymiany plynu hamulcowego w 1.9 TDi AHF muszę odpowietrzyć sprzęgło.
Zamieszczone przez MarciniskoCzy do wymiany i przepłukania układu wystarczy mi 1l?
Zamieszczone przez MarciniskoCzy płyn firmy ATE DOT-4 jest OK?
PozdrawiamRozum każdy ma, ale nie każdy go używa.
Komentarz
-
-
Odpowietrznik sprzęgła znajduje się oczywiście przy skrzyni biegów. U mnie żeby do niego się dostać musiałem wyjąć akumulator i podstawę akumulatora. U Ciebie może być w tym samym miejscu ale nie dam sobie ręki uciąć. Najlepiej żeby go znaleźć idź po przewodzie idącym ze zbiorniczka z płynem hamulcowym a on Cię doprowadzi do odpowietrznika. Odpowietrznik wygląda tak samo jak te od hamulców.
Zamieszczone przez MarciniskoCZy procedura odpowietrzenia sprzegla polega również na pompowaniu pedałem hamulca, przytrzymaniu i upuszczeniu przy odpowietrzniku?
2 naciśnięcia na pedał sprzęgła i trzymasz pedał w podłodze a druga osoba odkręca odpowietrznik a po siknięciu płynu zakręca odpowietrznik i wtedy Ty pompujesz kilka razy pedałem sprzęgła przytrzymujesz i tak w kółko.
Dziwnym efektem będzie że po każdym odkręceniu i zakręceniu odpowietrznika pedał sprzęgła sam nie wraca od podłogi tylko trzeba go samemu pociągnąć.Rozum każdy ma, ale nie każdy go używa.
Komentarz
-
-
Trochę jasności:
Zamieszczone przez mrokoOdpowietrznik sprzęgła znajduje się oczywiście przy skrzyni biegów
Zamieszczone przez mrokoNajlepiej żeby go znaleźć idź po przewodzie idącym ze zbiorniczka z płynem hamulcowym a on Cię doprowadzi do odpowietrznika.
Przy wymianie płynu hamulcowego należy uważać żeby podczas "odpowietrzania sprzęgła" poziom płynu nie spadł zbyt nisko :idea:
Mimo że jedno z założeń tego forum jest pomaganie innym to wydaje mi się że są sytuacje kiedy należy czynności wykonać w warsztacie. Moim zdaniem, przy jakichkolwiek naprawach jest potrzebna choć minimalna wiedza na temat gdzie, co jest w aucie lub jaka jest zasada działania danego układu. Bez tego radziłbym nie grzebać bo skutki mogą okazać się w najlepszym wypadku dosyć kosztowne a w najgorszym - tragiczneNFPNorth-West
2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
WARSZTAT www.dsize.pl
->CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dobrygrzeswawaodpowietrznik znajduje się przy wysprzęgliku a konkretnie w nim. 8)
Zamieszczone przez dobrygrzeswawaa nie doprowadzi go do pompy bo wydaje mi się że jeszcze coś musi wytwarzać ciśnienie potrzebne do wysprzęglenia układuRozum każdy ma, ale nie każdy go używa.
Komentarz
-
Komentarz