A Djczas dzis sie mnie pytal co zrobic zeby zostac u nas moderatorem :wink:
Mycie silnika - wkazane czy niewskazane?
Zwiń
X
-
Mycie silnika - wkazane czy niewskazane?
Od dluzszego czasu chodzi mi po glowie umycie silnika, jest tak wiele preparatow na rynku do tego celu. Jednak slysze rozne kontrowersyje opinie na temat mycia silnika, kilku mechanikow odradzilo mi ten zabieg w Tdi z uwagi na liczne wystepowanie zlacz elektr, ktore podobno nie sa wlasciwie zabezpieczone. Fajnie byloby po 225 tys doprowadzic go do przyzwoitego stanu wizualnego 8) Jednak jest dylemat myc czy nie myc???BMW E46 320d by MT 184PS@406Nm
CR-V 2,2 i-ctdi
Perfectservice by Dobrygrześwawa
-
-
Gość
Preparaty na każdej stacji, nie polecam tzw. dezodorantów, najlepsze są w spryskiwaczach takich jak płyny do mycia szyb.
Na zgaszony ciepły, nie gorący silnik spryskać obficie, odszekać chwilę tak żeby nie wysechł i karczerkiem ciepłą wodą uważając na elektrykę.
Jeszcze mi sie nie zdażyło żeby jakikolwiek mój samochód zaniemógł po kąpieli, a myje wszystkie jakie mam.
Komentarz
-
Gość
-
moim skromnym zdaniem nie ma nic piękniejszego pod maską niż suchy, zakurzony, i nawet lekko zardzewiały silnik.
w przypadku lokalnych wycieków oleju stosuję pędzel do malowania kaloryferów ops: (profi tool) i benzynę ekstrakcyjną - całkowicie neutralną wobec wszelkich materiałów zastosowanych w aucie.
odradzam mycie silnika jakimi kolwiek innymi środkami - nigdy nie da się ich w 100% spłukać (wg. mnie oczywiście), a są to preparaty naprawdę agresywne - powoli, systematycznie powodują starzenie uszczelek, żrą wargi simmeringów, powodują korozję złącz i przewodów elektrycznych.
chyba że nie ma zmiłuj bo n.p. ktoś sprawdził olej, może trochę dolał i o korku zapomniał
a potem był szybki
a na końcu już tylko wściekły...5,5l/100
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BondLudzie którzy sie na tym znają?????????? A którzy to??????????
Ja oddaję autko do myjni samochodowej KACPER przy ul. Łodygowej, myję tam silnik praktycznie co roku i jeszcze nigdy nie miałem żadnych nieprzyjemności z tego powodu. Śilnik zawsze chodził jak trzeba. Znam pare osób, które same próbowały coś wyrzeźbić. A później silnik przerywał, gasł, samochód nie chciał ruszyć i paliły im się wszystkie kontrolki na desce rozdzielczej.
Komentarz
-
-
Ja myje od góry plastiki, klape, zbiorniki, i wszystkie widoczne części
tak żeby podczas sprawdzania/dolewania sie nie brudzić
Chyba bloku silnika nie ma po co myć
A jeśli chodzi o elektronike to nie ma czego myciem zepsuc bo wszystko powinno być szczelne
lepiej niech podczas mycia zdechnie niż podczas deszczu na drugim końcu polski
Ja raczej silnym strumieniem wody silnika nie zalecam myc, no chyba że ktoś jeżdzi po kopnym błocie ( ale chyba te auto sie do tego nie nadaje) a jeśli coś wycieka lepiej uszczelnic niż myć.Seria 188KM/270Nm na 95RON
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bobasekmyję tam silnik praktycznie co roku
ćknie coś?
niech mi ktoś wytłumaczy, bo widzę że znacznie :shock: odstaję od peletonu
a nie lubisz mieć wszystko ładnie posprzątane , nawet tam gdzie nikt nie widzi?O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
-
na pewno w każdej ASO , może trochę drożej ale pewnie
w innym ASO (ciechanów) nie świadczą takich usług i wyraźnie się bali , ze mogę ich o to poprosić... :|
Także pozostają tylko sprawdzone servisy lub punkty specjalistyczne...
Komentarz
-
Komentarz