no koszt faktycznie zacny woliper, ile Ty dałeś za nie? ciekawe jak to będzie wyglądać i funkcjonować
sterownik wentylatorów
Zwiń
X
-
Sprawdź czy do sterownika dochodzi napięcie i czy jakieś kable nie są poprzerywane a następnie włącz klime i sprawdź czy dochodzi napięcie do wentylatorów. Jeżeli nie to walnięty jest sterownik a jeżeli dochodzi to wentylatory. A najlepiej podpiąć nowy sterownik i zobaczyć czy na nowym działa
Ale jakbyś miał jakiegoś dobrego elektronika to możesz spróbować go naprawić bo on jest rozbieralny i nie jest zbyt skomplikowany (z tego co pamiętam) są tam jakieś cewki i prosty układ scalony. Zawsze można spróbować.
Pozdrawiam.Rozum każdy ma, ale nie każdy go używa.
Komentarz
-
-
Witam
Ja sie podepne pod temat. Czy wyzej wspomniany sterownik odpowiada tez za prace wentylatorow gdy silnik osiagnie wyzsza temperature? Chodzi o to ze mi przy wlaczeniu klimatyzacji wentylatory nie chodza, natomiast obydwa sie zalaczaja jak juz dluzej postoje w korku. Czy jest jakis przekaznik badz czujnik ktory oprocz sterownika zalacza je przy klimie?
Komentarz
-
-
Witam
właśnie zauważyłem podobny objaw jak senectus.odpalając silnik wentylatory nie chodziły(klima również), natomiast po powrocie do domu pracowały. wygląda na to że załączyły się w momencie kiedy silnik osiągnął wysoką temperaturę i w tym momencie ruszyła również klimatyzacja. tak więc ponawiam pytanie poprzednika......czy jest jakiś przekaźnik który nakazuje załączyć się wentrylatorom w momencie rozpoczęcia pracy climatronika???? bo chyba tutaj jest problem do rozwiązania
pozdrawiam
Komentarz
-
-
Koledzy wczoraj bylem na przegladzie klimy i mechanik powiedzial mi ze mam zepsuty wentylator, bo przy wlaczeniu klimy(manual) powiny dzialac dwa wentylatory a dzialal ten tylko od klimy. Dzis dzwonilem do serwisu i powiedzial mechanik ze drugi wlacza sie jak silnik bedzie mial temperature powyzej 90 stopni. Kto ma racje?
Komentarz
-
-
Na 99% sterownik wentylatorów od klimy nie jest odpowiedzialny za włączanie wentylatorów w momencie osiągnięcia przez silnik wysokiej temperatury ale muszę to jeszcze sprawdzić.
pticek, przy włączeniu klimy powinny włączać się obydwa wentylatory na pierwszy bieg a jak silnik ma wysoką temperaturę to włączają się na drugi bieg.
PozdrawiamRozum każdy ma, ale nie każdy go używa.
Komentarz
-
-
Ja mam 1,9 AGR ale z climatronikiem i ten moduł (przekaźnik) ma nr. 1J0919506 K -ponieważ tez mam uwalony i nie znalazłem uzywanego (był ale z inną literą na końcu muszę kupić nowy. mam pytanie mój org. jest "made in hungary" w necie znalazłem taki:
Czy po wymianie tego sterownika trzeba kasować jakieś błędy komputerem. Widziałem jak elektryk wymieniał ten moduł (niestety używka miała inną literke na końcu oraz jedenz 14 pinów był wolny-i wentylatory nie ruszyły)i jest to proste -chociaż jest troche rozkręcania. jak zakupię nowy to chcę sam go wymienić- do elektryka mam ok.30km.
Komentarz
-
-
U mnie w Climatronicu oba się załączają jak włączam klimę i to bez różnicy czy auto ma temp. czy nie.
A mam problem z przekaźnikiem w drugiej OI 1.6BFQ chodzi o to że wentyl się załącza już jak motor osiągnie temp. 70 stopni, Wymieniłem już czujnik temp w bloku silnika ten 4pinowy co podaję temp na szafę i drugi czujnik ten co jest w chłodnicy montowany a dalej występuje to samo więc pozostaje przekaźnik.Navi:Asus A639+mod(416@640Mhz)
Mobil:Uniden PC 68 Elite<->Sirio Performer 5000/dziurka
Komentarz
-
Komentarz