U mnie przetarła sie izolacja od przewodu czujnika!!!
OHC w O tour 1.6
Zwiń
X
-
OHC w O tour 1.6
Zamówiłam Otoure 1.6 i tu nagle sobie patrzę i widzę że to to ma silnik OHC . :shock:
Z tego co czytałam to silnikowa epoka lodowcowa. Czy może jeszcze jeszcze zastosowano łańcuch :shock:
Co to w praktyce znaczy? Hałaśliwa praca, szybsze zużycie jednostki ?
Czego jak czego ale silnika byłam tek pewna w tym aucie że nawet nie nie sprawdziłam co w trawie piszczy. ops:
-
-
Zamieszczone przez taranxZamówiłam Otoure 1.6 i tu nagle sobie patrzę i widzę że to to ma silnik OHC .
Zamieszczone przez taranxCzego jak czego ale silnika byłam tek pewna w tym aucie że nawet nie nie sprawdziłam co w trawie piszczy.A6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
-------------------------------------------------
Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez taranxZamówiłam Otoure 1.6 i tu nagle sobie patrzę i widzę że to to ma silnik OHC
Zamieszczone przez Sebastian_M26OHC jest bardziej elastyczne na niskich obrotach
Zamieszczone przez taranxCzego jak czego ale silnika byłam tek pewna w tym aucie że nawet nie nie sprawdziłam co w trawie piszczy. ops:
Nie porywa swoimi osiągami, ale jest solidny i ogólnie daje radę.
Nie masz sie czego obawiać.TDI 205PS
Komentarz
-
-
Może się czepiam ale miałam 100% pewność że silnik O to DOHC. Stąd ton szok> WIem że to o niczym nie świadczy ale 7 lat temu mój teść kupował Lanosa ( nie śmiać się :P do dziś nic mu się w tym aucie nie posypało a ma prawie 100kkm i 3 lata serwisu za free) to miał w tym wyśmiewanym przez wszystkich autku DOHC.
[ Dodano: Sro 04 Cze, 08 10:50 ]
Zresztą widze że w O II też MPI ( to chyba to samo co co OHC) za FSI trzeba dopłacić
Komentarz
-
-
Re: OHC w O tour 1.6
Zamieszczone przez taranxZamówiłam Otoure 1.6 i tu nagle sobie patrzę i widzę że to to ma silnik OHC . :shock:
Z tego co czytałam to silnikowa epoka lodowcowa. Czy może jeszcze jeszcze zastosowano łańcuch :shock:
Co to w praktyce znaczy? Hałaśliwa praca, szybsze zużycie jednostki ?
Czego jak czego ale silnika byłam tek pewna w tym aucie że nawet nie nie sprawdziłam co w trawie piszczy. ops:
DOHC (Double) to układ taki, gdzie masz dwa wałki rozrządu w głowicy - osobny do sterowania zaworami wlotowymi , osobny do obsługi wylotowych
OHC, zwany też niekiedy SOHC (SingleOHC) niekiedy jest nawet stosowane przy 4 zaworach na cylinder, fakt, że rzadziej, ale swego czasu Honda w swoich silnikach montowanych w Accordzie stosowała takie rozwiązanie. Tak więc be przesady, że to prehistoria. Fakt, że obecnie w nowoczesnych silnikach przeważa stosowanie 4 zaworów na cylinder- poprawia to dynamikę silnika na wysokich obrotach (sprawniejsza wymiana ładunku w cylindrach), 2 zawory na cylinder oznaczają natomiast lepsze parametry w dolnym zakresie prędkości obrotowych.
2. napęd rozrządu łańcuchem wcale nie jet przestarzałym rozwiązaniem, myślę, ze po okresie popularności pasków łańcuch wraca do łask- podstawowa zaleta to znacznie większa trwałość, niektóre firmy jak np. BMW stosują go dość konsekwentnie.
to tyle, nie martw się, nie kupiłaś złomu :wink:
[ Dodano: Sro 04 Cze, 08 11:53 ]
Zamieszczone przez taranxZresztą widze że w O II też MPI ( to chyba to samo co co OHC) za FSI trzeba dopłacićGarret
-----------
Była OI 1.9TDI AXR 144KM/306,9Nm by Ali... jest 1.8 TSI Scout, 217KM/348Nm by Ali :-)
Komentarz
-
-
Jak kupowałem swoją to na zamówieniu przy silniku było napisane 1.6 i dalej gdzieś 16V. Nie mam pojęcia skąd to się wzięło bo przecież takiego silnika w Octavii nie było ale zdziwiłem się mocno :shock:
A odbiegając od tematu to jeszcze lepszy numer zrobił koleś z pracy który rok temu kupił O1 będąc pewnym, że kupuje O2 :lol:
Komentarz
-
-
W jakich jeszcze autach VV są montowane te silniki ?
[ Dodano: Sro 04 Cze, 08 13:29 ]
Garret,Zamieszczone przez Garretto tyle, nie martw się, nie kupiłaś złomu :wink:
[ Dodano: Sro 04 Cze, 08 13:32 ]
A swoją droga dlaczego w 1.4 zamontowali silnik DOHC. Nic z tego nie rozumiem Czym kieruje się producent :shock:
Komentarz
-
-
Widzę, że nie daje Ci spokoju to DOHC. Silnik 1.4 jest malutki i żeby miał jako taką sprawność trzeba go wysoko kręcić. Przy wysokich obrotach zdecydowanie lepiej sprawdzają się jednostki 16 zaworowe (DOHC). Silnik 1.6 jest troszkę większy i potrafi już na niskich obrotach pociągnąć, a w takim przypadku lepiej sprawdzają się jednostki 8 zaworowe (OHC). Poza tym jednostki 8 zaworowe spalają mniej paliwa i są bardziej trwałe.
P.S. Jeśli chodzi o silniki benzynowe to japońce nie mają konkurencji. Są po prostu najlepsi.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez taranxCicho zamówiłam już Oktawkę dużo większa i szybsza i chyba nie ukradną jak pod blokiem postawię co? :wink: Właśnie jak tam z tymi sprawami kradną , chyba nie ma dużo chętnych za wschodnia granica na Oktawkę i to TOUR.
Octavia jest jednym z najchętniej kradzionych samochodów w PL. I auta nie idą na wschód, tylko są rozbierane i sprzedawane na częsci! :twisted:
Proponuje wiec zadbać o dobre zabezpieczenia antywłamaniowo-kradzieżoweTDI 205PS
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MiKruSTutaj akurat pudło.
Octavia jest jednym z najchętniej kradzionych samochodów w PL. I auta nie idą na wschód, tylko są rozbierane i sprzedawane na częsci! :twisted:
Proponuje wiec zadbać o dobre zabezpieczenia antywłamaniowo-kradzieżowe
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez genioAle to raczej jedynki niz dwojki ? Prosze, pociesz mnie :evil:
Ale O2 to dosc mlody model, wiec nie ma jeszcze takiej presji na tanie cześci zamienne.
Z czasem raczej bedzie sie to zmieniac.
Wiec raczej tez bym zadbał o to co należy.
Ale nie ma co panikować - doswiadczenie uczy, ze znikają raczej samochody zle zabezpieczone.TDI 205PS
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez taranxW jakich jeszcze autach VV są montowane te silniki ?
Poza Octavią są nadal montowane w Seatach (np. Altea, Leon) i kilku Volkswagenach (m.in. Golf V, New Beetle, itp).
W Audi już chyba nie ma.TDI 205PS
Komentarz
-
-
MiKruS,Zamieszczone przez MiKruSTutaj akurat pudło.
[ Dodano: Sro 04 Cze, 08 15:03 ]
miodzik,Zamieszczone przez miodzikilnik 1.4 jest malutki i żeby miał jako taką sprawność trzeba go wysoko kręcić
Oki klamka zapadła już się nie będę wygłupiać, chociaż do podpisania umowy mam czas aby sie wycofać z zamówienia :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
W Audi już chyba nie ma.
Swoją drogą ciekawostką jest, że roomster dostał silnik 1.6 16V 105 kucy, a w zapowiedziach silników, które ma mieć golf VI (czyli pewnie też OII po facie lub OIII) silnik 1.6 102 KM nadal będzie oferowany, tylko, że zasilany bioetanolem :-) - żródło: http://www.samar.pl/__/__la/pl/__ac/...e-silniki.html
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MiKruSZamieszczone przez genioAle to raczej jedynki niz dwojki ? Prosze, pociesz mnie :evil:
Octavoia jest dopier na 8 miejscu i IMHO głownie dlatego że tych aut jest unas sporo jednak;] No i do liderów nam brakuje jednak:P
Dane na 2007... skradziono prawie 20 tys osobówek
VOLKSWAGEN PASSAT 2.070
VOLKSWAGEN GOLF 1.462
FIAT 126P 759
AUDI A6 689
FIAT SEICENTO 619
AUDI A4 423
AUDI 80 411
SKODA OCTAVIA 372
TOYOTA COROLLA 346
PEUGEOT 307 319
FIAT CINQUECENTO 303
OPEL ASTRA 289
FIAT PANDA 282
OPEL VECTRA 255
TOYOTA YARIS 240
SEAT IBIZA 236
Dodajmy że w ciag dwóch lat kradziez osobówek spadła o 50% [w 2005 40 tys a w 2006 27tys]
Octavia pojawiła się w dopiero w statystykach z 2006roku w liczbie 485 sztuk... IMHO po czesci dlatego że faworyci powoli odpadaja... w 2005 Fiaty 126p, SC i CC znikały w tysiącach...
Dla porównania 2005 rok:
VOLKSWAGEN PASSAT 2.994
VOLKSWAGEN GOLF 2.687
FIAT SEICENTO 1.861
FIAT 126P 1.718
FIAT CINQUECENTO 1.429
AUDI 80 1.293
OPEL ASTRA 909
FIAT UNO 849
PEUGEOT 206 726
AUDI A6 685
i 2006:
VOLKSWAGEN PASSAT 2.337
VOLKSWAGEN GOLF 1.883
FIAT SEICENTO 1.165
FIAT 126P 1.133
AUDI 80 821
FIAT CINQUECENTO 644
AUDI A6 640
OPEL ASTRA 514
SKODA OCTAVIA 458
AUDI A4 448
źródło:
Adam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Piotr_TZamieszczone przez taranxmam taka nadzieję, choć teraz zaczynam się zastanawiać dostałownie za parę tysiączków więcej mogłam mieć nowego civica wprawdzie gołego i 1.4 (14 coś do 100km/h)miało być 101, było 120, jest 150+ i życie jest piękne
THE MAN WHO KNOWS (NOTHING)
Komentarz
-
Komentarz