[O2] LPG w nowym aucie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mateos
    Classic
    • 2010
    • 13

[O2] LPG w nowym aucie

Ja mam taki problem że lusterka się ruszają ale żadne nie grzeje. Co może być zepsute?
  • gosmo
    Ambiente
    • 2008
    • 201

[O2] LPG w nowym aucie

Witam,
    Zamówiłem OII z 1.6MPI + LPG w salonie (Landi Renzo z zachowaniem gwarancji). Mam auto dostać na dniach, ale mam jedno pytanie. Wyczytałem w kilku wątkach, że LPG zostało aktywowane po jakimśtam czasie i ogólnie nie zaleca się LPG do nowego, niedotartego silnika. Ile w tym jest prawdy? Ktoś może z Was brał Twinpowera lub OII z LPG od razu z zainstalowaną i działającą instalacją?
    Octavia II 1.6 MPI + LPG LandiRenzo

Komentarz

• tomekjmopl
      L&K
      S_OCP Member
      • 2006
      • 1187
      • Opel
      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

gosmo, zmień oznaczenie silnika w profilu na 1.6 BSE - taki jest montowany OII

A co do twojego pytania, to dla mnie rzeczą wręcz oczywista jest zrobienie kliku tysiaczków na benzynie - dla nowego silniczka i jego trwałości tak będzie na pewno lepiej :-)

Komentarz

• gosmo
        Ambiente
        • 2008
        • 201

Zamieszczone przez tomekjmopl
        gosmo, zmień oznaczenie silnika w profilu na 1.6 BSE - taki jest montowany OII

A co do twojego pytania, to dla mnie rzeczą wręcz oczywista jest zrobienie kliku tysiaczków na benzynie - dla nowego silniczka i jego trwałości tak będzie na pewno lepiej :-)
        Właśnie dostałem odpowiedź w tej sprawie od Skoda Auto o treści następującej:
        "Szanowny Panie. Wskazanego przez Pana zasilania gazowego można używać od pierwszych kilometrów eksploatacji samochodu. Są to systemy dedykowane specjalnie do samochodów ©koda Auto. Z wyrazami szacunku Zespół INFO" Może się to przyda innym

Komentarz

• tomekjmopl
          L&K
          S_OCP Member
          • 2006
          • 1187
          • Opel
          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Właśnie dostałem odpowiedź w tej sprawie od Skoda Auto o treści następującej:
          "Szanowny Panie. Wskazanego przez Pana zasilania gazowego można używać od pierwszych kilometrów eksploatacji samochodu. Są to systemy dedykowane specjalnie do samochodów ©koda Auto. Z wyrazami szacunku Zespół INFO" Może się to przyda innym
          Jeździć nikt Ci nie zabroni, ja bym jednak przez pierwszy 1000-2000 km, czyli tak do pierwszej wymiany oleju, pojeździł jednak tylko na benzynce - niech się silniczek ładnie ułoży/dotrze :-)

Komentarz

• Andrev3
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 6116

Potwierdzam słowa tomekjmopl, warto ułożyć silnik pod siebie na benzynie. Sam jeźdżę na gazie ale ja już swoje kilometry mam. Warto dołożyć troszkę groszą na benzynkę ale pojeździć bezawaryjnie. Gaz to jednak jest gaz. Nikt tego nie powie.
            Pozdrawiam i moje gratulacje
            RENT COMPLEX

DACAR.team

Komentarz

• gosmo
              Ambiente
              • 2008
              • 201

Zamieszczone przez tomekjmopl
              Jeździć nikt Ci nie zabroni, ja bym jednak przez pierwszy 1000-2000 km, czyli tak do pierwszej wymiany oleju, pojeździł jednak tylko na benzynce - niech się silniczek ładnie ułoży/dotrze :-)
              No to mam pytanie do Ciebie bardziej "techniczne", bo masz instalację taką jaką ja mam mieć w swoim aucie. Jak jest z tym przełącznikiem na benzynę? Można go tak ustawić, aby zawsze jeździć na benzynie? Czy trzeba po każdym odpaleniu i przełączeniu na gaz włączać to ponownie? Chodzi mi o to, aby nie przełączał się po odpaleniu na gaz. Rozwiązaniem sytuacji jest oczywiście jeździć z pustą butlą Ale czy w takim wypadku nie będzie "jęczał" dźwiękowo jak w sytuacji, gdy gaz się kończy?

Komentarz

• tomekjmopl
                L&K
                S_OCP Member
                • 2006
                • 1187
                • Opel
                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez gosmo
                No to mam pytanie do Ciebie bardziej "techniczne", bo masz instalację taką jaką ja mam mieć w swoim aucie. Jak jest z tym przełącznikiem na benzynę? Można go tak ustawić, aby zawsze jeździć na benzynie? Czy trzeba po każdym odpaleniu i przełączeniu na gaz włączać to ponownie? Chodzi mi o to, aby nie przełączał się po odpaleniu na gaz. Rozwiązaniem sytuacji jest oczywiście jeździć z pustą butlą Ale czy w takim wypadku nie będzie "jęczał" dźwiękowo jak w sytuacji, gdy gaz się kończy?
                Jest opcja oczywiście taka, że ustawiasz na stałe benzynkę :-) - i na 100 % nic nie piszczy - sygnał po skończeniu się gazu (automatycznie następuje przełączenie na benzynę) pojawia się i daje czadu dopóki nie wciśniesz przycisku - wtedy ustawia się na stałe zasilanie benzyną i stan ten trwa dopóki sam nie przełączysz na opcję benzyna/przełączenie na gaz (robi to automat po nabraniu odpowiedniej temperatury silnika i/lub obrotów)

Komentarz

• progressowy
                  Rider
                  • 2008
                  • 453

Re: LPG w nowym aucie

Zamieszczone przez gosmo
                  Witam,
                  Zamówiłem OII z 1.6MPI + LPG w salonie (Landi Renzo z zachowaniem gwarancji). Mam auto dostać na dniach, ale mam jedno pytanie. Wyczytałem w kilku wątkach, że LPG zostało aktywowane po jakimśtam czasie i ogólnie nie zaleca się LPG do nowego, niedotartego silnika. Ile w tym jest prawdy? Ktoś może z Was brał Twinpowera lub OII z LPG od razu z zainstalowaną i działającą instalacją?
                  Hej. Ile udalo Ci sie utargowac z ceny przy zakupie? Za jaka cene i z jakim wypasem kupiles?
                  Już odebrane A3 TFSI limuzyna

Komentarz

• pawka1
                    Classic
                    • 2008
                    • 6

silnik 2.0 rok 2005 gaz od przebiegu 2000 km instalacja elpigaz montowana w salonie
                    przebieg na dzień dzisiejszy 108000 km na razie instalacja poza tym że zużyły się wtryskiwacze gazu i puszczają gaz wszystko jest ok.Wymiana wtryskiwaczy koszt 300zł
                    Pali do 10-13l gazu (styl jazdy)

Komentarz

• gosmo
                      Ambiente
                      • 2008
                      • 201

Re: LPG w nowym aucie

Zamieszczone przez progressowy
                      Zamieszczone przez gosmo
                      Witam,
                      Hej. Ile udalo Ci sie utargowac z ceny przy zakupie? Za jaka cene i z jakim wypasem kupiles?
                      Płacę 59tyś za 1.6 Mint metalic, z LPG, radiem stream, alarmem i jakimiś pierdołami w stylu dywaniki i listewki ochronne. Czyli wypasu nie ma, ale cena chyba nie jest taka zła.

Komentarz

• rezon
                        RS
                        • 2006
                        • 1894
                        • Volvo
                        • AKL 1.6 MPI 101 KM
                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Ja swoją O2 eksploatuję od początku na LPG. na razie ma 58kkm i poza wymienionymi wtryskami gazu nic poważnego się nie działo. O1 miałem na LPG od 27do 135kkm i też było OK. Nic w instrukcji nie ma nt. docierania na benzynie przez 2 kkm. Od czasu do czasu przegonię tylko swoją na benzynie aby przeczyścić układ paliwowy z osadów i wody.

Komentarz

• liroyek
                          Rider
                          • 2008
                          • 620

gosmo

a gdzie kupiles ?? bo cena fajna

jak sobie zrobilem na stronce to z taka konfiguracja wyszlo mi 68
                          Scirocco 1,4 TSI 160 KM by Aligator - Dynosoft
                          bylo 174,5 PS i 265Nm jest 216,6 PS i 333,5 Nm
                          http://picasaweb.google.com/liroyek/...60154131398354
                          Fotografia Ślubna i nie tylko - www.negatyw.co

Komentarz

• loru
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 4286
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

liroyek,
                            odpytaj o ceny kolegów z forum : djczas, lucasrally i hondar
                            O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• gosmo
                              Ambiente
                              • 2008
                              • 201

Zamieszczone przez liroyek
                              gosmo

a gdzie kupiles ?? bo cena fajna

jak sobie zrobilem na stronce to z taka konfiguracja wyszlo mi 68
                              Mieli taki na placyku, dlatego promocję 5k na gadżety można było przenieść na obniżenie ceny auta i dodanie LPG, które nie może być objęte promocją 5k Skoda Auto. Wcześniej byłem u innego dilera (tyle, że OCT I), potem do drugiego z zestawem od pierwszego i dowiedzieli się, że wszędzie będę pytał. A na koniec zmieniłem model na OCT II i już bez negocjacji dostałem gadżety za free i trochę gotówkowego rabatu. Rzecz w tym, że negocjować trzeba aż sprzedawca pójdzie do kierownika spytać się czy może za tyle sprzedać z takim wyposażeniem

Komentarz

• liroyek
                                Rider
                                • 2008
                                • 620

gosmo

to ja wezme twoj zestaw i pojde negocjowac

ale to dopiero po wakacjach

Komentarz

• gosmo
                                  Ambiente
                                  • 2008
                                  • 201

gosmo

to ja wezme twoj zestaw i pojde negocjowac

ale to dopiero po wakacjach
                                  Teraz to ja się zastanawiam, czy ten rabat nie jest podyktowany sprawnością auta. Szczegóły tutaj: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=17626

Komentarz

• liroyek
                                    Rider
                                    • 2008
                                    • 620

gosmo

zakonczyly sie twoje boje z dealerem ??

mam nadzieje ze tak i ze wszystko jest ok

Komentarz

• gosmo
                                      Ambiente
                                      • 2008
                                      • 201

gosmo

zakonczyly sie twoje boje z dealerem ??

mam nadzieje ze tak i ze wszystko jest ok
                                      Nie, ale zapraszam do lektury tamtego wątku. Aktualnie auto w serwisie. Serwis uprzejmy i problemów nie robią, raczej optymistycznie do tego podchodzę. W końcu mam czym jeździć (auto zastępcze), a oni naprawiają co mają naprawiać. Szkoda tylko, że wszystko kosztem mojego czasu i nerwów. Chyba po prostu dali ciała przy przeglądzie zerowym i odbija się to czkawką.

[ Dodano: Czw 26 Cze, 08 09:44 ]
                                      Jakby kogoś interesowało jak się zakończyła sprawa dilera i auta z usterkami zapraszam do króciutkiej lektury:

Komentarz

Pracuję...