Wstepne żarzenie, lampka kontrolna miga podczas jazdy
Witam użytkowników.
Mam Octavia 1,9 TDI 90KM 2002 r.
Czy spotkaliście się z migającą lampka kontrolną od układu wstępnego żarzenia, miga podczas jazdy.
Dodam, ze po jakiejś chwili odpaliłem ponownie silnik to kontrolka przestała migać, do czasu, gdy po kilku godzinach odpaliłem silnik ta znowu miga.
W instr. obsługi piszą, ze to usterka w układzie.
Chciałbym się dowiedzieć co mogło spowodować usterkę?
Czujnik przy pedale hamulca na 99% wariuje i to jest wlasnie objaw. Zobacz czy w czasie jazdy nie swieca Ci sie hamulce lub calkiem przestaly po zaswieceniu tej kontrolki. Przy diagnozie na VAG-u rowniez pojawi komunikat co jest nie tak.
Kontrolka hamulca działa sprawnie, na VAG-u pojawił się jedynie błąd czujnika paliwa.
Na razie jak zapalam raz to kontrolka miga, a po zgaszeniu i ponownym odpaleniu już nie miga.
Jutro dam znać, mam nadzieję, co było przyczyna migania.
Dziś mnie to spotkało. Chwilowo pomogła wymiana wszystkich spalonych żarówek i bezpiecznika świateł postojowych, ciekawe czy czujnik jest w porządku, pojeżdzę i zobaczę.
Właśnie wymieniłem czujnik stopu. Roboty na 10 min. Czujnik kosztował w ASO 50 zł. Podobno jakiś lepszy niż ten zamontowany ori.
Po wymianie światła stop zapalają się po głębszym wciśnięciu hamulca niż na poprzednim czujniku. Mieliście też tak?
kontrolka od układu wstępnego żarzenia a to nie jest nic związanego ze świecami i z układem grzania silnika? U mnie dzisiaj podczas jazdy zaczęła migać ta kontrolka.
Pierwsze co mi przyszło do głowy to coś ze świecami. Sprawdzę jeszcze te światła stopu o których piszecie.
Silnik 1.9 TDI 110 KM
Tempo!! I tak cały tydzień, życie idzie jak na spidzie!
Pixon, ta kontrolka o paru różnych usterkach informuje
najczęściej jest błąd systemu świateł STOP
ale też uszkodzenie sterownika silnika
chyba jeszcze bład skrzyni automatycznej
W takim razie podjadę do sklepu skodaczesci w Łodzi tam mam nadzieję że mi podepną pod komputer zdiagnozują i wtedy kupię to co będzie potrzebne.
Skrzynia jest manualna. Eh nie sprawdziłem tych świateł, a nie mam też tego za bardzo jak zrobić bo jadę sam
Rozumiem, że ten czujnik jest nad pedałem hamulca, żeby się do niego dostać to muszę rozebrać pod spodem deskę?
krzynol dziękuję za podpowiedzi. Czujnik okazał się walnięty. Wymieniłem go i teraz już działa.
Początkowo zdemontowałem stary popsikałem trochę wd40 i zaczęło działać, niestety po jakimś czasie od nowa problem się pojawił.
W tej chwili założyłem nowy i jest ok.
Komentarz