alu na zime

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • 17_paki
    Classic
    • 2007
    • 4

alu na zime

Zamieszczone przez star200
    Podpowiedzcie jak wymienić fabryczną antenę w OI :?: zanim uszkodzę :?
    bardzo prosto. odkrecasz srubki przy tylnich rączkach, tylni plastik zdejmujesz. dostajesz sie do antenki - odkercasz ją chyba kluczem 19 (tego dokładnie nie pamietam - moze byc wiekszy), rozpinasz kabelek - jest taka złaczka.....i gotowe
  • ugz
    Classic
    • 2006
    • 37

alu na zime

Witam zakupiłem nowe felgi do octy a seryjne alu 15' chce przełozyć na zimówki. Wulkanizator mi odradza bo mowi ze szkoda felg ze sól je niszczy. ja nie mam zdania .
    Jakie Wy macie doswiadczenia z alu na zime niszcza sie czy nie? jak sie ma to do np układu hamulcowego czy wieksze zanieczyszczenia które poprzez alufelgi zima dostaja sie np na tracze maja wplyw na ich zywotnosc badz skutecznośc . biorąc pod uwage ostatnia zime to nie boje sie o to ale kto wie co bedzie w tym roku...

Komentarz

• dees
      Ambiente
      • 2008
      • 217

Cztery zimy po W-wie na alu i OK.
      pryncypal

Komentarz

• Igor_s4
        Drive
        • 2008
        • 57

ja przejezdziłem jedna zime na alu i tez jest ok

Komentarz

• bubuDE
          Elegance
          S_OCP Member
          • 2007
          • 763
          • Octavia III (5E3)
          • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Aluminiowe felgi odradzane sa z powodu ich kruchosci. W warunkach zimowych latwo najechac na ukryte pod sniegiem przeszkody lub przy poslizgu bocznym uderzyc w nie, wtedy pekna. Nowoczesne felgi sa lakierowane dlatego nie sa wrazliwe na sol dopoki nie zostana podrapane na kraweznikach lub poobijane kamieniami. Myjesz je tak czesto jak samochod nie czekajac na wzery. Po trzech zimach nie mam najmniejszych klopotow ze swoimi. Trudno je doczyscic od srodka gdzie odklada sie pyl z okladzin, chyba wszyscy to maja.
          PL-LOP D-ROW mutex/ocfipreoqyfb/mutex

Komentarz

• loru
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 4286
            • Octavia II (1Z3)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

ugz,
            ja wychodzę z założenia że jak się zniszczą alusy to sobie kupie nowe i tyle, poza tym ty masz dwa komplety więc jakby czas ich zresztowania się wydłuż, pamiętaj tylko że przy mianie z zimówek na letnie dokładnie je wyczyścić z tej chemii pozimowej, mam znajomych co po 4-5 latek śmigają na alusach cały sezon i nic się nie dzieje.
            Zamieszczone przez bubuDE
            Trudno je doczyscic od srodka gdzie odklada sie pyl z okladzin, chyba wszyscy to maja.
            maja maja ale jest na to rozwiązanie :
            O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• Ziomal
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 5841
              • Octavia I (1U2)
              • BFQ 1.6 MPI 102 KM

loru, jeżeli Cię na to stać to czemu nie ale koszt 4 felg stalowych nie jest ażżżżżż tak duży i koszty prostowania są mniejsze

Ja mam na komplety jedne alu a drugie stalowki , o felgi dbam i jakoś nie przemawiają do mnie specyfiki do czyszczenia ich po zimie czy sezonie bo wszystko schodzi od wody z szamponem , a asfalt czyszczę naftą
              Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• loru
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 4286
                • Octavia II (1Z3)
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Ziomal
                loru, jeżeli Cię na to stać to czemu nie ale koszt 4 felg stalowych nie jest ażżżżżż tak duży i koszty prostowania są mniejsze
                Ziomal, wiem że koszta są tańsze ale kolega ugz, pyta czy założenie "starych" alu na zimę to dobry pomysł czy nie, więc mu odpowiedziałem co ja myślę na ten temat oraz że mam znajomych co po 4-5 latek śmigają na jednym komplecie cały sezon i nie widać żeby były zniszczone z czego można wnioskować że nie będzie to taki straszny rozwiązanie, swoją drogą nie wieżę żeby nie było kogoś stać wydać raz na 5 latek te 1500 pln na nowy komplet :wink:

Zamieszczone przez Ziomal
                o felgi dbam i jakoś nie przemawiają do mnie specyfiki do czyszczenia ich po zimie czy sezonie bo wszystko schodzi od wody z szamponem , a asfalt czyszczę naftą
                No ten kosmetyk co podałem to raczej do czyszczenia wżerów z pyłu po klockach a nie do czyszczenia po zimie, po zimie jak najbardziej porządne mycie + sowite płukanie
                O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

Pracuję...