[O2] Ekonomiczna jazda 1.9tdi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • stysiek
    Rider
    • 2007
    • 537

właśnie dzisiaj wróciłem znad morza.

Moja O2 1.9TDI z chipem (136KM, 290Nm) spaliła średnio 6.4l.
    Co przy 3 osobach na pokładzie, załadowanym po deskę bagażniku i 2 rowerach na haku holowniczym daje dość ładny wynik.

I wcale nie oszczędzałem TDI, jedyne o co w miarę dbałem to jazda tak aby obroty nie spadały poniżej 2000obr/s na biegu (ale to raczej takie normalne przy TDI, bo strasznie się męczy silnik przy niższych obrotach).

Wcale to nie jest zły wynik.

Komentarz

• Maciek_H
      Rider
      • 2006
      • 320

Mi najmniej spala w konfiguracji 1500 obr./min, 6 bieg, 80km/h. Wtedy na trasie spalam niewiele ponad 4 L/100km.
      Audi A6 allroad, 300KM, 570Nm
      ttp://www.modpro.pl/ - Engine Tuning
      http://www.termowizja.bielsko.pl/

Komentarz

• KonKor
        Drive
        • 2008
        • 90

Zamieszczone przez Maciek_H
        Mi najmniej spala w konfiguracji 1500 obr./min, 6 bieg, 80km/h. Wtedy na trasie spalam niewiele ponad 4 L/100km.
        spróbuj to samo na 4 lub 5 biegu - to samo czyli utrzymywanie prędkości z gazem do połowy albo i mniej. idę o zakład że też będzie 4 z kawałkiem.

wczoraj pobiłem swój rekord w PSJ - 3,6l/100km na odcinku 55km. próbowałem wszystkie mozliwości i jazda na niższym biegu z wyższymi obrotami nie zwiększa spalania, a przynajmniej nie muli się auto... 80km/h jadę na 4 biegu i jesli trzymam prędkość to chwilowe spalanie jest około 3,5 u mnie

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratorr
          • 2004
          • 25757
          • Audi

KonKor, Nie bedzie, bo obroty silnika masz duzo wieksze, zobacz jakie masz w tym momencie chwilowe spalanie.

mateo, Przesadasz, Ty jak jedziesz 190 to masz 4000 obr/min czyli praktycznie max tego auta, silnik benzynowy przy 5000 obr/min nie ma jeszcze maxa i brakuje mu do tego w zaleznosci od silnika 1500-3000 obr/min
          Spritmonitor.de

Komentarz

• KonKor
            Drive
            • 2008
            • 90

[quote="Maicroft"]KonKor, Nie bedzie, bo obroty silnika masz duzo wieksze, zobacz jakie masz w tym momencie chwilowe spalanie.

taaa, ale jak mam 4k rpm i puszcze gaz to spalanie mam zero przy takich obrotach :twisted: . nie patrz na to... :wink:

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2004
              • 25757
              • Audi

Mnie interesuje jak jedziesz 190, a nie jak puszczasz gaz. Ustaw tempomat na 190 i tak jedz przez 10km Wtedy zobaczymy jakie bedzie srednie spalanie - nie bedzie to 6 ani nawet 7l :twisted:
              Spritmonitor.de

Komentarz

• mateo
                Ambiente
                • 2007
                • 172

Zamieszczone przez Maicroft
                mateo, Przesadasz, Ty jak jedziesz 190 to masz 4000 obr/min czyli praktycznie max tego auta, silnik benzynowy przy 5000 obr/min nie ma jeszcze maxa i brakuje mu do tego w zaleznosci od silnika 1500-3000 obr/min
                tzn co - jadac z 4 000 rpm zarzynam silnik czy co ?
                (co sie bardziej zuzywa?)

jesli to takie mordercze to czemu producent o tym nie pisze ? :wink:

zreszta wrocmy do poczatku - jesli bardziej sie zuzywa to co ? to auto - normalne ze sie zuzywa

nie kupuje sie auta do emerytury - ma zrobic te 100 czy 200 000 i tyle
                Mateo
                chip'ed

Komentarz

• blackspot
                  Rider
                  • 2007
                  • 291

Auto zchipowane bym kupił pod warunkiem, że bym wiedział że jego kierowca o niego dbał. Dla mnie wykorzystywanie 100% mocy przez 500km do tego typu zachowań nie należy. Mam prawo mieć takie zdanie. Nikt nie musi się ze mną zgadzać.
                  Powered by Rogalotti + DSG

Komentarz

• mateo
                    Ambiente
                    • 2007
                    • 172

Mnie interesuje jak jedziesz 190, a nie jak puszczasz gaz. Ustaw tempomat na 190 i tak jedz przez 10km Wtedy zobaczymy jakie bedzie srednie spalanie - nie bedzie to 6 ani nawet 7l :twisted:
                    a moze jednak ?

jechalem na polskie ropie krakow - zgorzelec
                    trzymajac 180 do 190 od katowic do konca 2 pasow
                    srednia z sikaniem i paleniem wyszla 138 km/h (silnik nie gaszony na postojach)

i lacznie spalanie od krakowa z bramkami, obwodnica i dojazdem do zgorzelca wyszlo 7,2

auto w 2+1 osoby z bagazami i -10 na zewnatrz

[ Dodano: Sob 28 Cze, 08 20:40 ]
                    Zamieszczone przez blackspot
                    Auto zchipowane bym kupił pod warunkiem, że bym wiedział że jego kierowca o niego dbał. Dla mnie wykorzystywanie 100% mocy przez 500km do tego typu zachowań nie należy. Mam prawo mieć takie zdanie. Nikt nie musi się ze mną zgadzać.
                    oczywiscie, ale to nie bylo 100% mozliwosci tylko jakies 85% ...

poprzednim autem (Peugeot na benzynie) jezdzilem na 110% mozliwosci i sprzedajac silnik z przebiegiem ponad 200 000 km nie mial najmniejszego ale

wykorzystywanie mozliwosci auta to nie katowanie

ew polecam popatrzec na dane samolotow odrzutowych

np.
                    predkosc maksymalna 910 km/h
                    przedkosc przelotowa 880km/h

gdyby zuzywal sie bardziej to pewnie latali by wolniej

to tak dla rozluznienia ... kiedys pasazerowie stwierdzili w samolocie ze jest spoznienie, ale pilot doda do pieca i odrobi
                    Mateo
                    chip'ed

Komentarz

• Maicroft
                      Moderator
                      S_OCP MemberModeratorr
                      • 2004
                      • 25757
                      • Audi

mateo, Ciekaw jestem kiedy napiszesz, ze auto wypija 2l oleju miedzy zmianami, albo ze wysrala sie turbina. W instrukcji jest napisane o jezdzie non stop z predkoscia max i bliskiej predkosci max

Generalnie to ja to mam w dupie, nie moje auto i mam to gleboko, czy jezdzisz 100km/h czy 230km/h. Pomijam aspekt przepisow na polskiej A4 tylko zdrowego rozsadku jazdy z takimi predkosciami :twisted: Zimowki masz do ilu ?? Jaki indeks predkosci :diabelski_usmiech
                      Spritmonitor.de

Komentarz

• stysiek
                        Rider
                        • 2007
                        • 537

Maicroft, ale tempomat to nie wiem czy takie super rozwiązanie dlatego że on cały czas balansuje gazem.

Ale ja lubię to urządzenie szczególnie przy podchodzeniu pod górkę gdy większość samochodów zwalnia a tempomat już przy delikatnym wzroście obciążenia zaczyna dodawać gaz żeby utrzymać prędkość.

[ Dodano: Sob 28 Cze, 08 20:49 ]
                        Pomijam aspekt przepisow na polskiej A4 tylko zdrowego rozsadku jazdy z takimi predkosciami
                        na zimówkach to da się dużo pojechać przecież w F1 też jeżdżą w lato na oponach miękkich

Komentarz

• mateo
                          Ambiente
                          • 2007
                          • 172

mateo, Ciekaw jestem kiedy napiszesz, ze auto wypija 2l oleju miedzy zmianami, albo ze wysrala sie turbina. W instrukcji jest napisane o jezdzie non stop z predkoscia max i bliskiej predkosci max
                          i tak tyle wypija na 20 000 km wiec zadna to rewelacja 8)

Generalnie to ja to mam w dupie, nie moje auto i mam to gleboko, czy jezdzisz 100km/h czy 230km/h. Pomijam aspekt przepisow na polskiej A4 tylko zdrowego rozsadku jazdy z takimi predkosciami :twisted: Zimowki masz do ilu ?? Jaki indeks predkosci :diabelski_usmiech
                          a jaka jest zdrowo rozsadkowa predkosc na prostej 2 pasmowej drodze z zerowa iloscia aut na odcinku 100 km?
                          index mam do 190 i staralem sie bardzo nie przekraczac
                          Mateo
                          chip'ed

Komentarz

• Maicroft
                            Moderator
                            S_OCP MemberModeratorr
                            • 2004
                            • 25757
                            • Audi

i tak tyle wypija na 20 000 km wiec zadna to rewelacja 8)
                            Teraz sa to 2 litry, potem bedzie 5 :twisted: Czyli duzo sie nie pomylilem :diabelski_usmiech

A co jazdy z takimi predkosciami, kazdy jezdzi jak chce.
                            Spritmonitor.de

Komentarz

• natash
                              RS
                              • 2011
                              • 2599

Jak jeździć turbo to wiadomo, jak zimny to 1500-2500, pytanie nieraz zdarzy się, że wskazówka temperatury ledwo drgnie i trzeba kogoś wyprzedzić, i wtedy daję do max 3000, ale tak, że nigdy pedał nie jest do dechy, czy ma to duży wpływ na ewentualną żywotność suszarki?

[ Dodano: Czw 26 Kwi, 12 12:53 ]
                              Kolejną sprawą, jest to że ciężko jeździć po mieście nie przekraczając 2500 obrotów, ale nie poniżej 2000, a tu non stop światła, progi, zamuleni kierowcy, ja staram się jeździć 1500-2500, jak 1500, bo zwolnie przed progiem, który przejeżdżam z prędkością ok 45km/h :diabelski_usmiech to potem muskam gaz i dochodzę znowu do 60km/h i 2000-2000obr, tak to bym zmieniał biegi co 30-40 sekund...

[ Dodano: Czw 26 Kwi, 12 12:54 ]
                              Wyczytałem tylko, że mocno po dupie dostają panewki, jak się daję w rurę przy 1500obr, bo że dwumas to wiadomo.

Komentarz

• Zorr
                                RS
                                • 2011
                                • 2110

natash, odkopałeś strasznego suchara :lol:

swoją drogą mateo jeżeli jeździsz jeszcze skodą i bywasz na forum to napisz jak wyglądała eksploatacja auta w ciągu tych 4 lat.
                                Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                                Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• natash
                                  RS
                                  • 2011
                                  • 2599

Wiem, ale to fajny temat był i też byłem ciekaw jak turbo po takiej jeździe kolegi.

Komentarz

• abstinent
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 4842
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

natash, jak nie ciskasz na chama w palnik to nic się nie stanie, bo suszarka nie pompuje na maxa

Komentarz

• przemik
                                      RS
                                      • 2012
                                      • 1610

Zamieszczone przez natash
                                      Wyczytałem tylko, że mocno po dupie dostają panewki, jak się daję w rurę przy 1500obr, bo że dwumas to wiadomo
                                      Dwumas zgoda ale panewki... nie w tych czasach i nie w tych silnikach.
                                      Teoria dobra dla 125p i dla Poloneza.
                                      Przemek
                                      DIAGNOSTYKA GRUPA VAG
                                      A6 C4 Avant 2.5 TDi AEL quattro
                                      80 B3 Limo 1.6 TD SB

Komentarz

• daneczek76
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 3642
                                        • Toyota

Zamieszczone przez kowal 2002
                                        eśli uwzględnisz dodatkowo, że sprawność silnika jest wyższa w zakresie powiedzmy 2500 - 3500 niż w zakresie powiedzmy 1500 - 2500 to jednak bardziej opłaca się ruszać dynamicznie ( oczywiście w granicach rozsądku i nie po to by za 100 m znów się zatrzymać ).
                                        to prawda podstawa eko draivingu czy jak to zwą - dynamiczne rozpędzanie i potem utrzymanie prędkości.

[ Dodano: Czw 26 Kwi, 12 15:40 ]
                                        Zamieszczone przez mateo
                                        zreszta - kazdy jezdzi po swojemu, ja mam ekonomie gleboko w nosie bo jak cisne po miescie to mi spali 1 litr wiecej niz jak jade "typowo" - nie zwracam na to uwagi

za to szlag mnie trafia jak jade za "ekonomocznym" taksowkarzem ktory do 50 rozpedza sie 40 sekund ... i powieksza i tak makabryczne korki w Krakowie

btw. jak nie ma korka w Krakowie to w weekend rano dojezdzam z podgorza do centrum, na krolewska, w 10 minut (10km) i spalanie mam 6,2l/100 mimo malo delikatnej jazdy i swiatel
                                        w niemczech 500 km jazdy z predkoscia 190 -> 6,7l/100km

ile uwalczylbym delikatna jazda ? litra ? to ja juz wole dojechac w skonczonym czasie
                                        i tu się z toba zgadzam szczególnie z Taxi i spalaniem nie wiele większym w turbognojku przy deptaniu czego o benzynie juz powiedzieć nie można.
                                        [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

Pracuję...