Zamieszczone przez steelrat
[Inne] Sprawdzanie przebiegu poprzez badanie stanu poduszek
Zwiń
X
-
[Inne] Sprawdzanie przebiegu poprzez badanie stanu poduszek
Ostatnio wyczytałem o tym w pewnym pisemku motoryzacyjnym - tytułu nie podam żeby nie robić reklamy.
W artykule tym napisano, że w niektórych samochodach grupy VW-Audi-Seat-Skoda da się skontrolować rzeczywisty przebieg samochodu, badając stan poduszek powietrznych.
Ich sterownik odczytuje liczbę kilometrów z licznika głównego, ponieważ trwałość poduszek liczona jest w pokonanych przez auto kilometrach, a nie w latach.
Nawet po zmianie wartości na liczniku głównym, licznik sterownika poduszki pracuje nadal z poprzednim stanem.
I teraz moje pytanie do osób które trochę siedzą w elektronice: czy sie już z czymś takim spotkały lub czy mogą to sprawdzić czy tak jest.
-
-
nico21, Sam osobiście się na tym nie znam, ale Twoja wiadomość byłaby bardzo dobra. Pod warunkiem, że jest prawdziwa i że łatwo da się taki przebieg odczytać. Ja wszędzie słyszałem/czytałem/widziałem, że trwałość poduszek powietrznych liczona jest w latach a nie w kilometrach. Z reguły to jest 10 lat. Ciekawe, czy Twoja wiadomość się potwierdzi.Alfee
Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
Kawasaki ER5 :-)
Komentarz
-
-
...trwalosc poduszek liczy sie w latach a nie w przebiegu, co nie zienia stanu zeczy ze w najnowszych brykach producenci prubuja wlasciwie w kazdym module zapamietywac przebieg, problem jest tylko z odczytem tego przebiegu, bo zapamietywane sa impulsy ktore z typowym przebiegiem nie maja nic wspulnego trzeba to wszystko jeszcze odpowiednio przeliczyc, ASO tego nie potrafi, VAS nie ma takiej opcji, namiastke mozliwosci pokazuje Vagcom z odczytem z ECU, a gdzie reszta?
[ Dodano: Pią 27 Cze, 08 06:47 ]
...ale ten przebieg tez mozna "dostosowac" do potrzeb wlasciciela, wszystko jest kwestia ceny.
Komentarz
-
Komentarz