[Inne] Sprawdzanie przebiegu poprzez badanie stanu poduszek

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • JOKER
    Classic
    • 2006
    • 20

Zamieszczone przez steelrat
    No nie na dzis to nie ma szansy to awansem jestem zapisany na 5.o2
    Daj znac wcześniej to sie zoorganizuje jakieś noclegi
  • nico21
    RS
    S_OCP Member
    • 2005
    • 2640
    • Volkswagen

Ostatnio wyczytałem o tym w pewnym pisemku motoryzacyjnym - tytułu nie podam żeby nie robić reklamy.

W artykule tym napisano, że w niektórych samochodach grupy VW-Audi-Seat-Skoda da się skontrolować rzeczywisty przebieg samochodu, badając stan poduszek powietrznych.
    Ich sterownik odczytuje liczbę kilometrów z licznika głównego, ponieważ trwałość poduszek liczona jest w pokonanych przez auto kilometrach, a nie w latach.
    Nawet po zmianie wartości na liczniku głównym, licznik sterownika poduszki pracuje nadal z poprzednim stanem.

I teraz moje pytanie do osób które trochę siedzą w elektronice: czy sie już z czymś takim spotkały lub czy mogą to sprawdzić czy tak jest.
    DACAR.team

Komentarz

• alfee
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 2583

nico21, Sam osobiście się na tym nie znam, ale Twoja wiadomość byłaby bardzo dobra. Pod warunkiem, że jest prawdziwa i że łatwo da się taki przebieg odczytać. Ja wszędzie słyszałem/czytałem/widziałem, że trwałość poduszek powietrznych liczona jest w latach a nie w kilometrach. Z reguły to jest 10 lat. Ciekawe, czy Twoja wiadomość się potwierdzi.
      Alfee
      Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
      Kawasaki ER5 :-)

Komentarz

• szkoda
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 22543

Robert, no ale wszyscy wiemy, że np. w octach po 2002r można odczytać rzeczywisty przebieg z kompa, chyba, że o cos innego Ci chodzi :?:
        saport techniczny baj DGW
        była BKD+DSG '05 120kkm
        była BXE '08 190kkm
        no i nie ma :-)

Komentarz

• dariuspolo
          L&K
          S_OCP Member
          • 2007
          • 1168

...trwalosc poduszek liczy sie w latach a nie w przebiegu, co nie zienia stanu zeczy ze w najnowszych brykach producenci prubuja wlasciwie w kazdym module zapamietywac przebieg, problem jest tylko z odczytem tego przebiegu, bo zapamietywane sa impulsy ktore z typowym przebiegiem nie maja nic wspulnego trzeba to wszystko jeszcze odpowiednio przeliczyc, ASO tego nie potrafi, VAS nie ma takiej opcji, namiastke mozliwosci pokazuje Vagcom z odczytem z ECU, a gdzie reszta?

[ Dodano: Pią 27 Cze, 08 06:47 ]
          ...ale ten przebieg tez mozna "dostosowac" do potrzeb wlasciciela, wszystko jest kwestia ceny.
          T4 CARAVELLE AXG 150PS/295Nm
          SEAT ALHAMBRA BLT 180PS/385Nm
          Zuzycie paliwa

Komentarz

Pracuję...